Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Το ιερό του Απόλλωνα στο Δεσποτικό ορατό πλέον από την Αντίπαρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ιερό του Απόλλωνα στο Δεσποτικό ορατό πλέον από την Αντίπαρο

Το Δεσποτικό, το ακατοίκητο νησί δυτικά της Αντιπάρου με το ιερό του Απόλλωνα που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα στη θέση Μάντρα, το μεγαλύτερο του αρχαίου κόσμου μετά τη Δήλο, εξακολουθεί να εκπλήσσει με τον πλούτο και τη σημασία των ευρημάτων την ανασκαφική ομάδα υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Γιάννου Κουράγιου. Η φετινή εσοδεία των ανασκαφικών αλλά και των αναστηλωτικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν από τις 28 Μαΐου έως τις 6 Ιουλίου απέδωσαν σημαντικά αποτελέσματα καθώς αποκαλύφθηκαν επιπλέον χώροι και κτίσματα πρωιμότερα της λειτουργίας του ιερού και σημαντικά ευρήματα, ενώ με την τοποθέτηση του τρίτου κίονα του ναού και του επιστυλίου πάνω απ' αυτόν "το μνημείο έχει αποκτήσει ξανά την τρίτη διάστασή του και ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος και το μεγαλείο του ακόμα και από την απέναντι ακτή της Αντιπάρου".

Στη νότια περιοχή του αρχαϊκού τεμένους, όπου αναπτύσσονται οι βοηθητικές εγκαταστάσεις του ιερού, στο λεγόμενο Ανατολικό Συγκρότημα, αποκαλύφθηκε τμηματικά ένας ακόμα μεγάλος χώρος, διαστάσεων 12 Χ 3 μέτρων, με δάπεδο από μεγάλου μεγέθους σχιστόπλακες, που οι αρχαιολόγοι πιθανολογούν ότι επρόκειτο για αυλή. Εντοπίστηκε επίσης πληθώρα κεραμικής αρχαίων και κλασικών χρόνων από διαφόρων τύπων αγγεία (λεκάνες, φιάλες, σκύφοι, λύχνοι, αμφορείς).

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, "έγινε σαφές ότι και σε αυτή την περιοχή του ιερού είχαν λειτουργήσει κτήρια πριν από την ανέγερση του αρχαϊκού ναού στα μέσα του 6ου π.Χ. αι.", καθώς κάτω από τα δυτικότερα δωμάτιά του αποκαλύφθηκε ένα δίχωρο ορθογώνιο κτίσμα, διαστάσεων 8 Χ 3,20 μ., που με βάση τα ευρήματα χρονολογείται στο α' μισό του 6ου αι. π.Χ. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν -στην αριχκή θέση του- τετράπλευρη εσχάρα και μαγειρικό αγγείο", ενώ σε πολλούς χώρους αποκαλύφθηκαν πρωιμότερα δάπεδα και εντοπίστηκαν τα κατώφλια των αρχικών εισόδων που είχαν σφραγιστεί.

"Απρόσμενη" χαρακτηρίζει η ανασκαφική ομάδα την αποκάλυψη ενός νέου κτηρίου, στην περιοχή της Βόρειας Στοάς σε απόσταση μόλις 2 μ. από το Κτήριο Ε. Το Κτήριο Τ, διαστάσεων 7,80 Χ 7,45 μ., αποτελείται από δύο δωμάτια με ανεξάρτητες εισόδους και δύο αίθριους χώρους μπροστά από το καθένα, ενώ κατά την ανασκαφή του εντοπίστηκαν πολλά μεταλλικά αντικείμενα καθώς και γραπτή κεραμική που χρονολογείται στο πρώτο μισό - μέσα του 6ου αι. π.Χ.

Έξω από τέμενος οι εργασίες επεκτάθηκαν στα κτήρια Ρ και Ζ. Ολοκληρώθηκε η διερεύνηση του κτηρίου Ρ. Έχει ορθογώνια κάτοψη διαστάσεων 14 Χ 5 μ. και αποτελείται από 4 δωμάτια. Η κατασκευή του τοποθετείται στον ύστερο 6ο αι. π.Χ., αλλά η κυρίως φάση χρήσης του πρέπει να τοποθετηθεί στον 5ο αι. π.Χ.

Σημαντικό βάρος της έρευνας δόθηκε στο Κτήριο Ζ. Καθώς ήταν επιτακτική ανάγκη η αντικατάσταση και επέκταση της περίφραξής του, ανεσκάφησαν τομές αμέσως δυτικά αυτού, κατά τις οποίες αποκαλύφθηκε ένα νέο κτήριο -πρωιμότερης κατασκευής-, το Κτίριο Υ, με ναόσχημη κάτοψη διαστάσεων 7,70 Χ 6,10 μ. και είσοδο στη νότια πλευρά. Οι τοίχοι του είναι ιδιαίτερα ισχυροί, με πάχος περί το 1 μ.

Στα ευρήματα της φετινής έρευνας ξεχωρίζουν θραύσμα κεφαλιού αρχαϊκού κούρου, θραύσμα από τον αστράγαλο ποδιού κούρου και θραύσματα δύο πίθων με ανάγλυφη διακόσμηση, το ένα με παράσταση πολεμιστή και το άλλο με παράσταση χορού. Συγκαταλέγονται επίσης περισσότεροι από 15 μελαμβαφείς λύχνοι και 15 θραύσματα αγγείων με εγχάρακτες επιγραφές (ΑΠ, ΑΠΟΛ), θραύσματα «μηλιακών» αμφορέων και μελαμβαφών κυλίκων, θραύσματα ερυθρόμορφων κρατήρων, καθημερινής χρήσης αγγεία όπως ηθμοί, λεκάνες, πρόχοι, αλατοδοχεία, φιάλες κ.ά. και πολλά μεταλλικά αντικείμενα (χάλκινη λόγχη, ήλοι, πύρροι, αγκίστρια κ.ά.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL