Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Περπατώντας στην πόλη / Η Γούβα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περπατώντας στην πόλη / Η Γούβα

Του Άγγελου Μανταδάκη*

Βορειοανατολικά της Αθήνας, ένα “τσιγάρο” δρόμο από το Παγκράτι, συναντάμε τη συνοικία της Γούβας (παλιά ονομασία Άγιος Αρτέμιος, λόγω της ομώνυμης εκκλησίας). Βρίσκεται ανάμεσα σε έξι άλλες συνοικίες: Νέο Κόσμο, Υμηττό, Βύρωνα, Παγκράτι, Δάφνη, Μετς. Περίκλειστη και χτισμένη σε χαμηλό ύψος, η Γούβα πήρε από εκεί και την ονομασία της, μάλιστα λεγόταν ότι στο βόρειο τμήμα υπήρχε έλος. Η Γούβα μεγάλωσε σε πληθυσμό μετά τη Μικρασιατική καταστροφή λόγω της έλευσης των προσφύγων. Μετά από αλλεπάλληλα κύματα αστυφιλίας, οι συνοικίες γύρω από το κέντρο πυκνοκατοικήθηκαν, μεταξύ αυτών και η Γούβα. Στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου η Γούβα έγινε θέατρο πολλών μαχών και πολλών μπλόκων.

Η Γούβα ήταν άλλωστε η έδρα του αρχηγείου του ΕΛ.ΑΣ. Ανατολικής Αθήνας, που τον αποτελούσαν κυρίως νέα παιδιά. Δύο δεκαοκτάχρονοι μαθητές Επονίτες σκοτώθηκαν σε μπλόκο των Γερμανών ναζί στη Γούβα από τα Τάγματα Ασφαλείας, πρόκειται για τους Κώστα Γκίκα και Μανώλη Ζαμπέλη. Οι κάτοικοι της περιοχής μετά τον θάνατό τους φύτεψαν δύο κυπαρίσσια μπροστά από την εκκλησία του Αγ. Αρτεμίου, μέχρι πρόσφατα οι παλιοί τα θυμούνταν.

Στη συμπλοκή που έγινε στις 18 Ιουνίου ανάμεσα στους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους από τη μια και τους Ελασίτες από την άλλη, σκοτώθηκε ο επικεφαλής του ΕΛ.ΑΣ. Ανατολικής Αθήνας Βαγγέλης Μαρτάκης, ο επονομαζόμενος Μαύρος στέλεχος του ΚΚΕ. Ο Αρίωνας ήταν εδώ και χρόνια ο αγαπημένος αθλητικός σύλλογος της Γούβας.

(Ευχαριστούμε τον σ. Μήτσο Παλαιολογόπουλο για τις πολύτιμες πληροφορίες του).

* Ο Άγγελος Μανταδάκης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, υπεύθυνος για τον Πολιτισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL