Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Καλοκαίρι στο Μουσείο Καμπανέλλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλοκαίρι στο Μουσείο Καμπανέλλη

Στη γενέθλια γη της Γρόττας Νάξου, το πατρικό σπίτι του Ιάκωβου Καμπανέλλη στεγάζει εδώ και τρία χρόνια το Θεατρικό Μουσείο που φέρει το όνομα του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα που άλλαξε την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου. Ανακαινισμένο με γούστο από τον δήμο του νησιού, το μουσείο διοργανώνει κάθε καλοκαίρι μια σειρά από ενδιαφέροντα προγράμματα και εκδηλώσεις όπου νέοι, παιδιά και μεγαλύτεροι έρχονται σε επαφή με το έργο του.

Ο επισκέπτης μπορεί να περιεργαστεί τον χώρο του γραφείου του, προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, πορτρέτα, σκίτσα, μετάλλια, πλακέτες και αρχειακό υλικό, που έχει δωρήσει η κόρη του, Κατερίνα Καμπανέλλη. Μπορεί ακόμη να μελετήσει τα έργα του, να δει ψηφιοποιημένες συνεντεύξεις του και ταινίες στις οποίες έγραψε το σενάριο ή σκηνοθέτησε. Μετά τη διοργάνωση των δύο προηγούμενων ετών το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης παρουσιάζει και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει την καθιερωμένη «Ταινία της Τετάρτης» αλλά και θεατρικά εργαστήρια. Η «ταινία της Τετάρτης - από τη σκηνή στην οθόνη», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου, προβάλλει κάθε Τετάρτη μια ταινία βασισμένη σε έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση. Την επιμέλεια έχουν η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου και η Κατερίνα Χάλκου και οι προβολές διαρκούν έως και τις 19 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, το Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής οργανώνεται για τρίτη χρονιά, 1, 2 και 3 Σεπτεμβρίου, και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν ή να εξελίξουν τις δυνατότητές τους στη συγγραφή θεατρικού έργου. Μέσα από παρουσιάσεις στις βασικές αρχές της θεατρικής γραφής, αναγνώσεις έργων μικρής διαρκείας, ασκήσεις και εποικοδομητική κριτική, οι συμμετέχοντες θα ολοκληρώσουν την πρώτη μορφή ενός μονόπρακτου. Στο φετινό εργαστήρι διδάσκει η θεατρική συγγραφέας Νίνα Ράπη. Η χορογράφος Αναστασία Γεωργαλά, οργανώνει, 9, 10 και 11 Αυγούστου, βιωματικό εργαστήρι σωματικής έκφρασης με τίτλο «όταν το σώμα απο-γειώνεται». Παράλληλα, η Ομάδα του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης οργανώνει μια γνωριμία με θεατρικά κείμενα, συζητώντας πάνω στους θεματικούς άξονες που αναφέρονται σ’ αυτά. Η συζήτηση συνδυάζεται με αναγνώσεις θεατρικών έργων του νεοελληνικού θεάτρου την Παρασκευή 20 Ιουλίου και την Παρασκευή 24 Αυγούστου. Τα παιδιά πρωταγωνιστούν σε μια δημιουργική απασχόληση που καταδεικνύει πώς περνάμε από το παιχνίδι στην παράσταση.

Με αφορμή το θεατρικό έργο «Παραμύθι χωρίς όνομα» οργανώνουν κάθε Τρίτη, με τη βοήθεια της ηθοποιού και συγγραφέα Γεωργίας Παρασκευά, τη δική τους παράσταση, μέσα από τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού και αυτοσχεδιασμούς. Αφηγούνται τη δική τους ιστορία και κατασκευάζουν το σκηνικό και τα κοστούμια της παράστασης. Στο τέλος του καλοκαιριού θα οργανωθεί μια βραδιά όπου τα παιδιά θα συμμετάσχουν με όλα όσα θα δημιουργήσουν στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων έως και τις 4 Σεπτεμβρίου. Τη δική τους συμμετοχή έχουν οι έφηβοι και οι ενήλικες μέσα από θεατρικό εργαστήρι βασισμένο στη θεματική διερεύνηση του μύθου του Οδυσσέα με αφορμή τα έργα «Οδυσσέα, γύρισε σπίτι» και «Τελευταία Πράξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL