Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
"Πρεμιέρα" με προβολές στο Ηρώδειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πρεμιέρα" με προβολές στο Ηρώδειο

Λούση Ματλή και Απόλλων Μαρσύας στην ταινία "Δάφνις και Χλόη" (1931) του Ορέστη Λάσκου, που θα προβληθεί στο Ηρώδειο

Το Σάββατο 14 Ιουλίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει δύο βουβές ταινίες που σφράγισαν την πορεία του ελληνικού κινηματογράφου: «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου (1931) και «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη (1929). Είναι η πρώτη εκδήλωση σε μια σειρά δράσεων που ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού, παρουσία και της Ρένας Δούρου από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία συμπράττει ενισχύοντας οικονομικά το πρόγραμμα της Ταινιοθήκης σε βάθος τριετίας. Οι εκδηλώσεις αυτές, τόνισε η Ρένα Δούρου, “όχι μόνο προβάλλουν το πολιτιστικό προϊόν στο ευρύτερο κοινό, αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό κεφάλαιο της Αττικής”.

Οι προβολές στο Ηρώδειο με την «Αστέρω» και το “Δάφνις και Χλόη” θα συνοδεύονται από ζωντανή μουσική στο πιάνο που έχει συνθέσει ο Φίλιππος Τσαλαχούρης. Η ταινία «Δάφνις και Χλόη», η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Ορέστη Λάσκου, μεταφέρει στην οθόνη το ομώνυμο ειδύλλιο του Λόγγου (2ος αιώνας μ.Χ.). Αφηγείται την ιστορία δύο νέων, που, ζώντας στη φύση, ανακαλύπτουν σιγά - σιγά τις χαρές του έρωτα. Είναι η πρώτη ταινία στην ιστορία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου με σκηνές γυμνού. Γυρίστηκε στη Μυτιλήνη και τη Λίμνη της Βουλιαγμένης, με πρωταγωνιστές τη Λούση Ματλή και τον Απόλλωνα Μαρσύα.

Ο Σεπτέμβριος στην Ταινιοθήκη είναι αφιερωμένος στον Πιέρ Πάολο Παζολίνι, καθώς θα προβληθεί το σύνολο των κινηματογραφικών έργων του (από τις 12 έως τις 19 του μήνα). Οι αποκατεστημένες κόπιες των ταινιών του (σε 35 mm) έρχονται από την Ιταλία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Luce της Ρώμης και την Ταινιοθήκη της Μπολόνια. Το αφιέρωμα συμπληρώνεται από μια φωτογραφική έκθεση για τον Παζολίνι.

Έναν μήνα αργότερα, στις 16 Οκτωβρίου, ξεκινά το 9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, έπειτα από τρία χρόνια απουσίας λόγω οικονομικών δυσχερειών. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει διεθνές διαγωνιστικό τμήμα και ένα αφιέρωμα στα “τραγούδια της επανάστασης”. Στις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ εντάσσεται και μια αναδρομική έκθεση για τον σκηνογράφο Γιώργο Ζιάκα, συνεργάτη του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ακόμη, η Ταινιοθήκη συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα i Media cities, μια ψηφιακή πλατφόρμα εννέα ευρωπαϊκών ταινιοθηκών και ινστιτούτων για την ανάδειξη των πόλεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL