Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

Διάλεξη του Πολ Μέισον στο Μέγαρο

Διάλεξη του Πολ Μέισον στο Μέγαρο

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πολ Μέισον μιλάει τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα "Το Εργατικό Κόμμα υπό τον Κόρμπιν. Αποτελέσματα και προοπτικές". Η ομιλία που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities, εντάσσεται στον κύκλο ομιλιών "Θεωρία στο Μέγαρο: Φιλοσοφία, Κριτική, Ιστορία", τον οποίο επιμελείται ο Κώστας Δουζίνας, βουλευτής Α' Πειραιά, διευθυντής του Birkbeck Institute for the Humanities. Την ομιλία, που θα είναι στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση και ώρα έναρξης στις 7 μ.μ., θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Τάσος Τσακίρογλου στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Η είσοδος του κοινού θα είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίζει στις 5.30 μ.μ.

"Τα γέλια του θανάτου"

Το βιβλίο "Τα γέλια του θανάτου - Από το ημερολόγιο του θανατοποινίτη του εμφυλίου Αντώνη Δημητριάδη" (εκδόσεις Άπαρσις) παρουσιάζεται τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ., στον "Γαλαξία - Δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού Νέας Σμύρνης", 2ας Μαΐου 16. Για το βιβλίο μιλούν οι Βασιλική Λάζου, δρ. Ιστορίας ΕΔΙΠ Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Άρης Τσουκνίδας, πολιτικός επιστήμων, πρόεδρος Μουσείου Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη, Γιώργος Κουτελάκης, πρώην δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της "Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη", και Σίδερης Θωμάς, δημοσιογράφος ΕΡΤ, υποψήφιος δρ. Ανθρωπογεωγραφίας. Συντονίζει η ηθοποιός Κωνσταντίνα Γεωργαντά, η οποία διαβάζει αποσπάσματα από κοινού με τον ηθοποιό Χάρη Μαυρουδή. Θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης.

"Ο εγγονός της Άννας"

Το βιβλίο του Γιώργου Μπουγελέκα "Ο εγγονός της Άννας" (εκδόσεις Κέδρος) παρουσιάζεται τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ., στο Common Secret Cafe της λεωφόρου Κηφισίας 324 στην Κηφισιά. Ένα μυθιστόρημα, στο οποίο το χθες συνδέεται με το σήμερα, καθώς στα χρόνια της κρίσης επιστρέφει ο εφιάλτης του νεοναζισμού. Με οδηγό τις αναμνήσεις της, η ηρωίδα του βιβλίου ξετυλίγει πτυχές της ιστορίας των Εβραίων της Αθήνας στη διάρκεια της Κατοχής. Για το βιβλίο μιλούν ο συγγραφέας και πολιτικός επιστήμονας Θέμης Δημητρακόπουλος και ο δικηγόρος Δημήτρης Κυριακαράκος. Συντονίζει η δημοσιογράφος Πόλυ Κρημνιώτη. Τραγουδά η μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου, την οποία συνοδεύει στην κιθάρα ο Κώστας Μαυροφρύδης. Αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός Όλγα Αθανίτη.

"Ο νοητός λύκος" του Μάνου Ελευθερίου

Σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση παρουσιάζεται 26, 27 και 28 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών "Ο νοητός λύκος" του Μάνου Ελευθερίου, το magnum opus και η προσωπική Νέκυια του ποιητή για τον φθοροποιό χρόνο, την προσωπική ερημιά, την αναγκαιότητα της τέχνης, μέσα από μια κατάδυση στον Κάτω Κόσμο. Στο δεύτερο μέρος, θα ακουστούν τα ωραιότερα ποιήματά του, σε μουσική μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Η θεατρική προσαρμογή και μουσική σύνθεση είναι του Γιώργου Ανδρέου, η σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη και τραγουδούν οι Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χρήστος Θηβαίος και Μάρθα Φριντζήλα. Ο Γιάννος Περλέγκας θα είναι ο αφηγητής. Στις 8.30 μ.μ.

Ο Ψαραντώνης στο Half Note

Κορυφαίος εκφραστής της κρητικής παράδοσης ο Ψαραντώνης με τη λύρα και τη χαρακτηριστική του φωνή, θα ταξιδέψει από την Παρασκευή 26 έως τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου το κοινό του Half Note, "Εκειά που σμίγουν οι καιροί", όπως είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης στην οποία εμφανίζονται επίσης η Νίκη Ξυλούρη στο τραγούδι, ο Λάμπης Ξυλούρης στο ούτι και ο Γιάννης Παξιμαδάκης στο λαούτο. Εκπρόσωπος της μεγάλης κρητικής γενιάς των μουσικών, ο Ψαραντώνης τίμησε την παράδοση του τόπου του σε διεθνή φεστιβάλ αφήνοντας το χαρακτηριστικό του αποτύπωμα. Τριβωνιανού 17, Μετς, στις 10.30 μ.μ.

ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ

* Η ΜΚΟ "Σχεδία", Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης, συνεχίζει τις εκδηλώσεις που διοργανώνει με γενικό τίτλο: "Με μια εικόνα ταξιδεύω", για τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας και δράσης στον τομέα της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και της ενδυνάμωσης ευάλωτων ομάδων μέσω της τέχνης, διοργανώνοντας στους σταθμούς του μετρό Συντάγματος και Κεραμεικού, από 22 έως 28 Οκτωβρίου, έκθεση ζωγραφικής παιδιών της Δραπετσώνας.

*Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Σαρωνικού πραγματοποιεί ανοιχτή πολιτική εκδήλωση - συζήτηση την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ., στον χώρο του ΚΑΠΗ Αναβύσσου (οδός Μεγ. Αλεξάνδρου) στην κεντρική πλατεία Αναβύσσου με θέμα: "Η Αριστερά του 21ου αιώνα - Εξελίξεις και προοπτικές" και ομιλητές τους Κώστα Δουζίνα, βουλευτή Α' Πειραιά, και Νίκο Φίλη, βουλευτή Α' Αθήνας.

* Το βιβλίο του Δημήτρη Μανιάτη "Τραμπ και Ζαμπέτας, τα εναλλακτικά" (εκδόσεις Εύμαρος) θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ., στο Polis Art Café, Πεσμαζόγλου 5, αίθριο Στοάς Βιβλίου. Θα μιλήσουν οι Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σεβαστάκης, βουλευτής, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, συγγραφέας, Θανάσης Νιάρχος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, ο συγγραφέας του βιβλίου και ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος θα παίξει τραγούδια στο πιάνο. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υπεύθυνος των εκδόσεων Εύμαρος Πέτρος Κακολύρης.

* Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου ο συγγραφέας Norman Ohler θα παρουσιάσει στο Public Café του Συντάγματος το βιβλίο του "Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ" (εκδόσεις Μεταίχμιο), στις 9 μ.μ.

* Εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου με θέμα "Συζητώντας για τη φιλία και τον έρωτα" διοργανώνεται απόψε 6 μ.μ. - 8 μ.μ. και ομιλητές τους Βασίλη Κάλφα, Σπύρο Ράγκο, Στασινό Σταυριανέα.

* Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα "Ο άνθρωπος και η εικόνα του" πραγματοποιούνται το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ. στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στους Δελφούς.

* Ο κιθαρίστας, συνθέτης και παραγωγός Χρήστος Ταμπουρατζής πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη παρουσίαση στην Ελλάδα της καινούργιας δισκογραφικής του δουλειάς με τίτλο "Cargo", στο ΚΠΙΣΝ, στις 9 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL