Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Νέα εποχή με e-ticket
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα εποχή με e-ticket

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι πλέον πραγματικότητα και λειτουργεί ήδη από χθες στην Ακρόπολη και στους αρχαιολογικούς χώρους γύρω απ' αυτή, στην Κνωσσό και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μάλιστα, όπως ανακοινώνει το υπουργείο Πολιτισμού, θα τεθεί σε λειτουργία και η υπηρεσία αγοράς ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω Διαδικτύου.

Παρά τις Κασσάνδρες, που έβλεπαν ακόμα ένα καλοκαίρι με συμβατικό εισιτήριο, το e-tiketing με τη λειτουργία του στους παραπάνω χώρους και μουσεία της αρχικής φάσης του έργου, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάζουν πολύτιμους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς χωρίς να ταλαιπωρούνται αλλά και στο υπουργείο Πολιτισμού να έχει τον πλήρη και απόλυτο έλεγχο των εσόδων του από τα εισιτήρια.

Η πρόβα τζενεράλε για την πλήρη εφαρμογή του πραγματοποιήθηκε στην Ακρόπολη την περασμένη Πέμπτη 5 Ιουλίου. Δεν επιλέχθηκε τυχαία η ημερομηνία, αφού τη συγκεκριμένη ημέρα σημειώθηκε ρεκόρ επισκεψιμότητας. Μόνο στην Ακρόπολη βρέθηκαν 17.000 επισκέπτες, η πλειονότητα των οποίων προερχόταν από κρουαζιέρες. Και δεν άνοιξε ρουθούνι. Όλα λειτούργησαν κανονικά, χωρίς ταλαιπωρία ένθεν κακείθεν.

Η καλή ημέρα ωστόσο είχε αρχίσει να φαίνεται από την πιλοτική λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και του ελέγχου πρόσβασης των επισκεπτών και τη δοκιμή του συστήματος σε πραγματικές συνθήκες επισκεψιμότητας που ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου από τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης και επεκτάθηκε σταδιακά στην Κνωσσό και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου για να καταλήξει στην Ακρόπολη και στους γύρω απ' αυτή αρχαιολογικούς χώρους του ενιαίου εισιτηρίου. Οι συγκεκριμένοι χώροι και μουσεία που επιλέχθηκαν για την πιλοτική και σήμερα πλέον πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου συνολικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των εσόδων του ΥΠΠΟΑ από εισιτήρια. Όπως μάλιστα έχει δηλώσει ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, πρόσφατα, στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Κυκλάδων, για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, "με την εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί, είναι απολύτως επιτεύξιμη η εκδίπλωση (roll out) του συστήματος στους πενήντα μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της χώρας μέχρι τα τέλη του 2019".

Ήδη από το 2016 έχει συσταθεί ειδική υπηρεσία για τα μεγάλα γκρουπ επισκεπτών, που εξυπηρετεί τους επαγγελματίες του χώρου, με αποτέλεσμα να έχει εξομαλυνθεί η εικόνα με τις μεγάλες ουρές στα εκδοτήρια εισιτηρίων. Τώρα πλέον η χώρα διαθέτει και το σημαντικότερο εργαλείο προκειμένου να αναβαθμιστεί το σύστημα διαχείρισης των εισιτηρίων, δεδομένου ότι διαθέτουμε έναν ανυπολόγιστο πλούτο πολιτιστικής κληρονομιάς. Στα προσεχή σχέδια του υπουργείου είναι να εξεταστούν στο έπακρο οι δυνατότητες που προσφέρει το ηλεκτρονικό εισιτήριο προκειμένου να διαμορφωθούν πολιτιστικές διαδρομές και πακέτα εισιτηρίων με μια μικρή έκπτωση.

Βασική επιδίωξη επίσης είναι η μεγάλη αύξηση του τουρισμού, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, να έχει άμεση αντανάκλαση και στα μικρότερα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την επικράτεια, ενώ το στοίχημα είναι κάθε τουρίστας που έρχεται στη χώρα να επισκέπτεται τουλάχιστον έναν αρχαιολογικό χώρο.

Το έργο υλοποιείται με δωρεά από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL