Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η δύναμη της «μνήμης της ψυχής»

Η ανάμνηση είναι η κινητήρια δύναμη με την οποία ο άνθρωπος γνωρίζει τον εαυτό του και τους άλλους, την προσωπική και τη συλλογική του ιστορία, ανακαλώντας στη μνήμη παραστάσεις...

Της Λήδας Καζαντζάκη

Η ανάμνηση είναι η κινητήρια δύναμη με την οποία ο άνθρωπος γνωρίζει τον εαυτό του και τους άλλους, την προσωπική και τη συλλογική του ιστορία, ανακαλώντας στη μνήμη παραστάσεις και γεγονότα από το παρελθόν και το παρόν. Του εξασφαλίζουν, σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο της θεάς Μνημοσύνης, μητέρας όλων των Μουσών, την πρόσβασή του στις επιστήμες και τις Τέχνες και προσδίδουν στην υπόστασή του διάρκεια. Συγκροτούν εν τέλει από τα προϊστορικά χρόνια, προτού ακόμη ανακαλυφθεί η γραφή, τη διάσωση των παραδόσεων μέσω της προφορικής μετάδοσης των μύθων, των παραδόσεων και των κανόνων συμβίωσής του σε ένα κοινωνικό σύνολο την πηγή του πολιτισμού του.

Οι προσωπικές και οι συλλογικές εικόνες που άντλησε η χαράκτρια Ελένη Κάπρου από τα βιώματα που έζησε και την Ιστορία της Τέχνης που σπούδασε συνθέτουν και μορφώνουν την ατομική της έκθεση στην Γκαλερί alma, στο Κολωνάκι. «Τα μαύρα κουτιά της μνήμης», όπως την αποκαλεί, προβάλλουν ένα πρωτότυπο εγχείρημα. Η Κάπρου χρησιμοποιεί μεταφορικά και πραγματικά τα χάρτινα κουτιά όπου αποθηκεύουμε τα αρχεία μας ως μήτρες. Σ' αυτά εγγράφει πύλες σκοτεινές, αρχαϊκές και τείχη μεσαιωνικά, πρόσωπα αιθέρια αναγεννησιακά, φιγούρες εμβληματικές και άκομψες, σαν αυτές που διακοσμούν τις στιβαρές ρωμανικές εκκλησίες, και φιγούρες φευγαλέες, σαν τις σκιές που διατρέχουν τα όνειρά μας και την αφηρημένη τέχνη του μοντέρνου. Τις επικαλύπτει εφαρμόζοντας την τεχνική της κολλαγραφίας με παλιές δαντέλες ή σχοινιά που φανερώνουν το πέρασμα του χρόνου και τις αποκαλύπτει μέσα από φωτεινές πόρτες και παράθυρα που αποκαλύπτουν την προοπτική διάσταση του πρόσκαιρου ή οριστικού χωρισμού. Σ’ αυτά ενσωματώνει και χαραγμένες σε μεταλλικές μήτρες φιάλες που συνυπάρχουν η μία μέσα ή δίπλα στην άλλη, αυτόνομες, σιωπηλές και απέριττες, ως μια ενσάρκωση της μοναχικής συμβίωσης της ατομιστικής εποχής μας. Τα ανοίγει όπως ένα σκηνικό που δείχνει, με τη μαγική τέχνη της χαρακτικής, με φόρμες αρχετυπικές και σύγχρονες, επιφανειακές και βαθιές γραμμώσεις, την αέναη και αγωνιώδη ταλάντευση της ανθρώπινης ύπαρξης ανάμεσα στα νερά της Λήθης και της Μνημοσύνης.

Info: Ελένη Κάπρου, «Τα μαύρα κουτιά της μνήμης»

Alma Contemporary Art Gallery, Υψηλάντου 24, Κολωνάκι.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου - 20 Οκτωβρίου

Ώρες λειτουργίας: Τετ. / Σαβ.: 12.00-16.00, Πέμ. / Παρ.: 12.00-20.00

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις