Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
Κ. Στρατής για το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους: / "Μελανή σελίδα" το προγενέστερο σύστημα... Σαμαρά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Στρατής για το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους: / "Μελανή σελίδα" το προγενέστερο σύστημα... Σαμαρά

Αναλυτικά στοιχεία για το νέο σύστημα με το "ηλεκτρονικό εισιτήριο" σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους έδωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο: "Το υπουργείο Πολιτισμού διαχειρίζεται 275 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Το 2017 είχαμε 15 εκατομμύρια επισκέπτες με έσοδα 100 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος θα είναι μεγαλύτεροι αυτοί οι αριθμοί».

Ακόμη, με τη δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου, μειώνονται τα προβλήματα αναμονής, ουρές κ.λπ. Η πιλοτική λειτουργία ήταν τον Ιούνιο και από τις 20 Ιουλίου το σύστημα λειτουργεί πλήρως, στο etickets.tap.gr, για την Ακρόπολη και τους αρχαιολογικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας, για την Κνωσό και το Μουσείο Ηρακλείου και τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Οι χώροι αυτοί αντιστοιχούν στο 45% των επισκεπτών και το 55% των εσόδων. Ο στόχος είναι να επεκταθεί το σύστημα έως το καλοκαίρι του 2019 και σε άλλους μεγάλους χώρους: στην Ολυμπία, τους Δελφούς, τη Λίνδο, τη Δήλο, τη Βεργίνα, τα μουσεία της Θεσσαλονίκης κ.α.

Όπως είπε μάλιστα σε άλλο σημείο, «το σύστημα είναι σχεδιασμένο για το σύνολο των χώρων. Έπρεπε να ξεκινήσει κάπως και αυτό έγινε με τη δωρεά, με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με την Εθνική Τράπεζα και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε ένα κοινό σχήμα δωρητών και ενδιάμεσο φορέα την Εταιρεία Υλοποίησης Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών υπό τον καθηγητή Π. Θέμελη, αλλά και ένα σχήμα αναδόχων με πολύ μεγάλες εταιρείες».

Όπως διευκρίνισε, το νέο σύστημα «είναι πλήρως διασυνδεδεμένο με ένα καινούργιο λογιστικό σύστημα και εκδίδει εισιτήρια μέσω Διαδικτύου, με κόστος ούτε ένα ευρώ δημόσιο χρήμα, χρηματοδοτείται όλο με 1,2 εκατ. ευρώ μέσω της δωρεάς, ενώ το κόστος συντήρησης επίσης καλύπτεται από τη δωρεά για τα δύο πρώτα έτη».

«Τυφλό» το προηγούμενο σύστημα... Σαμαρά

Αναφερόμενος στο προγενέστερο σύστημα που είχε εγκαταστήσει ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) το χαρακτήρισε «μελανή σελίδα στην ιστορία της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, καθώς δεν διασυνδεόταν με τα λογιστικά συστήματα του υπουργείου, άρα δεν μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει τη ροή εισιτηρίων και επισκεπτών, ενώ δεν εξέδιδε εισιτήρια μέσω Διαδικτύου».

Αυτό το σύστημα είχε «κόστος κατασκευής 2 εκατ. ευρώ και συντήρησης, από το 2012 που μπήκε σε λειτουργία έως σήμερα, 500.000 ευρώ. Ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός μας έφερε αυτό το σύστημα που παραλάβαμε το 2015 και ήταν τελείως ανεπαρκές και η εισήγηση ήταν να αντικατασταθεί» είπε ο κ. Στρατής.

"Όσοι μιλούν για καθυστερήσεις ας δουν το Λούβρο"

Για τα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που αναφέρονται σε καθυστερήσεις και ουρές, ο κ. Στρατής είπε ότι «η αλήθεια είναι ότι στις 12 το μεσημέρι και για 1,5 - 2 ώρες υπάρχει πολύ μεγάλη προσέλευση, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές. Την υπόλοιπη ημέρα είναι άμεση η εξυπηρέτηση».

Μάλιστα αντιπαρέβαλε την εμπειρία από το Λούβρο στο Παρίσι, όπου «η 'γρήγορη είσοδος' μέσω Διαδικτύου χρεώνεται 2 ευρώ επιπλέον και στο site αναφέρεται ότι αυτό είναι για γρήγορη είσοδο με αναμονή κάτω των 30 λεπτών. Η μισή ώρα θεωρείται κάτι αποδεκτό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα στις ώρες μεγάλου φόρτου. Εκεί περίπου είμαστε και χωρίς επιπλέον χρέωση, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση».

«Φέτος έχουμε πετύχει με μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών να μειώσουμε σημαντικά τους χρόνους αναμονής σε σχέση με το παρελθόν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL