Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Φεστιβάλ χωρίς διακρίσεις...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φεστιβάλ χωρίς διακρίσεις...

Παραφράζοντας γνωστό ποίημα της Κικής Δημουλά, θα μπορούσαμε κάλλιστα στις μέρες μας να υποστηρίξουμε πως η ισότητα των φύλων είναι "γένους ανυπεράσπιστου". Κι αν ακούγεται υπερβολικό κάτι τέτοιο, ας αρκεστούμε στη διαπίστωση της πλέον αρμόδιας να πει. "Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα προκειμένου να κατακτήσουμε την έμφυλη ισότητα, αλλά το έργο μας μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε". Η γενική γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα γνωρίζει καλά ότι οι ανισότητες δεν έχουν εξαλειφθεί. Μπορεί να το αποδείξει με απτά παραδείγματα και αριθμούς. Όμως αυτή τη φορά στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων αποφάσισαν να προστρέξουν σε όπλα που η δύναμή τους ξεπερνάει ακόμα κι αυτή των αριθμών.

"Η τέχνη έχει δύναμη. Έχει τέτοια δύναμη, που οι αξίες της ισότητας μεταφέρονται πιο εύκολα" επισημαίνει η γενική γραμματέας Ισότητας. Και παραπέμπει στο πρώτο φεστιβάλ για την Ισότητα των Φύλων που εγκιβωτίζεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βράχων και υπό τον τίτλο "Η ισότητα στην κορυφή των Βράχων" φιλοδοξεί για δύο ημέρες, αύριο και το Σάββατο, με δωρεάν είσοδο για όλους και όλες, να μετατραπεί σε "μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή, μια συνάντηση χωρίς διακρίσεις, υπό το φως των αστεριών και το άκουσμα της μουσικής που δεν γνωρίζουν σύνορα, όπως άλλωστε και η ισότητα των φύλων".

Τέσσερις σημαντικές κυρίες του τραγουδιού μας δίνουν το "παρών" στο Φεστιβάλ. Η Μαρίνα Σάττι με τις Fonέs και η Παυλίνα Βουλγαράκη τραγουδούν την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο τη μουσική σκυτάλη παίρνουν η Φωτεινή Βελεσιώτου με τον Σωτήρη Μπαλλά και η Αφεντούλα Ραζέλη. Το φεστιβάλ πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις, μέσα από τις οποίες το κοινό μπορεί να πάρει εικόνα από τις δραστηριότητες και τις πολιτικές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας αλλά και να δοθεί βήμα σε γυναικείες συλλογικότητες, φεμινιστικές οργανώσεις, γυναικείους συνεταιρισμούς και άλλους αντίστοιχους φορείς. Έτσι, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν η συζήτηση "Δεν με κολακεύεις, με παρενοχλείς" με ομιλήτριες τις Φωτεινή Κούβελα, Νατάσα Γιάμαλη, Σοφία Κάντα και Ειρήνη Σιώζου, το εικαστικό δρώμενο "Ο καμβάς των φύλων" με τους graffiti artists ZIE και Cacao Rocks να ζωγραφίζουν με ενήλικους και παιδιά, το πρώτο μέρος της παραμυθοαφήγησης "Ιππότες και Κόκορες" με τη Ναυσικά Καψαλά και την Ελεάννα Γερονοντοπούλου στα κρουστά και την υποστήριξη της ΚοινΣΕπ Στέγη Προφορικότητας και Παράδοσης "Μυθολόγιο".

Το Σάββατο, για τις "Όψεις των έμφυλων ανισοτήτων στην τέχνη και τον πολιτισμό" συζητούν οι Άννα Χατζησοφιά, Ταμίλα Κουλίεβα, Μαρία Γκασούκα και Γιάννα Αθανασάτου, παρουσιάζεται το δεύτερο μέρος της παραμυθοαφήγησης "Ιππότες και Κόκορες", ενώ πραγματοποιείται ο αγώνας επίδειξης "Πάσα στις γυναίκες" με τη συμμετοχή της γυναικείας ομάδας Santa FC και αναγνωρίσιμων αθλητριών.

"Μέσα από το φεστιβάλ, που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει, επιδιώκουμε με πολλές και δυναμικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης να μεταφερθούν όλα εκείνα τα μηνύματα που ενέχουν τις αξίες της ισότητας, της αξιοπρέπειας, των ίσων δικαιωμάτων των γυναικών σε όλους τους τομείς της δημόσιας σφαίρας και του ιδιωτικού βίου" λέει η γενική γραμματέας Ισότητας, προσθέτοντας ότι "είναι μια δράση εξωστρέφειας προκειμένου να αναδείξουμε τα προβλήματα των ανισοτήτων, των έμφυλων διακρίσεων που υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία μας και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες".

Θα περίμενε κανείς ότι διανύοντας τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα οι ανισότητες θα έχουν υποχωρήσεις. Τουναντίον. "Ενώ οι νέες τεχνολογίες, η επιστήμη σημειώνουν άλματα, τα θέματα της ισότητας παραμένουν στάσιμα" υποστηρίζει η Φωτεινή Κούβελα, παραπέμποντας στο "χάσμα ανάμεσα στους νέους και στις νέες άνεργες, όπου και εδώ οι γυναίκες διεκδικούν το μεγαλύτερο μερίδιο στις διακρίσεις που υφίστανται οι εργαζόμενες, με επισφαλείς θέσεις εργασίας και μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Έχουμε επίσης εμπόδια στη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή, χαμηλά ποσοστά γυναικών στην πολιτική, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το κοινοβούλιο και υποεκπροσώπιση των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Οι γυναίκες αγρότισσες είναι αόρατες, ενώ και στη γυναικεία επιχειρηματικότητα συναντούμε σοβαρές ανισότητες". Σ' αυτό το πλαίσιο η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, μέσα από το εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα, επιχειρεί "διαρκείς παρεμβάσεις" και διαπιστώνει ότι "ήδη η χώρα μας, όπως δείχνουν τα στοιχεία των ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών οργανισμών, κατακτά χαμένα εδάφη και κερδίζει επιβράβευση".

Φεστιβάλ Ισότητας «Η ισότητα στην κορυφή των Βράχων»

Θέατρο Βράχων

Παρασκευή 29 - Σάββατο 30 Ιουλίου

Οι πόρτες ανοίγουν στις 6.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL