Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Υπουργείο Πολιτισμού: / Χωρίς περιεχόμενο η απεργία σε μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Πολιτισμού: / Χωρίς περιεχόμενο η απεργία σε μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους

Κλειστή θα παραμείνουν σήμερα η Ακρόπολη και όλα τα μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι της επικράτειας εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα της 'δήθεν παραχώρησης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων και ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο υπερταμείο, παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις τόσο του υπουργείου Πολιτισμού όσο και του Οικονομικών, και με χθεσινές τους ανακοινώσεις, ότι δεν τίθεται ζήτημα παραχώρησης.

"Το αίτημα 'να δοθεί ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο υπερταμείο' καθιστά την εξαγγελθείσα απεργία της 11ης Οκτωβρίου άνευ αντικειμένου υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα ειλικρινούς διαλόγου", καθώς ο κατάλογος των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση "θα γνωστοποιηθεί δημόσια" όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου.

Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι "η ανακύκλωση αβάσιμων επιχειρημάτων και παρερμηνειών καθιστά την πολιτιστική κληρονομιά αντικείμενο μικροπολιτικής ιδιοτέλειας".

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "έχει ήδη ξεκινήσει η επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου με τη συγκέντρωση των διαθέσιμων στοιχείων από όλη τη χώρα διαβεβαιώνοντας ότι "μέσα από αυτή την ενδελεχή διαδικασία ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) η γενική εξαίρεση των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι ρητή και ισχυρή στον νόμο και την υπουργική απόφαση του ΥΠΟΙΚ, θα γίνει ονομαστική και θα γνωστοποιηθεί δημόσια".

Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι "δεν έχει γίνει, ούτε πρόκειται να γίνει, καμία μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων, μουσείων και εν γένει ακινήτων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς" διευκρινίζοντας "για μια ακόμη φορά ότι αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία και μουσεία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου και της απόφασης του ΥΠΟΙΚ, όπως και κάθε άλλο ακίνητο που εξυπηρετεί δημόσιο σκοπό".

Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Οικονομικών στη χθεσινή ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει ότι αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία και μουσεία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου και της απόφασης του ΥΠΟΙΚ, όπως και κάθε άλλο ακίνητο που εξυπηρετεί δημόσιο σκοπό.

Επισημαίνει ότι "βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018" και ότι "όπως έχει διευκρινιστεί επανειλημμένως και σαφώς αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, η μεταβίβαση των ακινήτων προϋποθέτει τον έλεγχο των ΚΑΕΚ και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους σε υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολόγιο και δεν επέρχεται δυνάμει της καταχώρισής τους στο ΦΕΚ".

Υπενθυμίζει ότι "όπως επίσης αναφέρεται στην Υ.Α., από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρ. 196 παρ. 4 του Ν. 4389/2016" και σε ό,τι αφορά την πολιτιστική κληρονομιά "όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών.

Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτήρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για τη διεξαγωγή του έργου τους" και "όσα είναι υπό προστατευόμενη διακατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις".

Υπενθυμίζει επίσης ότι η Υπουργική Απόφαση του Ιουνίου "ορίζει την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου από το υπουργείο Οικονομικών (μέσα από την αναλυτική διαδικασία ταυτοποίησης των εξαιρούμενων ΚΑΕΚ) η οποία, μόλις ολοκληρωθεί, θα καταλήξει στον τελικό καθορισμό των ακινήτων εκείνων που μόνο αυτά, σύμφωνα με τον νόμο, δύνανται να μεταβιβαστούν με μεταγραφή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου".

Επισημαίνει τέλος ότι "η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Στον βαθμό αυτό οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που συμμετέχει στην απεργία, έχει ορίσει τις απεργιακές του συγκεντρώσεις στην Ακρόπολη (10.30 π.μ.), τον Λευκό Πύργο (11 π.μ.), τα Αρχαιολογικά Μουσεία Πατρών (9 π.μ.), Ηρακλείου (11 π.μ.) και Βόλου (11π.μ.), και το Φρούριο Φιρκά στα Χανιά (11 π.μ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL