Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Ανοίγει ο δρόμος για το γκρέμισμα των αυθαιρέτων στη Μακρόνησο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοίγει ο δρόμος για το γκρέμισμα των αυθαιρέτων στη Μακρόνησο

Ανοίγει ο δρόμος για το γκρέμισμα των αυθαιρέτων κατασκευών και κτισμάτων στη Μακρόνησο σύμφωνα με τις διατάξεις για την προστασία του μαρτυρικού νησιού που ψηφίστηκαν στη Βουλή με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Για τον λόγο αυτό κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού, διά του υφυπουργού Κώστα Στρατή και της γ.γ. Μαρίας Βλαζάκη, και του υπουργείου Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν την Πέμπτη αυτοψία στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου, όπου εξέτασαν την κατάσταση διατήρησης του ιστορικού τόπου και των κτηρίων των στρατοπέδων εξορίας και μαρτυρίου, που στο σύνολό τους αποτελούν διατηρητέα μνημεία, προκειμένου διερευνηθούν οι ενδεδειγμένοι τρόποι περαιτέρω θεσμικής και υλικής προστασίας τους.

"Λίγες μέρες μετά τα τραγικά συμβάντα της 23ης Ιουλίου, είμαστε ακόμη συγκλονισμένοι από το μέγεθος της καταστροφής και τον δυσβάστακτο φόρο σε ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν αδόκητα. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα" υπογράμμισε μετά την αυτοψία ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής, επισημαίνοντας ότι "η παρουσία μας στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου εμπεριέχει τον ισχυρό συμβολισμό ότι στις στρατηγικές μας προτεραιότητες, μαζί με την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων στον δομημένο χώρο και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος εντάσσεται και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης".

Η Μακρόνησος, τόνισε "είναι ένας ιστορικός τόπος υψηλού συμβολισμού για την καταδίκη του Εμφυλίου πολέμου, των βασανιστηρίων, της κάθε καταπίεσης. Αποτελεί μνημείο ελευθερίας της σκέψης και των ιδεών. Ως τόπος στον οποίο δοκιμάστηκε με ακραίο τρόπο η ηθική υπόσταση του ανθρώπου, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η Μακρόνησος μπορεί και πρέπει να αποκτήσει οικουμενική εμβέλεια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL