Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Το μοιρολόι της τέχνης...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μοιρολόι της τέχνης...

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, ο Γιώργος Νταλάρας θα τραγουδήσει τη «Ρωμιοσύνη» και τα «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας». Το πρόγραμμα της συναυλίας θα είναι αφιερωμένο και στον Μάνο Ελευθερίου, ποιήματα του οποίου θα απαγγείλει ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης

Χιλιάδες κεριά στη μνήμη των νεκρών του ελληνικού Eμφυλίου, αλλά και σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους στη μεγάλη φωτιά της Αττικής, θα φωτίσουν το βράδυ της Παρασκευής το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες. Στην κορύφωση των φετινών “Πρέσπειων”, αφιερωμένων και στη μνήμη του Μάνου Ελευθερίου, θα είναι παρών ο Γιώργος Νταλάρας με τη μεγάλη συναυλία του τετραημέρου, που αρχίζει την Πέμπτη 23 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Αυγούστου.

Πριν από την έναρξη της συναυλίας θα ακουστεί ένα μοιρολόι από τους Βαλκάνηδες και τα χάλκινα της Φλώρινας, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την τήρηση ενός λεπτού σιγής. Το μαύρο και το άσπρο, χρώματα του πένθους, θα κυριαρχούν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στις προσκλήσεις και τα έντυπα που θα είναι διακοσμημένα με τα χαρακτικά του Τάσσου. Διακριτικό σημάδι πένθους θα φέρουν και οι παραδοσιακές στολές των τοπικών συγκροτημάτων.

Προμετωπίδα της φετινής διοργάνωσης ο στίχος του Γιάννη Ρίτσου «Η τέχνη μας στήνει όρθιους πάνω στα ίδια μας τα ερείπια και μας κάνει να ξεχνάμε τις πληγές». Αιχμή τα 70 χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου πολέμου, αλλά και τα δεκάδες θύματα από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική.

“Οι εκδηλώσεις στις Πρέσπες θα εκπέμψουν συμβολισμούς που στο βάθος είναι πολιτικοί, αλλά πάντα μέσα από την τέχνη” δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού των Πρεσπών 2018 Γιώργος Λιάνης υπογραμμίζοντας πως “οι Πρέσπες είναι αυτή τη στιγμή ο τέλειος τρόπος και ο κατάλληλος τόπος, όπου η πολυπόθητη εθνική συμφιλίωση μπορεί να είναι μια πράξη με παρόντες από όλες τις πλευρές με την επίδραση της μουσικής και της τέχνης".

Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν είναι στις προθέσεις των οργανωτών να γίνει κάποια εκδήλωση νοσταλγίας ή μνήμης για τον εμφύλιο και αναρωτήθηκε τι μπορεί να νοσταλγήσει κάποιος από έναν Εμφύλιο και έναν εθνικό διχασμό. «Επιθυμούμε 70 χρόνια μετά να προσεγγίσουμε το θέμα σαν μια γιορτή ενότητας» σημείωσε.

Το φετινό πρόγραμμα

Στα φετινά “Πρέσπεια” επανέρχεται ο θεσμός των επιστημονικών ημερίδων, αφιερωμένος στον ελληνικό Εμφύλιο με αφορμή την προσέγγιση γύρω από τα συνταρακτικά γεγονότα που τραυμάτισαν και δίχασαν τη χώρα. Η ημερίδα θα κλείσει τις εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 23 Αυγούστου από το κεφαλοχώρι της Μελίτης Φλώρινας, όπου η λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" θα παρουσιάσει τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, που θα ερμηνεύσουν ο Μανώλης Λιδάκης και η Σοφία Παπάζογλου.

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, ο Γιώργος Νταλάρας θα τραγουδήσει τη «Ρωμιοσύνη» και τα «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας». Το πρόγραμμα της συναυλίας θα είναι αφιερωμένο και στον Μάνο Ελευθερίου, ποιήματα του οποίου θα απαγγείλει ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης.

Στη συνέχεια θα υπάρξουν συμβολικές τιμητικές βραβεύσεις, όπως στον γιο και τη χήρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, την κόρη του αξιωματικού Σπύρου Μουστακλή, που βασανίστηκε σκληρά στα κρατητήρια του ΕΤΑ ΕΣΑ, και στη Ναταλία Δραγούμη, δισεγγονή του Ίωνος Δραγούμη, που ήταν ο πρώτος πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι. Η ηθοποιός θα απαγγείλει ποιήματα του Ρίτσου και θα διαβάσει κείμενα του Δραγούμη.

Το Σάββατο 25 Αυγούστου, στο Νέο Πάρκο Φλώρινας, θα πραγματοποιηθεί μεγάλο αφιέρωμα στο χορωδιακό και λυρικό Μίκη Θεοδωράκη, που παρουσιάστηκε προς τιμήν του συνθέτη στο Καλλιμάρμαρο. Τραγούδια του θα ερμηνεύσουν ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος, η μέντζο σοπράνο Ελένη Δάβου, ο βαρύτονος Παντελής Κοντός και η σοπράνο Ελένη Βουδουράκη.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 26 Αυγούστου με μεγάλη συναυλία από τον Σταύρο Ξαρχάκο και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στο Νέο Πάρκο Φλώρινας.

Το πρωί της ίδιας μέρας οργανώνεται στη Φλώρινα ημερίδα για τον εμφύλιο με ομιλητές τους Ηλία Νικολακόπουλο, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και αναλυτή, Κωνσταντίνο Τσουκαλά, κοινωνιολόγο και πανεπιστημιακό, Ανδρέα Ανδρέου, καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, συγγραφέα, Σάββα Καλεντερίδη, αξιωματικό ε.α. και συγγραφέα, και Νικόλαο Μέρτζο, δημοσιογράφο και συγγραφέα.

«Απεκδυόμενοι από κάθε ιδεολογικό χιτώνα, έχουμε καλέσει ομιλητές που καλύπτουν ένα ευρύ τόξο, τόσο στην κοινωνία, στη ζωή, στην Ιστορία και την πολιτική, από τη Δεξιά έως την Αριστερά» σημείωσε ο Γιώργος Λιάνης.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός σχολίασε πως "δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η συμφωνία των δύο χωρών, Ελλάδας - ΠΓΔΜ, έγινε στον συγκεκριμένο χώρο" υπενθυμίζοντας πως στην περιοχή του Αγίου Αχιλλείου και στον Άγιο Γερμανό έχουν στο παρελθόν πραγματοποιηθεί συναντήσεις πρωθυπουργών, υπουργών Εξωτερικών, αλλά και συναντήσεις αξιωματούχων των δυο χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL