Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Στο στόχαστρο ο Κεν Λόουτς για την υποστήριξή του στους Παλαιστίνιους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο στόχαστρο ο Κεν Λόουτς για την υποστήριξή του στους Παλαιστίνιους

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ επέκρινε, σε ομιλία του στη Μεγάλη Συναγωγή της χώρας του, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών για την πρόθεσή του να τιμήσει τον Βρετανό σκηνοθέτη Κεν Λόουτς. Ο Βέλγος πρωθυπουργός, που ανήκει στο συντηρητικό Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, ανέφερε πως "δεν μπορεί να γίνει ανεκτός κανένας συμβιβασμός με τον αντισημιτισμό, όποια μορφή κι αν παίρνει. Και αυτό ισχύει επίσης για το πανεπιστήμιο στο οποίο φοίτησα κι εγώ".

Το βελγικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει υπερασπιστεί το σχέδιό του να ονομάσει τον Κεν Λόουτς επίτιμο διδάκτορα, αφού ο σκηνοθέτης, 81 ετών, που έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών δύο φορές, απέκρουσε τις κατηγορίες ότι η πολυετής υποστήριξή του προς τους Παλαιστίνιους ισοδυναμεί με αντισημιτισμό.

Το καλοκαίρι του 2014, την περίοδο που ο ισραηλινός στρατός είχε εισβάλει στη Γάζα, ο Κεν Λόουτς, μιλώντας σε τιμητική εκδήλωση για δύο Παλαιστίνιους σκηνοθέτες, τον Αμπντέλ Σαλάμ Σεχαντέχ και τον Ασράφ Μασράουι (οι οποίοι γυρίζουν ταινίες εγκλωβισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, με ελάχιστες δυνατότητες να ταξιδέψουν στην Ευρώπη), είχε απευθύνει έκκληση για "πολιτιστικό μποϊκοτάζ" εναντίον του Ισραήλ.

"Ξέρω πως οι άνθρωποι εδώ γνωρίζουν τον αγώνα και τον πόνο των ανθρώπων στη Γάζα... Αυτοί οι δύο άνθρωποι όχι μόνο κατάφεραν να επιβιώσουν στη Γάζα, αλλά ταυτόχρονα γύρισαν και υπέροχες ταινίες... Η χώρα μου θα έπρεπε να ντρέπεται για τη στάση της στο Παλαιστινιακό, έχει γίνει ουρά των ΗΠΑ. Αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι, να δράσουμε συλλογικά, μποϊκοτάροντας όλες τις πολιτιστικές δράσεις που υποστηρίζονται από το κράτος του Ισραήλ: στο σινεμά, στη μουσική, στις ακαδημαϊκές σπουδές...".

Σε συνέντευξή του στο BBC τον περασμένο Οκτώβριο ο Κεν Λόουτς υπερασπίστηκε τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες για αντισημιτισμό. Ωστόσο, ειδικά σε εκείνη τη συνέντευξη, ο Λόουτς είχε δυσκολία "συνεννόησης" με τον δημοσιογράφο του ΒΒC, ο οποίος δεν δίστασε να κατηγορήσει τον Λόουτς για έμμεση αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος.

Σε μια οργισμένη απάντησή του, ο Λόουτς ανέφερε ότι τα όσα είπε για το Ισραήλ παρερμηνεύτηκαν και ότι ουδέποτε αμφισβήτησε την "ιστορική πραγματικότητα" του Ολοκαυτώματος. Πρόσθεσε μάλιστα μία ακόμη διάσταση στο θέμα, ότι οι συκοφαντίες εναντίον του σχετίζονται με την υποστήριξή του προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν και τις προσπάθειες που έχουν στόχο να απομακρύνουν τον τελευταίο από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

"Ο Κόρμπιν είναι ο πρώτος στην ιστορία του Εργατικού Κόμματος που πραγματικά στοχεύει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Κι αν επενδύσει στον δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών, της Υγείας, αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για το κεφάλαιο"..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL