Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Στόχος βανδαλισμού το Βυζαντινό Μουσείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στόχος βανδαλισμού το Βυζαντινό Μουσείο

Στόχος βανδαλισμού από δυο άτομα έγιναν κατά την 28η Ιουλίου κειμήλια, αντικείμενα και χώροι του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού, η “κακόβουλη ενέργεια” όπως χαρακτηρίζεται, γνωστοποιήθηκε στην προϊσταμένη κ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα την επομένη.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για “'ράντισμα' αντικειμένων, προθηκών και χώρων του Μουσείου με ελαιώδες υγρό" από δύο άτομα τα οποία διήλθαν μέσα από τις αίθουσες των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων χωρίς η ενέργειά τους να γίνει αντιληπτή". Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, “η κακόβουλη αυτή πράξη δεν επέφερε καμία ανήκεστο βλάβη σε αρχαία αντικείμενα, τα οποία έχουν καθαριστεί σχεδόν στο σύνολό τους".

Μετά το περιστατικό, που σημειώθηκε χωρίς να υποπέσει στην αντίληψη των φυλάκων, που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούσαν τους είκοσι, ειδοποιήθηκαν η Σήμανση και η Κρατική Ασφάλεια προς εξέταση των επιτόπιων στοιχείων, ενώ δρομολογήθηκε και η διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα, να ανευρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες.

Σύμφωνα με δηλώσεις της διευθύντριας του Μουσείου, οι ζημιές αποκαταστάθηκαν σ' έναν μεγάλο βαθμό και οι συντηρητές προχώρησαν σε όλες τις αναλύσεις και πήραν τα απαραίτητα μέτρα. Ωστόσο σημείωσε πως οι φθορές στο κτήριο χρειάζονται αποκατάσταση, καθώς τοίχοι και πατώματα στο εσωτερικό του μουσείου είναι ραντισμένοι με λάδι, ενώ κοπτικός σταυρός του 6ου μ.Χ. αιώνα από την Αίγυπτο είναι άγνωστο κατά πόσον μπορεί να αποκατασταθεί καθώς το υλικό του είναι ξύλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL