Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Ο Μπράιαν Φέρι στο Ηρώδειο

Ο δανδής του ροκ επιστρέφει στην Αθήνα την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου για να ανέβει στη σκηνή του Ηρωδείου. O Μπράιαν Φέρι παραμένει ένας από τους πιο καινοτόμους, εμβληματικούς τραγουδιστές και στιχουργούς της ποπ, με μοναδική σκηνική παρουσία. Ιστορικό στέλεχος των Roxy Music ο Φέρι, δεν ήταν μόνο αυτός που τραγουδούσε, έπαιζε κιθάρα, έγραφε στίχους και μουσική, αλλά επιμελούνταν την εμφάνιση και σκηνοθετούσε την παρουσία τους. Παράλληλα με την πορεία του στους Roxy Music ηχογραφεί το πρώτο σόλο άλμπουμ του, «These Foolish Things», το 1973, με επανεκτελέσεις τραγουδιών καλλιτεχνών που θαυμάζει και ερμηνεύει με ένα εντελώς προσωπικό στιλ. Έως σήμερα δημιουργεί με την ορχήστρα του ιδιαίτερες συνθέσεις και εμφανίσεις, ενώ γράφει μουσική και για τον κινηματογράφο. To 2014 ο Φέρι κυκλοφόρησε το 14ο σόλο άλμπουμ του, «Avonmore», με πρωτότυπες συνθέσεις του αλλά και διασκευές.

Αφιέρωμα Παζολίνι στην Ταινιοθήκη

Ένα μεγάλο, αναδρομικό κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Πιερ Πάολο Παζολίνι διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τίτλο "Pier Paolo Pasolini" - Ο μεγάλος αιρετικός, από τις 12 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στον θερινό κινηματογράφο "Λαΐς". Το κοινό, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη σχεδόν πλήρη φιλμογραφία του σκηνοθέτη (17 ταινίες) μέσα από νέες κόπιες με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα παραλειπόμενα ταινιών του Παζολίνι, έκθεση φωτογραφίας του Ρομπέρτο Βίλλα με παρόντα τον ίδιο, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ. Οι προβολές ξεκινούν καθημερινά στις 8.00 και στις 10.15 (εκτός από την προβολή της Πέμπτης 13.9 που ξεκινά 8.30 και την πρώτη προβολή της Κυριακής 16/9 που ξεκινά στις 7.45). Εισιτήρια: 5 ευρώ (γενική είσοδος). Ιερά Οδός 48 και Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός.

Τιμώντας τον Θόδωρο Μαλικιώση

Ο ιστορικός εκδότης του Θεμέλιου Θόδωρος Μαλικιώσης τιμάται απόψε στις 7 μ.μ. από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο και στη σκηνή «Διονύσιος Σολωμός». Στη εκδήλωση θα μιλήσουν: ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου Γρηγόρης Πλαστάρας και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Αντώνης Ρουπακιώτης. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο ποιητής και κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας.

Νοσταλγώντας το μέλλον

Ρετροσπεκτίβα του Νίκου Τριανταφυλλίδη παρουσιάζεται σήμερα στο Gagarin 205 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το πρόγραμμα ξεκινά από τις 4 μ.μ. και έχει ως εξής: 16.00 - 18.00 Τα σκυλιά γλύφουν την καρδιά μου - Μαύρο Γάλα. 18.00 - 20.00. Tuxedomoon: No Tears. 20.00 - 21.00

Στέκια προσφύγων και μεταναστών. 21.00 - 23.00 90 Χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον. 23.00 - 1.00 Οι Αισθηματίες.

Βαδίζοντας στα χνάρια του ποιητή

Λογοτεχνικός περίπατος αφιερωμένος στον Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη πραγματοποιείται το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 10.30 π.μ. με αφετηρία στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου. Με ξεναγό την Παυλίνα Ραουζαίου, βαδίζοντας στα χνάρια του ποιητή, το κοινό θα ανιχνεύσει βιωματικά, στο κέντρο της πόλης, τους τόπους και τους χώρους στους οποίους έζησε και κατέγραψε ποιητικά. Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί στις 12.00 μ. στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, όπου οι συμμετέχοντες, και όποιος άλλος ενδιαφέρεται, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα και να συζητήσουν για το έργο του Κώστα Μόντη με τη φιλόλογο Ελένη Αντωνιάδου και τον διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας Κωστή Δανόπουλο. Σύντομη παρέμβαση από τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο. Στο πλαίσιο της συζήτησης, θα παρουσιαστεί και η ομότιτλη έκδοση Κώστας Μόντης. Βαδίζοντας στα χνάρια του ποιητή που κυκλοφορεί από την ΑΙΠΕΙΑ, Σπίτι της Κύπρου και (.poema..). Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 210 37 34 915, 210 37 34 934.

“Με μια αναπνοή”

Ο Νίκος Ξυδάκης και η Όλια Λαζαρίδου παρουσιάζουν ένα ποιητικό αφήγημα εμπνευσμένο από τον Διονύσιο Σολωμό στην αυλή του ΜΙΕΤ, Θουκυδίδου 13, στην Πλάκα, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, στις 9.00 μ.μ., με τίτλο “Μια αναπνοή”. Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάζεται ο "Λάμπρος", με την ηθοποιό Όλια Λαζαρίδου και τον μουσικό Μιχάλη Νικόπουλο. Στο δεύτερο μέρος της παράστασης ο Νίκος Ξυδάκης ερμηνεύει ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού μελοποιημένα από τον ίδιο. Τον συνοδεύει στο κανονάκι η Έφη Ζαϊτίδου.

Στην ταράτσα του Φοίβου

Η ταράτσα του Φοίβου άνοιξε για το κοινό και φιλοξενεί την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου την Ελένη Βιτάλη από κοινού με τους Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Δημήτρη Μυστακίδη. Μαζί τους την πρώτη μέρα η Νικόλ Σαραβάκου και τη δεύτερη η Αγγελική Τουμπανάκη και ο Νίκος Ξύδης. Stand up comedy: Βύρων Θεοδωρόπουλος

Στη Ρεματιά για τους Roma

Βραδιά αφιερωμένη στους Roma οργανώνει στη Ρεματιά την Τρίτη στις 7 μ.μ. ο πολιτιστικός σύλλογος «Νέοι Ορίζοντες Ελλήνων Ρομά». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αναφορές στα ήθη και έθιμα των Ρομά, απονομή τιμητικών διακρίσεων σε παιδιά Ρομά που φοίτησαν με επιτυχία σε εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και την προβολή μιας ταινίας μικρού μήκους για την ιστορία των Ρομά. Η βραδιά θα κλείσει με μια συναυλία παραδοσιακής τσιγγάνικης μουσικής με το συγκρότημα «Sam Roma».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL