Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Lullaby Project

Το Lullaby Project στο Φάληρο

Η ελληνική έκδοση του Lullaby Project, όπου πέντε μητέρες που διαμένουν στις προσφυγικές κοινότητες στην Ελλάδα συνεργάζονται με πέντε συνθέτες και γράφουν, συνθέτουν και τραγουδούν νανουρίσματα, παρουσιάζεται την Παρασκευή 1 Ιουνίου, ταυτόχρονα στο ΚΠΙΣΝ και στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις 9 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο σε συνεργασία με το El Sistema Greece. Το Lullaby Project δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στη Νέα Υόρκη, από το Weill Music Institute του Carnegie Hall, με οικογένειες σε νοσοκομεία, άστεγες μητέρες, μητέρες - πρόσφυγες, ανάδοχες οικογένειες, μητέρες σε φυλακές και σε σχολεία, και επεκτάθηκε στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Πρεμιέρα του Φεστιβάλ με Ναμπούκο

Μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του Βέρντι, ο Ναμπούκο, επιστρέφει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού από την Εθνική Λυρική Σκηνή, ανοίγοντας την Παρασκευή 1η Ιουνίου το Φεστιβάλ Αθηνών. Στη νέα παραγωγή της ΕΛΣ τον επώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσει ο διάσημος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, ο οποίος έχει διαπρέψει ως Ναμπούκο σε μεγάλες σκηνές σε όλον τον κόσμο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει, στην πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Λέο Μουσκάτο, από τους ανερχόμενους Ιταλούς σκηνοθέτες της όπερας, που έχει διακριθεί σε έργα Βέρντι και Πουτσίνι και έχει παρουσιάσει μεγάλες επιτυχίες σε κορυφαία ιταλικά λυρικά θέατρα.

Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά

Στον Κινηματογράφο Άστορ δίνεται τη Δευτέρα 28 Μαΐου το τελευταίο ραντεβού της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά με ταινίες των Κώστα Φέρρη, Νίκου Κούνδουρου και Μιχάλη Κακογιάννη, σε εξαιρετικές κόπιες 35 mm, χαμένες εδώ και χρόνια. Οι προβολές θα ξεκινήσουν στις 7 μ.μ. με την "Ηλέκτρα" του Μιχάλη Κακογιάννη. Θα συνεχισθούν στις 9 μ.μ. με τον "Προμηθέα σε δεύτερο πρόσωπο" του Κώστα Φέρρη και θα ολοκληρωθούν, στις 10.30 μ.μ., με το "Vortex" ("Το πρόσωπο της Μέδουσας") του Νίκου Κούνδουρου. Τις ταινίες θα προλογίσουν οι σκηνοθέτες Νεριτάν Ζιντζιρία και Γιάννης Συμβώνης.

Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

Συζήτηση με θέμα "Για την ανάκτηση των δημοσίων υπηρεσιών: η αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων και η διεθνής τάση επαναφοράς σε δημόσιο έλεγχο" διοργανώνεται στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με ομιλήτριες τις Σατόκο Κασιμότο και Χίλαρι Γουεϊνράιτ. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι Δημοσθένης Παπασταμόπουλος και Γιάννης Κρεστενίτης. Κεραμεικού 46 και Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, στις 7.30 μ.μ.

Για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Ένας σκηνοθέτης με ιστορία και διαδρομή μιλάει για τον σπουδαίο σκηνοθέτη μέσα από το ντοκιμαντέρ που γύρισε για εκείνον. Ο Δημήτρης Μακρής σκηνοθέτησε την ταινία "Αγγελόπουλος: Ταξίδι στην Ιστορία" που παρουσιάζεται στον 6ο όροφο του ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7, στις 6 μ.μ. Η εκδήλωση, την οποία διοργανώνει η Οργάνωση Μελών Κινηματογράφου / Τηλεόρασης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, για τον οποίο μιλούν οι Κώστας Τερζής και Νίνος Μικελίδης, ο Νίκος Πουρσανίδης, η Φοίβη Οικονομοπούλου - Αγγελοπούλου και ο Βασίλης Κοσμόπουλος. Συντονίζει ο Ρήγας Αξελός.

Για τον Λυκούργο Καλλέργη

Εκδήλωση με τίτλο "Λυκούργος Καλλέργης: Ένας αιώνας τέχνης - πολιτισμού - πολιτικής" διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και το Εθνικό Θέατρο στη Κεντρική Σκηνή, στις 8 μ.μ. Παρουσιάζουν οι Νόρα Κατσέλη και Μαρία Σκούντζου. Ομιλίες και χαιρετισμοί των Δημήτρη Παλαιοχωρίτη, Στάθη Λιβαθινού, Μανώλη Γλέζου, Φώτη Κούβελη, Ντόρας Μπακογιάννη, Βύρωνα Πολύδωρα, Κωνσταντίνου Πυλαρινού, Κώστα Γεωργουσόπουλου, Λαοκράτη Βάσση, Σαράντου Καργάκου και Κάτιας Δανδουλάκη. Αποσπάσματα έργων, σε μετάφραση δική του, θα ερμηνεύσουν η Εύα Κοταμανίδου και ο Κώστας Καστανάς. Επιμέλεια Τζένη Κολλάρου - Καλλέργη.

"Η Κιβωτός του Νο"

Το βιβλίο του Βαγγέλη Χερουβείμ "Η κιβωτός του Νο" (εκδ. Τόπος) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο Book Plus από τους Έφη Παπαθεοδώρου, Solup, Γιώργο Τραπεζιώτη και τον συγγραφέα. Πανεπιστημίου 37, στις 7 μ.μ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις, "Από την ανασκαφή στην προβολή" και "Η Αρχαιολογία και εγώ", εγκαινιάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ.

Αρχαιολογικοί Διάλογοι

Η τέταρτη συνάντηση των αρχαιολογικών διαλόγων διεξάγεται στην Αθήνα με θέμα: "Πόλεις / Αστικό Τοπίο" από σήμερα έως τις 3 Ιουνίου περιλαμβάνοντας συνεδρίες και στρογγυλά τραπέζια, ανακοινώσεις, πληθώρα αστικών δράσεων και περιπάτων, εργαστηρίων και in situ καλλιτεχνικών έργων. Βασικοί χώροι διεξαγωγής: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ICOM, Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων.

Serge Gruzinski

Ο διακεκριμένος Γάλλος ιστορικός Serge Gruzinski, πρωτοπόρος της παγκόσμιας και διακρατικής Ιστορίας, μιλά στις 7.30 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31.

Release Athens στην Πλατεία Νερού

Ο Richard Ashcroft ανοίγει το Release Athens στην Πλατεία Νερού. Τραγουδιστής και ηγέτης των εμβληματικών The Verve, μίας από τις κορυφαίες και πιο επιτυχημένες βρετανικές μπάντες των 25 τελευταίων ετών, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ακολουθεί ο Rag'n'Bone Man, ο άνθρωπος που με το "Human" δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα hit των δύο τελευταίων ετών, που θα εμφανιστεί επίσης για πρώτη φορά. Μαζί του η Kid Moxie.

Ουίλλιαμ Φώκνερ

Το βιβλίο του Ουίλλιαμ Φώκνερ "Ο αχυρώνας φλέγεται" (Eκδόσεις Κίχλη) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο Little Tree από τους Χρήστο Οικονόμου και Γιάννη Παλαβό, Καβαλλότι 2, στις 8 μ.μ.

Πρεμιέρα του Φεστιβάλ Αθηνών

Στην Πειραιώς 260 κάνουν πρεμιέρα δυο παραγωγές ανοίγοντας το Φεστιβάλ Αθηνών. "Το Κυνήγι της Ευτυχίας" παρουσιάζεται από την ομάδα Nature Theater of Oklahoma, στις 9 μ.μ., και σε επανάληψη οι "Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου" σε σκηνοθεσία Δ. Κουρτάκη, επίσης στις 9 μ.μ. Στο Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζεται το "Μετά την πρόβα - Περσόνα" σε σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε, στις 9 μ.μ.

Η χορευτική παράσταση "Speechless" της Σοφίας Μαυραγάνη, με ερμηνευτές τους Χαρά Κότσαλη, Γιώργο Κοτσιφάκη και Σάνια Στριμπάκου, παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης της Φρυνίχου, στις 9 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL