Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ο μαγικός κόσμος της Λούλας Αναγνωστάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο μαγικός κόσμος της Λούλας Αναγνωστάκη

Συνέντευξη στη Μάνια Ζούση

Μια περιπλάνηση στον μυστηριώδη και σαγηνευτικό κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη μπορεί να ζήσει από σήμερα όποιος επισκεφτεί τα "Δωμάτια μνήμης", την εγκατάσταση που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο ενός μεγάλου αφιερώματος στη σπουδαία συγγραφέα από το Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260. "Σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο με δώδεκα δωμάτια, μια πόλη λαβυρινθώδη όπου κάθε δωμάτιο θα αντιπροσωπεύει κι ένα έργο της και μέσα στο έργο κατά κάποιον τρόπο θα αναπαράγεται η ατμόσφαιρά του" εξηγεί η Δήμητρα Κονδυλάκη, θεατρολόγος και σύμβουλος για το Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο στο Φεστιβάλ Αθηνών, η οποία σχεδίασε, οργάνωσε και επιμελήθηκε την έκθεση από κοινού με εκλεκτούς συνεργάτες, όπως οι Γρηγόρης Ιωαννίδης, Μάνος Καρατζογιάννης, Λουκία Μάρθα και Αλέξανδρος Βαζάκας.

Τα "Δωμάτια μνήμης" φιλοξενούν, όπως μας αποκαλύπτει, από τον καναπέ της Αναγνωστάκη, τον καθρέφτη της και πολλά προσωπικά της αντικείμενα, έως ψηφιοποιημένες κασέτες όπου η ίδια ηχογραφούσε οδηγίες, σκέψεις και στιγμιότυπα κατά τη διάρκεια συγγραφής των έργων της. Συγκεντρωμένες είναι ακόμη όλες οι ραδιοσκηνοθεσίες της. Πολύ σημαντικά θεωρεί η Δ. Κονδυλάκη τα χειρόγραφα που αφορούν την περίοδο συγγραφής της "Νίκης", τα οποία είναι ανέκδοτα και μοιάζουν, όπως λέει, "σαν επεξηγηματικοί μονόλογοι για καθέναν από τους χαρακτήρες. Πρόκειται για συγκλονιστικά κείμενα, που τα σχολιάζουμε αναλυτικά".

Επιχειρώντας να μας κάνει μια πρώτη ξενάγηση και μιλώντας ταυτόχρονα για την καλλιτεχνική αλλά και ερευνητική διάσταση του αφιερώματος, η γνωστή θεατρολόγος επισημαίνει ότι ο κάθε θεατής θα μπορεί να καταλάβει αμέσως σε ποιο δωμάτιο βρίσκεται. "Δεν θέλουμε να είμαστε πολύ επεξηγηματικοί. Δίνουμε όλες τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις, προσπαθώντας ωστόσο να μην υποπέσουμε σε σχολιαστική μορφή. Υπάρχει μια εσωτερική διαδρομή μέσα σε κάθε δωμάτιο που είναι ο κόσμος των έργων και μια εξωτερική που είναι ο κόσμος των παραστάσεων. Δεν προσφέρουμε έτοιμες λύσεις, αλλά επιχειρούμε και θέλουμε ο επισκέπτης να ενεργοποιηθεί και να κινητοποιηθεί κατά την είσοδό του στην έκθεση σε σημείο που να του γεννώνται σκέψεις".

Η ίδια δεν γνώρισε και δεν συνάντησε ποτέ από κοντά τη Λούλα Αναγνωστάκη. "Δεν έχω το βίωμα, αλλά έχω το πάθος του θεατρολόγου και του ανθρώπου της γραφής που μια ζωή ασχολείται με τα θεατρικά κείμενα. Δεν είχε τύχει ποτέ να τη γνωρίσω, αλλά, όταν πέθανε ξαφνικά, αισθάνθηκα σαν να πεθαίνει ένας δικός μου άνθρωπος. Δεν είχα προσωπική επαφή μαζί της, αλλά είχα επαφή με το έργο της".

Η Δ. Κονδυλάκη επισημαίνει ότι τα έργα της Αναγνωστάκη έχουν μια επιφάνεια εύκολη και προσβάσιμη, ωστόσο στην πραγματικότητα υπάρχουν πάρα πολλά επίπεδα και δίκτυα αναφορών που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού και των ανθρώπινων σχέσεων. "Μπορεί να μιλάει με τον πιο απλό τρόπο για τα πιο βαθιά πράγματα. Έχουμε βιώσει όλοι καταστάσεις που περιγράφει στα έργα της μέσα από τους χαρακτήρες της, αλλά η ιδιαιτερότητα και η δύναμη του θεατρικού συγγραφέα είναι η δυνατότητά του να μας κάνει να δούμε και να αποκτήσουμε επίγνωση των πραγμάτων που ζούμε ανεπίγνωστα".

Εξηγεί ότι το Φεστιβάλ "ουδέποτε σκέφτηκε να κάνει μια έκθεση μόνο με παράθεση μαρτυριών και αναφορών για το έργο της, ούτε να δείξει απλά τη διαδρομή της στη ζωή και το θέατρο, αλλά ήθελε όλα αυτά να είναι διοχετευμένα σε ένα σκεπτικό και μια λογική που ήταν η συνάντηση του προσωπικού με το ιστορικό και το συλλογικό. Αυτό νομίζω ότι καθορίζει τη γραφή της Αναγνωστάκη. Όσον αφορά τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, ήθελε ένα αφιέρωμα αντάξιο της Αναγνωστάκη. Άλλωστε ο ίδιος είχε ξεκινήσει τη σκηνοθετική του καριέρα με τον 'Ήχο του Όπλου'" υπενθυμίζει.

Συνεχίζοντας να μιλάει για τη σπουδαία συγγραφέα, που είναι, όπως λέει, "πάρα πολύ ατμοσφαιρική, καθώς τα πρόσωπά της κρύβουν μυστικά και υπάρχει μια σαγήνη σε όλο το έργο της, το οποίο έχει συνεχείς ανατροπές. Είναι γραμμένο με πολύ μεγάλη τέχνη. Σαν να έχει με κάποιον τρόπο αφομοιώσει τη θεατρική παράδοση. Υπάρχει ένα παιχνίδι σχέσεων πάρα πολύ ενδιαφέρον και ένα περίεργο ιστορικό υπόστρωμα που διεισδύει στον ψυχισμό των ηρώων και τους κάνει εξαιρετικά ενδιαφέροντες. Αυτά που συμβαίνουν στην πραγματικότητα προδίδουν πράγματα και ιστορίες από το παρελθόν, αλλά μεταφράζονται με άλλο τρόπο που ο αναγνώστης καλείται να βρει" όπως λέει.

Εκτός από τα "Δωμάτια Μνήμης", που θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουλίου και θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τις 7 το απόγευμα έως και τις 12 το βράδυ, το αφιέρωμα περιλαμβάνει την παράσταση της "Πόλης", 10, 11 και 12 Ιουνίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, το "Εργοτάξιο Λούλα Αναγνωστάκη" σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη από τις 17 έως τις 19 Ιουνίου, όπου ηθοποιοί που την είδαν, τη γνώρισαν, την έπαιξαν και την φαντάστηκαν ερμηνεύουν έργα της. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με συμπόσιο στις 11 Ιουνίου.

"Πρόθεσή μας δεν είναι η τεκμηρίωση, αλλά να ξυπνήσουν κάποια αισθήματα, να νιώσουμε ότι μπαίνουμε μέσα σε έναν κόσμο. Γιατί όταν μπαίνεις σε έναν κόσμο μαγικό, δεν θέλεις να σου πουν από τι είναι φτιαγμένος. Τα 'Δωμάτια μνήμης' είναι σαν ένα θέατρο χωρίς ηθοποιούς όπου ηθοποιός είναι ο ίδιος ο επισκέπτης", καταλήγει η Δήμητρα Κονδυλάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL