Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Ο ήχος των Ανωγείων στην ΕΛΣ

Ο ήχος των Ανωγείων της Κρήτης, μέσα από πρωτότυπα ηχοχρώματα, εμπνευσμένους αυτοσχεδιασμούς και οργανικές παραλλαγές, έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, σε ένα ξεχωριστό διήμερο αφιέρωμα στην κρητική μουσική στις 26 και 27 Μαΐου. Διακεκριμένοι μουσικοί και έμπειροι οργανοποιοί παρουσιάζουν τη μεγάλη παράδοση του νησιού από σειρά συναυλιών και έκθεση μουσικών οργάνων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις συναυλίες του μαντολινίστα Μιχάλη Κονταξάκη, του κιθαρίστα Χρίστου Τζιφάκι, καθώς και του διεθνούς ντουέτου Xylouris White, του δεξιοτέχνη του λαούτου Γιώργου Ξυλούρη, ή αλλιώς Ψαρογιώργη, και του Αυστραλού ντράμερ των Dirty Three, Τζιμ Γουάιτ.

"50 χρόνια από τον Μάη του '68"

Με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την "έκρηξη" του γαλλικού Μάη, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων διοργανώνει, την Τρίτη 22 Μαΐου, στις 7 μ.μ., ημερίδα με τίτλο "50 χρόνια από τον Μάη του '68". Τρεις άνθρωποι που έζησαν την πολυτάραχη και ανήσυχη δεκαετία του '60 "από μέσα" σε τρία διαφορετικά σημεία του κόσμου, το Παρίσι, την Αθήνα και την Καλιφόρνια, ο Μάκης Καβουριάρης, ο Λάμπης Ντόλκας και ο Σπύρος Καβουνίδης αντίστοιχα, έρχονται στην Τεχνόπολη να παρουσιάσουν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους, να ανταλλάξουν σκέψεις και προβληματισμούς. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Νόνη Καραγιάννη. Στο Αεριοφυλάκιο 1-Αμφιθέατρο, Πειραιώς 100

Η Τζίνα Πολίτη και το "Confiteor"

Το βιβλίο "Διαβάζοντας τo Confiteor" της Τζίνας Πολίτη (εκδόσεις Πόλις) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο "Πλειάδες", το Σάββατο 26 Μαΐου, στις 8 μ.μ. Με τη συγγραφέα θα μιλήσουν οι Αθηνά Αθανασίου και Λίζυ Τσιριμώκου. Σημειώνει η Τ. Πολίτη: "Διαβάζοντας τον Βίκο, κατάλαβα πως η σύνδεση της αφηγηματικής δομής με τον εννοιολογικό καμβά στο 'Confiteor' βρίσκεται ακριβώς στην πράξη της συγγραφής του. Γιατί η λογοτεχνία, όπως και η τέχνη, 'είναι μια δυναμική γραμμή, που ξεκινά απ' τις σπηλιές της χαράδρας της Βαλτόρτα και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αφού εξακολουθεί να υπάρχει η ανθρωπότητα' (448). Η θέση αυτή δικαιώνει και τη γραφή της ποίησης μετά το Άουσβιτς. Στο χάσμα που ανοίγεται ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο, μπροστά στην ανοιχτή, χαίνουσα προοπτική μιας νέας εποχής βαρβαρότητας, το ανείπωτο θα περιμένει πάντα την έκφρασή του". Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι.

Η "σχεδία" στο Μπενάκη

Αφιέρωμα στο περιοδικό δρόμου "Σχεδία" στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, με εργαστήρια, κόμικς, εκθέσεις φωτογραφίας και γελοιογραφίας, αλλά και όλους τους ανθρώπους του περιοδικού.

Η δίγλωσση ποιητική συλλογή τού Κωνσταντίνου Μπούρα "Παλίμψηστος Πάπυρος / Papyrus Palimpseste" (εκδ. Γρηγόρη) παρουσιάζεται στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου), στις 8 μ.μ., από τους Π. Μόλαρη, Τ. Καρβουνάκη, Α. Κομποχόλη και τον συγγραφέα.

Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Το νέο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου "Ο άνθρωπος που έκαψε την Ελλάδα" παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο Επί Λέξει (Ακαδημίας 32 και Λυκαβηττού) από τους Χλόη Κολύρη, Τίνα Μανδηλαρά και Χαράλαμπο Πουλόπουλο.

Η Νεσιέ Γιασίν στην Αθήνα

Η γνωστή Τουρκοκύπρια ποιήτρια Νεσιέ Γιασίν, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου και σύμβολο της κυπριακής επανένωσης, και ο Πάνος Τριγάζης μιλούν σε εκδήλωση ειρήνης με αφορμή τα 55 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Στην Αίθουσα διαλέξεων επί της οδού Μήλων 48 στην Πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα, στις 7.30 μ.μ.

"Μαθήματα Πολέμου"

Τα "Μαθήματα Πολέμου" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη προσθέτουν τέσσερις επιπλέον ημέρες παραστάσεων απόψε, αύριο, Πέμπτη και Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής, στις 9 μ.μ.

Jazz στο Μέγαρο

Το Luca Ciarla Quartet, που συνδυάζει την τζαζ με τους ήχους της ιταλικής παραδοσιακής μουσικής και της περιοχής της Μεσογείου, εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Μπαρ του κτηρίου Μ2, στις 9 μ.μ.

Εγκαινιάζεται στις 8 μ.μ. στο Μπενάκη η έκθεση "Joan Leigh Fermor - Φωτογράφος κι αγαπημένη".

Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας

Ο "Μολδάβας" του Σμέτανα και η "Συμφωνία του Νέου Κόσμου" του Ντβόρζακ παρουσιάζονται στο Μέγαρο από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, στις 8.30 μ.μ., υπό τον Πετρ Αλτρίχτερ που συμπράττει με τον βιολονίστα Σίμο Παπάνα ο οποίος θα ερμηνεύσει και το κοντσέρτο για βιολί, έργο 64, του Μέντελσον.

Ομιλία Κιμούλη

"Το θέμα της μετανάστευσης με βάση το 'Ψηλά από τη γέφυρα' του Άρθουρ Μίλλερ" είναι το θέμα της ομιλίας του Γιώργου Κιμούλη στο New York University in Athens, Τσακάλωφ 34 και Δημοκρίτου, στις 7.30 μ.μ.

"Στον Μπάυρον της Ελλάδας και του κόσμου"

Μουσικό αφιέρωμα στο Θέατρο Βράχων με τίτλο "Στον Μπάυρον της Ελλάδας και του κόσμου" οργανώνει ο Σύνδεσμος Μπάυρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό. Τραγουδούν οι Σάββας Σιάτρας, Γιώργης Ντόβολος. Συμμετέχει το πολυφωνικό σχήμα "Το Βουθρωτό", η ορχήστρα και η χορωδία της σχολής "Εν Ωδαίς" και το χορευτικό του Κέντρου "Ισιδώρα Ντάνκαν". Παρουσιάζουν οι Ρήγας Αξελός και Δήμητρα Νούση.

"Ξανά για το βιβλίο"

Εκδήλωση με θέμα "Ξανά για το βιβλίο" πραγματοποιείται στο Polis Art Café, στις 8 μ.μ., με εισήγηση από τον Δημήτρη Ρόκο, πρόεδρο Ιδρύματος Ανάπτυξης του Μετσοβείου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας του ΕΜΠ. Θα ακολουθήσει ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος και η κεντρική εισήγηση θα γίνει από τον Παναγιώτη Νούτσο, καθηγητή Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας Παν/ου Ιωαννίνων.

Για τον Πολκ

Ημερίδα για τη δολοφονία του GeorgePolk, στις 11.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ομιλητές τους Φοίβο Οικονομίδη, Γιώργο Λεονταρίτη, Μιχάλη Ιγνατίου, Στέλιο Παπαθεμελή, Γιώργο Κόκκαλη και Νίκο Ξυδάκη. Συντονίζει ο Τάσος Τέλλογλου, παρεμβαίνει ο Πάνος Σόμπολος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL