Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
"Αμαρτωλό" Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού / Χρέωναν... αλληλοβοήθεια σε ανυποψίαστους υπαλλήλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αμαρτωλό" Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού / Χρέωναν... αλληλοβοήθεια σε ανυποψίαστους υπαλλήλους

Ονόμασαν το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού "αμαρτωλό", ωστόσο φαίνεται πως οι αμαρτίες του ξεπερνούν ακόμα και αυτόν τον χαρακτηρισμό. Δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει αρωγή στους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού όταν συντρέχουν "λόγοι υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης" όμως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο απασχολεί τη δημοσιότητα για θέματα που κάθε άλλο παρά την αλληλοβοήθεια αφορούν. Σοβαρά διαχειριστικά ζητήματα της πρώην διοίκησής του, δαπάνες που κάθε άλλο παρά με "αλληλοβοήθεια" έχουν σχέση, όπως έδειξε το προκαταρκτικό πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αλλά και τα πεπραγμένα του πρώην προέδρου του Γιάννη Τσακοπιάκου, που ήδη παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για αναιτιολόγητη απουσία από την εργασία του επί οκτώ μήνες, το φέρνουν στην αιχμή της επικαιρότητας.

Γράφαμε στο φύλλο της προηγούμενης Παρασκευής για την αναστάτωση που επικρατεί μεταξύ των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ. Πολλώ δε μάλλον όταν πληροφορούνται ότι φέρονται να έχουν εισπράξει βοηθήματα ή δάνειο από το Ταμείο χωρίς καν να το γνωρίζουν και χωρίς να έχουν κάνει αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί.

Δεν είχαν ιδέα

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα δύο υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας) που φέρονται να έχουν λάβει βοήθημα από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, χωρίς όμως οι ίδιοι να έχουν ιδέα. Ο πρώτος φέρεται έχει ζητήσει και να έχει λάβει βοήθημα 1.500 ευρώ. "Ουδέποτε ζήτησα ούτε έχω πάρει κανενός είδους οικονομική βοήθεια ή παροχή από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας" δηλώνει στην "Αυγή". Διευκρινίζει μάλιστα πως, "όταν άρχισε να φημολογείται στο υπουργείο ότι υπάλληλοι έχουν πάρει βοήθημα χωρίς να ξέρουν καν ότι το έχουν ζητήσει και μάλιστα να φέρεται το όνομά μου σ' αυτούς, έκανα αίτηση στις 21 Μαΐου στο νέο Δ.Σ., με την οποία ζητώ να ενημερωθώ αν βάση των τηρουμένων αρχείων σας φέρομαι να έχω λάβει από το ταμείο στο διάστημα λειτουργίας του κάποιου είδους οικονομική ενίσχυση με μορφή λ.χ. δανείου, βοηθήματος ή και κατασκηνωτικής δαπάνης. Σημειώνω μάλιστα στην αίτησή μου ότι, αν πιθανόν υπάρχει δυσκολία να εξετάσετε τα αρχεία σας για όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τότε σας παρακαλώ να ανατρέξετε έστω σε αυτά των τελευταίων 12-15 ετών (που υποθέτω πως τηρούσατε ηλεκτρονικά αρχεία). Μπορώ να σας παράσχω οποιαδήποτε διευκρίνιση ή βοήθεια μου ζητηθεί".

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του δεύτερου υπαλλήλου, ο οποίος φέρεται να έχει λάβει βοήθημα 1.000 ευρώ από το Ταμείο. Όπως όμως μας δηλώνει και εκείνος από την πλευρά του, "ουδέποτε έκανα αίτηση για να λάβω βοήθημα από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και ουδέποτε εισέπραξα κάποιο ποσό. Ήδη έχω κάνει αίτηση στο νέο Δ.Σ. για να πληροφορηθώ αν φέρομαι να έχω ζητήσει και να μου έχει δοθεί βοήθημα. Άλλωστε, ευτυχώς δεν πέρασα κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας εγώ ή η οικογένειά μου για να συντρέχει λόγος να ζητήσω βοήθημα".

Και όντως, σύμφωνα με το πρακτικό συνεδριάσεως του Δ.Σ. τον Δεκέμβριο του 2012, που έχει στη διάθεσή της η "Αυγή", τα μέλη του (Γ. Τσακοπιάκος πρόεδρος και πρόεδρος ΠΟΕ ΥΠΠΟ, Αθανάσιος Μαράντος αντιπρόεδρος, Καλλιόπη Δήμου γεν. γραμματέας, Κωνσταντίνος Κίσσας, Ανδρονίκη Μιλτιάδου, Ιωάννης Μαυρικόπουλος, Κωνσταντίνος Νικολάου και Γεώργιος Δημακάκος) αποφάσισαν ομόφωνα να δοθεί βοήθημα στους δύο παραπάνω υπαλλήλους, ύψους 1.500 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα. Στην ίδια συνεδρίαση ενέκριναν σε εννέα ακόμα υπαλλήλους του ΥΠΠΟ ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ βοήθημα και σε μερικούς εξ αυτών και δάνειο ύψους 1.000 έως 1.500 ευρώ, χωρίς όμως στα πρακτικά να καταγράφονται οι λόγοι για τους οποίους οι εν λόγω υπάλληλοι ζήτησαν βοηθήματα ή δάνεια, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί αν όντως συνέτρεχαν λόγοι ή όχι.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στα εισερχόμενα του βιβλίου πρωτοκόλλου του 2012, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, έχουν καταγραφεί οι αιτήσεις των δύο υπαλλήλων, οι οποίες όμως δεν έχουν βρεθεί στα αρχεία του Ταμείου από το νέο Δ.Σ. Οι ίδιοι οι υπάλληλοι βεβαιώνουν ότι ουδέποτε κατέθεσαν αίτηση.

Η ιστορία των βοηθημάτων

Το Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας (ΤΑΥΠ) ήταν αρμόδιο να εγκρίνει, μετά από αίτηση των υπαλλήλων, είτε βοηθήματα (έως 3.000 ευρώ) για αποδεδειγμένα σοβαρούς λόγους υγείας των ιδίων ή συγγενών πρώτου βαθμού, είτε την παροχή άτοκων δανείων (έως 1.500 ευρώ) που αποπληρώνονταν από τον μισθό των υπαλλήλων. Οι αποφάσεις για τα βοηθήματα και τα δάνεια που εγκρίνονταν, τα ονόματα των υπαλλήλων και τα ποσά που εγκρίνονταν, τα γνώριζε μόνο το Δ.Σ., καθώς αποτελούσαν "ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα", όπως επανειλημμένα τόνιζαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Θυμίζουμε ότι το ΤΑΥΠ χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων του ΥΠΠΟ με ποσοστό επί των εσόδων και με έκτακτες επιχορηγήσεις από το υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής", ο πρώην διευθυντής του Ταμείου Γιώργος Βλαντής ήταν υπεύθυνος για την παραλαβή των αιτήσεων των υπαλλήλων, να ελέγχει τα δικαιολογητικά (πιστοποιητικά νοσηλείας κ.ά.), να εισηγείται στο Δ.Σ. αν οι αιτούντες υπάλληλοι έπρεπε να λάβουν το βοήθημα και μετά από έγκριση του Δ.Σ. να εκταμιεύονται τα αντίστοιχα ποσά του βοηθήματος ή του δανείου. Άραγε τηρούνταν πλήρες αρχείο με τις αιτήσεις, τα δικαιολογητικά των υπαλλήλων, την κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό και την απόδειξη είσπραξης του εγκεκριμένου ποσού; Είτε δεν τηρούνταν για όλους τους υπαλλήλους είτε... εξαφανίστηκαν από τα γραφεία του ΤΑΥΠ.

Χαμένα έγγραφα πολλών ετών

Μάλλον τα βιβλία πρωτοκόλλων των ετών 2015, 2016, 2017 δεν είναι τα μόνα έγγραφα που έχουν χαθεί από τα αρχεία του Ταμείου. Επιπλέον των παραπάνω, συνεπικουρεί η ειδοποίηση που στάλθηκε στις 25 Μαϊου από το ΤΑΥΠ (αρ. Πρωτ. 319) προς τους υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ και των εποπτευόμενων φορέων που παίρνουν χρήματα για τις κατασκηνώσεις των παιδιών τους, να υποβάλουν εκ νέου τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά "δεδομένου ότι οι υποβληθείσες το καλοκαίρι του 2017 αιτήσεις δεν παραδόθηκαν από τα πρόσωπα που ασκούσαν τη διοίκηση κατά το εν λόγω διάστημα".

Τώρα εξηγείται καθαρά και η ανησυχία του νέου προέδρου του Δ.Σ. του Θανάση Στεργίου, τον Ιανουάριο, για έγγραφα που δεν έχουν παραδοθεί στη νέα διοίκηση. "Δεν μπορούμε να παραλάβουμε από τον πρώην διευθυντή του ταμείου τα οικονομικά στοιχεία που πάγια ζητούνται σ' αυτές τις περιπτώσεις όταν αλλάζει η διοίκηση και πρέπει να ελεγχθούν" δήλωνε τότε στην "Αυγή" ο κ. Στεργίου. Το ίδιο σημείωνε στην ανοιχτή επιστολή του προς την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, στη διάρκεια της κατάληψης που πραγματοποιούσε στο κτήριο του ΤΑΥΠ, διαμαρτυρόμενη για την αντικατάσταση του Γιώργου Βλαντή από τη θέση του διευθυντή. Ότι δηλαδή "δεν παραδόθηκαν στο νέο Δ.Σ. από τον διευθυντή και το λογιστικό γραφείο που είχε συμβληθεί με το Ταμείο τα αιτούμενα στοιχεία για παραλαβή, παρά το μεγάλο χρονικό περιθώριο που δόθηκε για τη συλλογή τους".

Ήδη το νέο Δ.Σ. έχει γίνει αποδέκτης αιτήσεων από αρκετούς υπαλλήλους, εκτός των δύο παραπάνω, που πιθανόν φέρονται να έχουν εισπράξει βοήθημα ή δάνειο από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας (ΤΑΥΠ) χωρίς να το γνωρίζουν ούτε καν να έχουν κάνει αίτηση γι' αυτό. Πού πήγαιναν άραγε αυτά τα χρήματα που ενέκρινε το πρώην Δ.Σ. του "αμαρτωλού" Ταμείου; Βέβαια, στο θέμα έχει ήδη εμπλακεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά τη μηνυτήρια αναφορά για τα χαμένα βιβλία πρωτοκόλλου, που κατέθεσε πριν ένα μήνα ο υφυπουργός Κώστας Στρατής, και αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας, όπως επίσης και τα αποτελέσματα του πλήρους διαχειριστικού ελέγχου που ανέθεσε σε εξειδικευμένες λογιστικές εταιρείες. Μην ξεχνάμε ότι παρόμοιος έλεγχος οδήγησε στη διαλεύκανση της υπόθεσης της ΑΕΠΙ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL