Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Εγκαινιάστηκε το Σάββατο από τον υφυπουργό Πολιτισμού / Κώστας Στρατής: "Πολυχώρος πολιτισμού το Νιόκαστρο της Πύλου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο από τον υφυπουργό Πολιτισμού / Κώστας Στρατής: "Πολυχώρος πολιτισμού το Νιόκαστρο της Πύλου"

Στα εγκαίνια του Νέου Αρχαιολογικoύ Μουσείου Πύλου, στο κτήριο Μαιζώνος στο Νιόκαστρο, που έγιναν το Σάββατο από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Στρατή, τονίστηκε πως έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις, ώστε να "συνομιλεί" με τον σημερινό επισκέπτη, διευκολύνοντάς τον να ανακαλύψει τον πολιτισμό και την ιστορία παλαιότερων κοινωνιών.

“Ο πολιτισμός αποτελεί τη μεγάλη αξία της χώρας, την πυξίδα μας για το μέλλον” τόνισε στην ομιλία του ο Κώστας Στρατής. “Παράλληλα, ο πολιτισμός γεννά πλούτο σε πολλά επίπεδα. Πλούτο οικονομικό, με την πολιτιστική οικονομία να αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά και πλούτο άυλο. Σε ιστορία και γνώση. Σε ιδέες και αξίες. Σε εμπειρίες και συναισθήματα. Η Πυλία και ευρύτερα η Μεσσηνία είναι προικισμένες με ένα πλουσιότατο πολιτιστικό απόθεμα. Αδιάψευστοι μάρτυρες το ανάκτορο του Νέστορα, η Αρχαία Μεσσήνη, οι επιβλητικές βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα μοναδικά φρούρια, τα αρχοντικά και τα νεοκλασικά της Καλαμάτας. Το Νέο Μουσείο Πύλου, που εγκαινιάζεται σήμερα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στη Μεσσηνία τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά δεν είναι το μόνο: Το νέο στέγαστρο στο Ανάκτορο του Νέστορα, η ψηφιακή Πυλία, οι αναστηλώσεις βυζαντινών εκκλησιών και μοναστηριών, με την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Πέτρου στη Μάνη να τιμάται με το βραβείο Europa Nostra, οι μεγάλες επεμβάσεις σε κάστρα και στους χώρους που τα περιβάλλουν.

Μέσα στο Νιόκαστρο της Πύλου, όπου βρισκόμαστε σήμερα, υπήρχε κάποτε ένας οικισμός. Μια πόλη, από την οποία ξεκίνησε η σημερινή Πύλος. Και στοχεύουμε το Νιόκαστρο να ξαναγίνει οργανικό κομμάτι της σύγχρονης πια πόλης. Ως πολυχώρος πολιτισμού, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Προσφέροντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία πολιτισμού.

Εδώ στο Νιόκαστρο βρίσκονται, για να αναφέρουμε τα πιο σημαντικά: Το μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων στο κτήριο Πασά και οι υπόλοιπες εκθέσεις για τις ενάλιες αρχαιότητες. Η ψηφιακή αναπαράσταση της ναυμαχίας του Ναβαρίνου στη μεγάλη Θόλο της ακρόπολης. Ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, σύμβολο της ιστορικής διαδρομής της Πύλου κατά τους τελευταίους αιώνες. Αρχικά οικοδομήθηκε ως οθωμανικό τέμενος (τζαμί του Μουράτ). Στη συνέχεια έγινε καθολική εκκλησία (ναός του Αγίου Βίτου). Μετά πάλι τζαμί (του Βαγιαζήτ). Έπειτα ορθόδοξη εκκλησία. Μετά αποθήκη πολεμικού υλικού. Και τέλος σήμερα ξανά εκκλησία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL