Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Πέθανε ο Άγγελος Δεληβορριάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε ο Άγγελος Δεληβορριάς

Μία σπουδαία προσωπικότητα του ελληνικού πολιτισμού, ο ακαδημαϊκός και επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβορριάς, έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Τρίτης. Χαρισματική προσωπικότητα, με κύρος, γνώση και υψηλή αισθητική, ανέδειξε το Μουσείο Μπενάκη σε έναν από τους κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, ενώ ο ίδιος αναδείχτηκε σε πρόσωπο αναφοράς για τον ελληνικό πολιτισμό.

H κηδεία του Ά.Δεληβορριά θα γίνει δημοσία δαπάνη την Παρασκευή στις 14:00 στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937). Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, στη Γερμανία (1956). Το 1965 διορίσθηκε στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία και υπηρέτησε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το 1973 ανακηρύχθηκε πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, στη σχολή Ecole Pratique des Hautes Etudes. Ένα χρόνο αργότερα (1973) του ανατέθηκε η διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη της Αθήνας, του οποίου εισηγήθηκε την άμεση, ριζική ανάπλαση, που ολοκληρώθηκε έπειτα από 27 έτη (2000). Το 1992 αναγορεύτηκε καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2000 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με Αργυρό Μετάλλιο, ενώ στο Μουσείο Μπενάκη απονεμήθηκε το «Χρυσό Μετάλλιο». Στις 31 Οκτωβρίου 2014, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου, ανακοινώθηκε η αποχώρησή του από τη θέση του διευθυντή, καταλαμβάνοντας πλέον μια θέση στη Διοικητική Επιτροπή του ιδρύματος. Τον Ιούνιο του 2016 εξελέγη από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τακτικό μέλος στην προκηρυχθείσα έδρα Αρχαιολογία-Μουσειολογία.

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Άγγελου Δεληβορριά εξέφρασε ο Νίκος Βούτσης, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα «εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων και του πολιτισμού».

Ο πρόεδρος της Βουλής, από το Ταλίν της Εσθονίας όπου βρίσκεται για τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε ότι «ο Άγγελος Δεληβορριάς υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων και των τεχνών, ένας οραματιστής της διαχρονικότητας του ελληνικού πολιτισμού».

Παράλληλα, ο Ν.Βούτσης προσθέτει ότι «ο Α.Δεληβοριάς διακρίθηκε για τη συμβολή του στη μουσειολογία και την αρχαιολογία, ιδιαίτερα όμως για το πρωτοποριακό και εμπνευσμένο έργο του ως Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη». «Λυπάμαι για την απώλειά του και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

«Κλασσικός αρχαιολόγος, ακαδημαϊκός, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ανήσυχο  και ακούραστο πνεύμα, στάθηκε πάνω απ΄ όλα Δάσκαλος με την πιο ουσιαστική σημασία της λέξης. Ένας φάρος πολιτισμού που άνοιγε δρόμους και ενέπνευσε», δήλωσε η υπουργός ΠολιτισμούΛυδία Κονιόρδου.

«O Άγγελος Δεληβοριάς σφράγισε με την παρουσία του την πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Με την οξυδέρκειά του δημιούργησε έναν πρωτοποριακό φορέα πολιτιστικής δράσης, το Μουσείο Μπενάκη, αφήνοντας πίσω του μια λαμπρή παρακαταθήκη. Στους οικείους του, τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης σε μήνυμά του στο Twitter.

https://twitter.com/kmitsotakis/status/988791659134619648?ref_src=twsrc^tfw

«Ο Άγγελος Δεληβοριάς δεν ήταν 81 ετών. Ήταν 30 – 50 – 70. Ανάλογα τη στιγμή. Μπορούσες να συζητήσεις μαζί του για τα αντρικά δαχτυλίδια, τα άσχημα της πολιτικής, το τέρας της γραφειοκρατίας, τα «αν» της ζωής, τα όμορφα ταξίδια. Τα κορίτσια και τη ζωγραφική» τονίζει με ανάρτη΄ση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FTheodorakisStavros%2Fposts%2F1880551508676314&width=500

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του Άγγελου Δεληβορριά, διευθυντή επί πολλά έτη του Μουσείου Μπενάκη, πανεπιστημιακού καθηγητή και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Για δυσβάστακτη απώλεια κάνει λόγο το Μουσείο Μπενάκη, σχολιάζοντας το θάνατο του Ά.Δεληβορριά.

«Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και το προσωπικό του Ιδρύματος εκφράζουν τη βαθύτατή τους θλίψη για την απώλεια του ακαδημαϊκού και καθηγητή Άγγελου Δεληβορριά, ο οποίος επί 45 χρόνια ηγήθηκε του Ιδρύματος από τις θέσεις του διευθυντή και του μέλους της Διοικητικής του Επιτροπής» σημειώνει το μουσείο Μπενάκη.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η ευρύτητα του πνεύματος, η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, η ακατάπαυστη εργατικότητα και η αστείρευτη δημιουργικότητα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, είτε προσωπικά είτε μέσα από το τόσο σημαντικό έργο του. Η απώλεια είναι δυσβάστακτη».

Επίσης το Μουσείο Μπενάκη ανακοινώνει τη ματαίωση των αυριανών προγραμματισμένων εκδηλώσεων:

Μουσείο Μπενάκη  Ισλαμικής Τέχνης - Εκδηλώσεις για την έκθεση «Ισλαμική Καλλιγραφία. Η Τέχνη της Ιρανικής Γραφής»

12.30: Συνέντευξη Τύπου
20.00: Εγκαίνια έκθεσης Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού - «Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο»
20.30: Παράσταση «Νεοπτολέμου Μύησις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL