Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Υπάρχει λόγος / Απελευθερωτική ψηφοφορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχει λόγος / Απελευθερωτική ψηφοφορία

Πολλαπλά χρήσιμη ήταν η υπερψήφιση στη Βουλή της διάταξης για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Χρήσιμη και ως προς το αρνητικό της πρόσημο, αφού φανέρωσε και πάλι τις οδυνηρές ελλειμματικότητες που υπάρχουν στο κεντρικό πολιτικό προσωπικό της χώρας (με αιτιάσεις οι οποίες κινήθηκαν ακόμα, στον χώρο μιας βάναυσης χυδαιότητας και μιας επονείδιστης απανθρωπίας), αλλά κυρίως χρήσιμη ως προς το θετικό πρόσημο της υπερψήφισης με 161 ψήφους έναντι 103 αρνητικών. Και τούτο επειδή οι ψήφοι προήλθαν από βουλευτές πολλών παρατάξεων στο πλαίσιο μιας διαφαινόμενης κοινωνικής προοδευτικότητας η οποία διαπερνά οριζόντια τις «έγκλειστες» κομματικές συμπεριφορές. Και τούτο αποτελεί μέγα κέρδος για το πολιτικό σύστημα, αφού απελευθερώνει τη σκέψη, ανοίγοντας τον δρόμο επίλυσης σε μια σειρά από κοινωνικά επίδικα που μέχρι τώρα έμεναν στο πεδίο του αόρατου. Επίδικα όμως που αφορούν -για την ακρίβεια είναι ζητήματα ζωής και θανάτου- διάφορες κοινωνικές ομάδες, για πολλά και διάφορα προβλήματα που τις ταλανίζουν.

Στην ουσία, η υπερψήφιση αυτής της διάταξης, που αφορά μια κοινωνική μειοψηφία, έδρασε απελευθερωτικά γιατί ακούμπησε τον πυρήνα της έννοιας της πλειοψηφίας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργεί δυναστικά. Γιατί τότε θίγεται και πλήττεται η ίδια η έννοια της δημοκρατίας, έννοια καθολική απολύτως, χωρίς επιχωρισμούς. Έννοια, επίσης, στην οποία εδράζεται ο καταστατικός χάρτης κάθε δημοκρατικής χώρας, αφού το σύνταγμα είναι κυρίως ο θεμελιώδης νόμος που προστατεύει τα δικαιώματα των μειοψηφιών, τα οποία ουδόλως θεωρεί «ολιγότερα» από τα δικαιώματα των πλειοψηφιών. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, ότι όλοι, μα όλοι την κάθε στιγμή της ζωής μας ανήκουμε ταυτοχρόνως σε ένα άπειρο πλέγμα μειοψηφικών και πλειοψηφικών δραστηριοτήτων, σκέψεων, αισθημάτων, προτιμήσεων, πράξεων και τόσων άλλων καταστάσεων από όπου προκύπτει η ομορφιά της ζωής.

«Ο κόσμος είναι όμορφος επειδή είναι ποικίλος» έλεγαν οι Λατίνοι. Ε, ναι. Περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Αυτή ακριβώς είναι η μόνη κανονικότητα στην οποία οφείλουν να υπακούουν όλοι. Τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές, ακόμη και βαρβαρότητες. Γιατί, πράγματι, είναι βαρβαρότητα να εμποδίζεις ένα παιδί να μεγαλώσει σε περιβάλλον αγάπης. Είναι παράλογο και εκτός ανθρώπινων ορίων να αποφασίζεις (ως θεός;) ποιος είναι «κανονικός» και ποιος όχι. Ποιος είναι «ικανός» να αγαπήσει ένα παιδί και ποιος όχι. Είναι παράλογο να ξεχνάς πως τα κάθε μορφής και υφής ιδρύματα και οργανισμοί που περιθάλπουν τα απροστάτευτα παιδιά προστατεύουν ακριβώς τα πλάσματα «κανονικών» σχέσεων.

Ας αφήσουν λοιπόν τις πονηριές και τις υπεκφυγές οι διάφοροι ταγοί του έθνους, κρυπτόμενοι πίσω από το δάχτυλό τους και ματαίως καλυπτόμενοι πίσω από την τάχα μου «ανωριμότητα» της κοινωνίας να αποδεχτεί τέτοιου είδους δικαιώματα.

Ας αφήσουν ήσυχη την κοινωνία. Αρκετά προβλήματα έχει, πολλά εκ των οποίων τα δημιούργησαν οι ίδιοι αυτοί Ταγοί. Άλλωστε, είναι συχνή η επίκληση του επιχειρήματος πως η Βουλή αποτελεί άμεση αντανάκλαση της κοινωνίας. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε μια χαρά ώριμη είναι η κοινωνία ως προς την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Άλλοι είναι οι βραδυπορούντες και ασθμαίνοντες, που αδυνατούν να αντιληφτούν τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας.

Γι’ αυτό επιμένω ότι ήταν μια εξαιρετικά απελευθερωτική ψηφοφορία. Και εξαιρετικά ανησυχητική για καθετί αντιδραστικό και κερδοφόρα σκοταδιστικό έχει αυτός ο τόπος. Και φυσικά, δουλειά μιας αριστερής κυβέρνησης είναι να το θέτει σε δημόσιο διάλογο. Από την κατάπτυστη ex officio αρνησιδικία τω υπουργών μέχρι τον διαχωρισμό Πολιτείας και Εκκλησίας. Επιτέλους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL