Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

«Ονόματα του κομμουνισμού»

Το καινούργιο βιβλίο του Αριστείδη Μπαλτά «Ονόματα του κομμουνισμού» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και παρουσιάζεται την Τρίτη 5 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οικονομολόγος Θόδωρος Παρασκευόπουλος, η ομότιμη καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τζίνα Πολίτη και ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Γιώργος Φουρτούνης. Τη συζήτηση συντονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θεοχαράκης.

Εκδήλωση για τον Άρη Κωνσταντινίδη

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Πρόσωπα Άξια Τιμής διοργανώνει αφιέρωμα στη μνήμη του μεγάλου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη την Τετάρτη 6 Ιουνίου, στις 5 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138. Η ζωή και το έργο της εμβληματικής προσωπικότητας της μεταπολεμικής Ελλάδας θα φωτιστεί μέσα από τις εισηγήσεις της Ελένης Λιβάνη, του Στέλιου Γιαμαρέλου, της Σουζάνας Αντωνακάκη, του Λεωνίδα Κουτσουμπού, της Αμαλίας Κωτσάκη, του Σταύρου Πετσόπουλου, του Παντελή Μπουκάλα και του Δημήτρη Κωνσταντινίδη. Θα παραβρεθεί ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό η Ναταλία Μπούρα, υπεύθυνη Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Συντονίζει η Ντίνα Βαΐου, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής.

Το ελληνικό τραγούδι υποκλίνεται στον Μικρούτσικο

Ο Θάνος Μικρούτσικος ανεβαίνει με τους φίλους του στον Βύρωνα και δίνει δύο μεγάλες συναυλίες, την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, ανοίγοντας το φεστιβάλ «Στη σκιά των Βράχων». Ο σπουδαίος συνθέτης, που παρέλαβε το τραγούδι από τα χέρια μεγάλων συνθετών και διεύρυνε τα όριά του, δούλεψε πάνω σε κείμενα σπουδαίων ποιητών και μελοποίησε στιχουργούς που ανανέωσαν τη φόρμα του έντεχνου νεοελληνικού τραγουδιού. Μελοποίησε Ρίτσο, Καβάφη, Σεφέρη, Μπρεχτ, Χικμέτ, Μαγιακόφσκι, Αναγνωστάκη, Καββαδία αλλά και Αλκαίο, Ελευθερίου, Νικολακοπούλου, Τριπολίτη, Ιωάννου. Μαζί του οι Β. Πακωνσταντίνου, Γ. Μεράντζας, Κ. Θωμαΐδης, Μ. Μητσιάς, Χ. Αλεξίου, Γ. Νταλάρας, Χ. Θηβαίος, Γ. Κότσιρας, Μ. Πασχαλίδης, Ρ. Αντωνοπούλου και Μ. Πολυχρονίδη.

Αλίκη Καγιαλόγλου

"Η Θαλασσινή Ωδή του Φερνάντο Πεσσόα και τα φάντος της εφηβείας μου" είναι η παράσταση της Αλίκης Καγιαλόγλου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στη 1 μ.μ.

8th Athens Open Air Film Festival

Με την ταινία "Οι γέφυρες του Μάντισον" γίνεται η έναρξη του 8th Athens Open Air Film Festival στο Βυζαντινό Μουσείο, στις 9 μ.μ.

"Διδώ και Αινείας"

Η χορογραφία της Sasha Waltz παρουσιάζεται από σήμερα έως και τις 15 Ιουνίου στο φουαγέ του Ινστιτούτου Γκαίτε Ομήρου 14-16, Δευτέρα - Πέμπτη 11 π.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 11 π.μ. - 7 μ.μ.

Στην Τεχνόπολη

Το 18οJazz Festival της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων διοργανώνεται από τις 4 έως τις 10 Ιουνίου.

Για τους αγνοούμενους της Κύπρου

Εικαστική έκθεση και Ημερίδα για τους αγνοούμενους από τα γεγονότα της κυπριακής τραγωδίας θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, στον Ταύρο, από σήμερα έως τις 8 Ιουνίου. Θα προβληθεί επίσης η ταινία "Αττίλας 1974" του Μιχάλη Κακογιάννη.

Λέανδρος Πολενάκης

Το βιβλίο του Λέανδρου Πολενάκη "Της γραφής και της σκηνής" (εκδ. Εύμαρος) παρουσιάζεται στις 8 μ.μ. στον Κήπο του Πολυχώρου Αλεξάνδρεια από τους Κ. Γεωργουσόπουλο, Δ. Λιγνάδη, Σ. Παπαθανασίου, Ε. Γκίνη, Β. Κατσικονούρη. Θα μιλήσουν επίσης οι Π. Κακολύρης και Μ. Τριανταφύλλου. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι Δ. Καλαχώρα και Β. Βλάχος.

Το βιβλίο του Γιάννη Παπακώστα "Πού μας πάει αυτό το αίμα" (εκδ. Πατάκης) παρουσιάζεται στο δημαρχείο Χολαργού - Παπάγου στις 7.30 μ.μ. από τους Λ. Βάσση, Γ. Βέη. Α. Μακρυδημήτρη, Κ. Μπαλάσκα. Συντονίζει η Ελένη Λάππα - Οικονόμου. Περικλέους 55.

Τζαζ στη Στέγη

Βιρτουόζοι της ελληνικής τζαζ σκηνής παίζουν με τη νέα γενιά του είδους από σήμερα έως τις 9 Ιουνίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, στις 9 μ.μ.

"Αναζητώντας τον Αττίκ!"

Η δημοφιλής παράσταση "Αναζητώντας τον Αττίκ" παρουσιάζεται από σήμερα έως τις 12 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε έρευνα Λ. Λιάβα, σκηνοθεσία Σ. Σπυράτου και πρωταγωνιστές τους Άκη Σακελλαρίου, Κατερίνα Παπουτσάκη, Νάντια Κοντογεώργη, Μίνω Θεοχάρη και τη Ζωζώ Σαπουντζάκη.

Στην έκθεση της Άννας Φιλίνη

Συζήτηση και μουσική συναυλία διοργανώνεται στην Αίθουσα Τέχνης ArtΠρίσμα όπου φιλοξενείται η έκθεση της Άννας Φιλίνη "Ωδή Παραλίων Πετρωμάτων" έως και την Κυριακή 10 Ιουνίου. Θα μιλήσει η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Κανακάκη και θα ακολουθήσει μουσική συναυλία αφιερωμένη στη θάλασσα από τη Νέλλη Οικονομίδου και τον Τριαντάφυλλο Μπαταργιά. Στον Πειραιά, Κουντουριώτου 187, στις 8 μ.μ.

Ο Μαγιακόφσκι στον σταθμό Πελοποννήσου

Στον παλιό σταθμό Πελοποννήσου του ΟΣΕ διοργανώνεται ένα τριήμερο Ποιητικών Συνartήσεων, στις 8, 9 και 10 Ιουνίου , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού (21η Μαΐου) και αιχμή τον Μαγιακόφσκι.

Dan - El Padilla Peralta

Ομιλία με καλεσμένο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Princeton, Dan - El Padilla Peralta, στο New York University, Τσακάλωφ 34, στις 7.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL