Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Εκδήλωση Μνήμης στο Μπλοκ 15

Εκδήλωση πολιτισμού αντιφασιστικής μνήμης και τιμής στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής -Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών- σήμερα στις 7 μ.μ. στο Μπλοκ 15 του στρατοπέδου Χαϊδαρίου. Η έναρξη θα γίνει με έναν ιστορικό περίπατο στο ναζιστικό στρατόπεδο - κολαστήριο του Χαϊδαρίου και στο Μπλοκ 15 του στρατοπέδου την περίοδο 1943-1944. Θα ακολουθήσει κατάθεση μνήμης μπροστά στο Μπλοκ 15 του στρατοπέδου και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στον προαύλιο χώρο με ένα χορευτικό και θεατρικό δρώμενο από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Περιστερίου και ένα μουσικό πρόγραμμα με τον Τάκη Κωνσταντακόπουλο, σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από τη "Ρωμιοσύνη", τον "Επιτάφιο" και το "Άξιον Εστί".

Ο Λίο Πάνιτς επίτιμος διδάκτορας

Ένας από τους σπουδαιότερους μαρξιστές διανοητές της εποχής μας, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο York University και επί σειρά ετών εκδότης του "The Socialist Register", ο Λίο Πάνιτς ανακηρύσσεται την Τρίτη 15 Μαΐου, στις 7 μ.μ., επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Πάνιτς, που θεωρείται αυθεντία σε ζητήματα ιμπεριαλισμού και θεωρητικής επεξεργασίας του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, θα τον προσφωνήσει ο πρύτανης και θα παρουσιάσει το έργο του ο καθηγητής Μ. Σπουρδαλάκης. Την ανάγνωση της αναγόρευσης και του διδακτορικού διπλώματος θα κάνει ο καθηγητής Χ. Λυριντζής. Ο τιμώμενος θα μιλήσει με θέμα "The Promise of Democracy". Αίθουσα Τελετών, Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το "Αρχειοτάξιο" για τους Έλληνες Εβραίους

Παρουσίαση του 19ου τεύχους του περιοδικού "Αρχειοτάξιο", που φιλοξενεί ένα πλούσιο αφιέρωμα με θέμα: "Εβραίοι και Έλληνες, Έλληνες Εβραίοι", πραγματοποιείται τη Δευτέρα, 14 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ., στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα). Θα μιλήσουν η Οντέτ Βαρών - Βασάρ (δρ. Σύγχρονης Ιστορίας ΕΚΠΑ, συνεργάτιδα Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας), ο Ισαάκ Σαμπεθάι (οικονομολόγος), καθώς και η Ζανέτ Μπαττίνου (αρχαιολόγος, διευθύντρια Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας). Εκ μέρους της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού "Αρχειοτάξιο" τη συζήτηση θα συντονίσει η ιστορικός Πόπη Πολέμη. Την εκδήλωση διοργανώνουν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας.

Η Γιορτή της Μητέρας

Η Γιορτή της Μητέρας έχει την τιμητική της στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας από τις 11 το πρωί με ζωντανή μουσική, τραγούδια και ένα ξεχωριστό δώρο που θα φτιάξουν τα παιδιά για τις μανούλες τους. Λεβίδου 13, Κηφισιά.

Το "Ρεπό" στο Άστορ

Η ταινία του Β. Βαφέα "Ρεπό" προβάλλεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Η χαμένη λεωφόρος του ελληνικού σινεμά" στον κινηματογράφο Άστορ (Στοά Κοραή), στις 6.30 μ.μ.

Bodo Kirchhoff

Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος "Όταν δεν το περιμένεις", Bodo Kirchhoff, συναντά τους Έλληνες αναγνώστες του στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Μαζί του θα μιλήσει η Χριστίνα Οικονομίδου και θα συντονίζει ο Μιχάλης Μοδινός Ομήρου 14-16, στις 8 μ.μ.

Ελένη Βιτάλη

Η Ελένη Βιτάλη και ο Παναγιώτης Μάρκαρης θα εμφανιστούν στα Γιάννενα, στην Αίθουσα "Β. Πυρσινέλλας", στις 9.30 μ.μ.

Έκθεση γελοιογραφίας

Εγκαίνια της έκθεσης γελοιογραφίας "Πόλεμος Α.Ε. - War S.A." στον εκθεσιακό χώρο του μετρό Συντάγματος, στις 10 π.μ., από τον πρόεδρο της Βουλής.

Για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου

Τιμητική εκδήλωση για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου πραγματοποιείται στο Μπενάκη της Κουμπάρη όπου θα μιλήσουν οι Ειρήνη Γερουλάνου, Ευανθία Καραδόντη, Μιχάλης Τιβέριος, Γιώργος Ρόρρης και Κυριάκος Κουτσομάλλης, στις 7.30 μ.μ.

Οδύσσεια στη Στέγη

Η κολεκτίβα από τη Βραζιλία Leonardo Moreira & Cia. Hiato αφηγούνται απόψε και αύριο στη Κεντρική Σκηνή της Στέγης, στις 7 μ.μ., προσωπικές και συλλογικές οδύσσειες.

Ο Πίτερ Παν σε βωβή ταινία

Η ταινία "Πίτερ Παν" του Herbert Brenon, γυρισμένη το 1924, προβάλλεται στο Αλκυονίς new star art cinema και τρεις μουσικοί αυτοσχεδιάζουν και δημιουργούν ένα ζωντανό soundtrack, Iουλιανού 42-46, στις 9 μ.μ.

"Σ' αγαπώ, σ' αγαπώ"

Η ταινία του Alain Resnais "Σ' αγαπώ, σ' αγαπώ", προβάλλεται στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου με ελεύθερη είσοδο, Σίνα 31, στις 7.30 μ.μ.

Το βιβλίο του Μήτσου Κασόλα "Για ένα Μανιφέστο Πολιτισμού από τη Μικρή Μέγιστη Ελλάδα" (εκδόσεις Gutenberg) παρουσιάζεται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ από τους Λ. Βάσση, Χ. Ντούμα, Δ. Σπύρου και Α.Κασόλα. Ακαδημίας 20, 1ος όροφος, στις 7.30 μ.μ.

Αδιέξοδη πορεία

Το βιβλίο του Γιώργου Μήλλα "Αδιέξοδη πορεία" (εκδόσεις Θεμέλιο) παρουσιάζεται στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου από τους Α. Κασκανιώτη και Ν. Δασκαλοπούλου. Παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες "Νίκη" Victor Artant Ε. Σμπράου. Συντονίζει ο Τ. Μαστρογιαννόπουλος.

Για τη Σόνια Ζαχαράτου

Με τον τίτλο "Ώρες δημοσιογραφίας, ώρες ποίησης" ο Δήμος Χολαργού οργανώνει εκδήλωση για το δημοσιογραφικό και συγγραφικό έργο της Σόνιας Ζαχαράτου στο δημαρχείο Παπάγου -Χολαργού, με ομιλητές τους Πέτρο Θέμελη, Κλεοπάτρα Λυμπέρη και τη Χρυσούλα Διαβάτη να διαβάζει αποσπάσματα. Συντονίζει η Μαρία Δημητριάδου. Στο πιάνο ο Σπύρος Αμάραντος. Περικλέους 55, στις 7.30 μ.μ.

Διάλεξη του Maurice Godelier, ομότιμου καθηγητή στην Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (EHESS), με τίτλο "Το φανταστικό, το φαντασιακό και το συμβολικό", στο Megaron Plus, στις 7 μ.μ.

Τίτος Πατρίκιος

Εκδήλωση για τον Τίτο Πατρίκιο στο Μέγαρο Μουσικής με τους Γιάννη Μπασκόζο και Φίλιππο Τσαλαχούρη, στις 7.30 μ.μ.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών

Εκδήλωση για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, που είναι το τιμώμενο μουσείο του ICOM για φέτος, Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά, στις 7.00 μ.μ.

"Νύφες. Ιστορίες από μετάξι"

Η περιοδική έκθεση "Νύφες. Ιστορίες από μετάξι" εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί, Ε. Βενιζέλου 73, στις 7 μ.μ.

Τεύκρος Μιχαηλίδης

Το βιβλίο "Πυθαγόρεια Εγκλήματα" του Τεύκρου Μιχαηλίδη (εκδόσεις Πόλις) παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Πολιτισμού 24γράμματα στο Χαλάνδρι, Λεωφ. Πεντέλης 77, στις 8 μ.μ.

Έκθεση Πανιάρα στον Πόρο

Εγκαίνια της διπλής έκθεσης του Κώστα Πανιάρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου και στην Γκαλερί Citronne, στις 7 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL