Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
ΟΠΤΙΚΕΣ / Μικρές ανάσες ανθρωπιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΤΙΚΕΣ / Μικρές ανάσες ανθρωπιάς

Της Λήδας Καζαντζάκη

Η πόλη αγωνίζεται. Να ξαναβρεί την ισορροπία της οικείας θερινής ραστώνης του Αυγούστου. Μέσα στις στάχτες που άφησε το ανοίκειο του προμελετημένου επί δεκαετίες ολόκληρες εγκλήματος πάνω στο ταλαιπωρημένο σώμα της και μέσα στο βαθύ κενό των χαμένων ζωών που αμετροεπείς αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί και εκπρόσωποι των ΜΜΕ προσπαθούν να καλύψουν με πρόχειρα χαλκευμένες ειδήσεις.

Για να αποσείσουν από τις πλάτες τους το βάρος του αυτουργού και να το εναποθέσουν στον Άλλο, τον ταξικό και ιδεολογικό εχθρό, που συμβολίζει η κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα και προπάντων ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Να σβήσουν με τα υστερικά ουρλιαχτά τους από το μνημονικό των κατοίκων της το οργανωμένο επί δεκαετίες ολόκληρες καθεστώς της αυθαίρετης επισφάλειας και προσωρινότητας που αυτοί έχουν εγκαθιδρύσει στην κοινωνία και μέσα στο οποίο μεταλλάχτηκε ένα σημαντικό τμήμα της σε συνεργούς τους. Πατώντας κυριολεκτικά επί πτωμάτων, για να κατακτήσουν ξανά τον θώκο της εξουσίας.

Οι πολίτες της, οι πιστοί εραστές αυτής της μικρής μας τραυματισμένης πόλης, αγωνίζονται να ξαναβρούν τους ήπιους ρυθμούς της θερινής ραστώνης μέσα στους «παραδοσιακούς» χώρους αντίστασης στη γενικευμένη καταστρατήγηση του ανθρώπινου μέτρου, στα θερινά σινεμά, στις πλατείες, στα αρχαία θέατρα και στους ανοιχτούς δρόμους, αλλά και στους νέους, ανοιχτούς και τον Αύγουστο εκθεσιακούς χώρους.

Ο χώρος τέχνης TRII ART HUB, στο Κουκάκι, παρουσιάζει μέχρι και τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου μιαν έκθεση που φέρει τον ενδεικτικό τίτλο «Μικρές διαστάσεις, Μεγάλα έργα το Καλοκαίρι». Ο θεατής της βυθίζεται σε τοπία γκρίζα και αφαιρετικά, όπου αναδύονται φιγούρες αχνές ως διακριτικές υπομνήσεις αρχαίων αγαλμάτων και φαγιούμ.

Έρχεται αντιμέτωπος με ειρωνικά, παιγνιώδη πρόσωπα, φτιαγμένα με μεγάλες χρωματικές κηλίδες, που κρατούν όμως την ιδιαίτερη έκφρασή τους. Βαδίζει σε ακρογιάλια σαν ψηφιδωτά καμωμένα με μικρά βότσαλα από πηχτά κομμάτια χρωμάτων. Αντικρίζει φιγούρες ονειρικές και ζωόμορφες, βγαλμένες λες από την Αλίκη σε μιαν ανατολίτικη, πλουμιστή χώρα των θαυμάτων και φιγούρες που εκτινάσσονται και μας συνεπαίρνουν με τη δυναμικότητα της κίνησής τους.

Βλέπει πρόσωπα κερματισμένα και πρόσωπα αισθαντικά, γραμμένα με λεπτά χαρακτηριστικά που προβάλλουν δίπλα σε σπίτια γραμμικά ή σπίτια εξπρεσιονιστικά δοσμένα που χάνουν τη στέρεα δομή τους και ρευστοποιούνται μαζί με την, με τον τρόπο του Μουνκ αποτυπωμένη, δραματική, εξαϋλωμένη μορφή ανάμεσά τους, όπως σε μια ρουφήχτρα ή έναν όλεθρο παρόμοιον με αυτόν που έζησαν οι κάτοικοι της ανατολικής Αττικής.

Είναι έργα που δείχνουν με τις μικρές τους διαστάσεις και την αλήθεια της έκφρασής τους το μέτρο που όλοι μας μοιάζουμε να έχουμε χάσει σε μια εποχή όπου το υποκείμενο ταυτίζεται με το χειραγωγούμενο προϊόν μιας μαζικής και πλαστής και τόσο επικίνδυνης για το ίδιο και το περιβάλλον του εξατομίκευσής του.

Info: «Μικρές διαστάσεις, Μεγάλα έργα το καλοκαίρι», TRII ART HUB, Δράκου 9, Κουκάκι. Συμμετέχουν οι: Σοφία Παπαδοπούλου, Αντώνης Αντζουλίδης, Πέτρα Αγαθοκλέους, Λίλα Καρατζά, Ρένα Μάθεση, Πένυ Κωνσταντίνου, Αποστόλης Φιλίππου, Βάσια Μπλούκου, Κων/νος Μίχαλος, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Λίνα Χρίστινα, Ιφιγένεια Αποστολοπούλου, Αγγέλα Καράλη, Μαίρη Ρουσιώτη. Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιουλίου -10 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τετ./Πεμ./Παρ. 12.00-20.00, Σαββ./Κυρ. 12.00-18.00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL