Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ανάμεσα στη βαρύτητα και την ελαφρότητα

Ζούμε ανάμεσα στη βαρύτητα και την ελαφρότητα. Πορευόμαστε μέσα στην αμφισημία της εξάρτησής μας από την ύλη και το πραγματικό και της συνεχούς προσπάθειάς μας να απελευθερωθούμε από αυτή, να πετάξουμε ως «άλλοι Ίκαροι» στους αιθέρες του ονείρου. Όπως οι ήρωες στην «Αβάσταχτη ελαφρότητα του Είναι» του Μίλαν Κούντερα, οι φορτισμένοι με τις εικόνες του παρελθόντος και με τους κοινωνικούς καταναγκασμούς που τους έχουν σφραγίσει. Που προσωποποιούν την αρχέγονη μάχη ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα αλλά και την πάλη με την επίγνωση του εφήμερου της ζωής μας που αρνούμαστε να αποδεχτούμε και πάνω στην οποία στηρίζεται ολόκληρη η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Οι δέκα καλλιτέχνες που συγκροτούν με τα έργα τους την έκθεση «Pillow Gravity» στην Αίθουσα Τέχνης Έκφραση - Γιάννα γραμματοπούλου κινούνται, σαν τους ήρωες του Κούντερα, μεταξύ των δύο αυτών πόλων. Δηλώνουν με τα διαφορετικά, απτά υλικά τους την άμεση σύνδεσή μας με το πραγματικό και την ύλη. Επιλέγουν ως σημείο συνεύρεσής τους αλλά και κινητήρια δύναμη της δημιουργίας τους το τυχαίο και απρόβλεπτο της τεχνικής του κολάζ.

Γράφουν τις σύγχρονες πόλεις ως άναρχα σμιλεμένες κατόψεις, έγχρωμα αφηρημένα τοπία πάνω στο γυαλί, κουρελούδες από λωρίδες κομματιασμένων όψεών τους, εικόνες που αντικρίζουμε όπως μέσα από ένα τρένο ή ένα αυτοκίνητο που τρέχει και θραύσματα των τοίχων τους. Παρουσιάζουν τη ζωή μας ως στιγμιότυπα σε κατασκευές που απαρτίζονται από λευκά πασπαρτού και κολλημένα στο πλαίσιό τους αποσπάσματα φωτογραφιών τους ή βίντεο όπου προβάλλεται σε επανάληψη το κάτω μέρος του προσώπου ενός άνδρα που φουσκώνει ένα μπαλόνι.

Μεταμορφώνουν με φωτογραφίες από την κερματισμένη όψη και τα μέλη μιας γυναίκας που κρατιέται από σχοινιά όμοια με εκείνα της κούνιας και κάθεται με τα σκέλη ανοιχτά, σε γλυπτά που καθρεφτίζουν στο παγωμένο χαμόγελό της και στη στάση της το αδιέξοδο της επιβεβλημένης συμπεριφοράς της ανάμεσα στο είναι και στο φαίνεσθαι. Υποδηλώνουν με τον ίδιο τρόπο που δηλώνει ανοιχτά το παραμορφωμένο γλυπτό με το καρφωμένο στον λαιμό της μπαστούνι τη βαρβαρότητα του κόσμου. Φτιάχνουν εγκαταστάσεις με χρωματιστά αερόστατα που ανοίγουν και κλείνουν ρυθμικά, χωρίς ποτέ να απογειώνονται. Δείχνουν σε μια όσμωση διαφορετικών μορφών της έκφρασης την αντιφατικότητα από την οποία συνέχεται η ύπαρξή μας. Προτείνουν, όπως ο Κούντερα, την τέχνη ως μέσο απελευθέρωσης του ατόμου αλλά και της συλλογικότητας που συνθέτουν από τους κάθε λογής καταναγκασμούς.

Info: «Pillow Gravity», Αίθουσα Τέχνης Έκφραση - Γιάννα γραμματοπούλου, Βαλαωρίτου 9α Κολωνάκι

Συμμετέχουν οι Μ. Αντωνοπούλου, Απ. Γλύκας, Νικ. Κατσαμπέρη, Χρ. Μπληγιάννος, Ζ. Νικοπούλου, Γ. Παλαμάρης, Η. Σιψάς, Αν.Σταμπέλος, Βαγγ. Χατζής, Ν. Iavazzo.

Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 20 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας: Τρ./Πεμ./Παρ.: 11.00 - 20.00, Τετ.: 11.00 - 18.00, Σαβ.: 11.00 - 15.00

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις