Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Βραβείο χωρίς σύνορα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραβείο χωρίς σύνορα...

Τα τελευταία λεπτά ζωής του Αγαμέμνονα έτσι όπως τα εμπνεύστηκε ο Ισμαήλ Κανταρέ γράφοντας το “Μπροστά στο Λουτρό", επηρεασμένος βαθιά από τον Αισχύλο, έδωσαν το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου “Λίμνη χωρίς σύνορα” της ΠΓΔΜ στον Ελληνοαλβανό ηθοποιό και σκηνοθέτη Λαέρτη Βασιλείου. Ο Βασιλείου τιμήθηκε με το βραβείο Actor of Europe για την παράσταση “Agamemnon Inferno”, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία και ερμηνεία δική του, στα ελληνικά, τα αλβανικά και τα αγγλικά, στο φεστιβάλ που πραγματοποιείται εδώ και 16 χρόνια στις Πρέσπες από το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας με το σύνθημα “Λίμνη χωρίς σύνορα”.

“Ο Κανταρέ αναπλάθει με διαφορετικούς ρυθμούς τις τελευταίες στιγμές της ζωής του Αγαμέμνονα” μας εξηγεί ο Λ. Βασιλείου. “Τη στιγμή που μπαίνει στο λουτρό και η Κλυταιμνήστρα τον χτυπά με το τσεκούρι και εκείνος βλέπει το αίμα του να αναβλύζει και όταν ανοίγει ξανά τα μάτια βλέπει τον εαυτό του και πάλι έξω από το λουτρό. Επαναλαμβάνεται η ίδια σκηνή ξανά και ξανά. Ο Κανταρέ, μέγας θαυμαστής των αρχαίων Ελλήνων τραγικών, έγραψε το έργο εμπνευσμένος από τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου, κρατώντας από την ομώνυμη τραγωδία μόνο την τελευταία σκηνή του φόνου, την Κλυταιμνήστρα, τον Αγαμέμνονα, τον πέλεκυ, το δίχτυ, σε επαναλαμβανόμενη σκηνή” σημειώνει.

Ο γνωστός ηθοποιός, που θήτευσε δίπλα στον Θόδωρο Τερζόπουλο παίζοντας σε αρκετές παραστάσεις του διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη, δηλώνει βαθιά γοητευμένος από το έργο του Κανταρέ, καθώς, όπως λέει, του θύμισε κείμενα του Χάινερ Μίλερ.

Ο ηθοποιός εκπροσώπησε και τις δύο χώρες ως Ελληνοαλβανός καλλιτέχνης. Το βραβείο που παρέλαβε είχε απονεμηθεί στο παρελθόν σε σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως ο Bruce Myers, ο Rade Serbedjia, ο Marcel Bozonnet, καλλιτεχνικός διευθυντής της Κομεντί Φρανσέζ κ.ά. ιδρυτής του ετήσιου Φεστιβάλ "Λίμνη χωρίς σύνορα", που διεξήχθη φέτος από 6 έως 11 Ιουλίου, υπήρξαν ο Γάλλος διανοούμενος και συγγραφέας Jacques Lacarriere και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου των Σκοπίων Jordan Plevnes που είναι και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ.

“Κάνοντας θέατρο, προσφέρεις ειρήνη και επειδή τα θεμέλια της Ευρώπης είναι ο ελληνικός πολιτισμός, τα θεμέλια του ελληνικού πολιτισμού είναι το θέατρο. Άρα το θέατρο είναι ειρήνη”, έγραφε την εποχή ίδρυσης του φεστιβάλ ο γνωστός φιλέλληνας Jacques Lacarriere. Στο φεστιβάλ πήραν μέρος επίσης χώρες όπως η Σλοβενία, η Σερβία, τα Σκόπια, η Βουλγαρία, το Κόσοβο και η Βοσνία. Όσον αφορά τον βραβευμένο Λαέρτη Βασιλείου, φεύγοντας πριν από τέσσερα χρόνια από την Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στα Τίρανα, ανεβάζοντας και σκηνοθετώντας έργα στο Εθνικό Θέατρο της αλβανικής πρωτεύουσας.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL