Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Ανάμεσα στον οργανωμένο θόρυβο και τον ελεγχόμενο ήχο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάμεσα στον οργανωμένο θόρυβο και τον ελεγχόμενο ήχο

Για όγδοη χρονιά πραγματοποιείται από την Τετάρτη 18 μέχρι και την Κυριακή 22 Απριλίου στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση το Borderline Festival, το πλέον όχι απλώς πολυσυλλεκτικό αλλά αληθινά ποικιλόμορφο μουσικό φεστιβάλ στην Ελλάδα. Αν, σύμφωνα με μια διάσημη ρήση του αείμνηστου Frank Zappa, «η μουσική δεν είναι παρά οργανωμένος θόρυβος», το Borderline Festival υιοθέτησε εξ αρχής αυτή την προσέγγιση φιλοξενώντας εκφράσεις και εκφάνσεις της τυπικά και ουσιαστικά σύγχρονης μουσικής οι οποίες δεν είναι απλά πρωτοποριακές ή ακόμα και πειραματικές, αλλά συχνά έχουν και «ερευνητικό» χαρακτήρα. Η παράδοση αυτή φυσικά θα συνεχιστεί και στο Borderline Festival 2018 καθώς τη φετινή εκδήλωση έχει επιμεληθεί ο σολίστ της κλασικής κιθάρας, εκ των σημαντικότερων φυσιογνωμιών της εγχώριας πειραματικής / αυτοσχεδιαστικής σκηνής αλλά και curator αρκετών αναλόγων εκδηλώσεων Μιχάλης Μοσχούτης.

Η προ-έναρξη, κατά κάποιο τρόπο, του Borderline Festival θα γίνει την Τετάρτη 18 Απριλίου με το Telematic Hacking, μια online σύμπραξη σε πραγματικό χρόνο ανθρώπων από αρκετές χώρες που θα εξερευνά τους τυχαίους ήχους των modem και του Διαδικτύου, μια διαδικασία δηλαδή κατά την οποία το Ίντερνετ παράγει ή και μετατρέπεται σε ζωντανή μουσική. Η πραγματική αρχή του φεστιβάλ όμως θα γίνει την Πέμπτη με την ψηφιακή όπερα της ομάδας Medea Electronique «Η ηχώ και ο Νάρκισσος». Ψηφιακή όπερα σημαίνει ότι ο συνθέτης και μέλος της ομάδας Αλέξανδρος Δρυμωνίτης θα γράφει στη γλώσσα προγραμματισμού Python με live coding τη μουσική, ενώ με τον ίδιο τρόπο έχει γραφτεί και το λιμπρέτο!

Η Παρασκευή θα ξεκινήσει με μιαν εκδήλωση που εστιάζει στην κοινωνική / ιαματική διάσταση της μουσικής, καθώς ο Αργεντινός Alan Courtis θα παίξει μαζί με μιαν ομάδα ενηλίκων με νοητική υστέρηση. Θα ακολουθήσουν ένα σύντομο αλλά εξαιρετικά δυνατό ηλεκτροακουστικό σετ του Ελβετού Francisco Meirino, το αυτοσχεδιαστικό τρίο των Angharad Davies, Tisha Mukarji και Δήμητρας Λαζαρίδου Χατζηγώγα, το οποίο εξερευνά τα ακουστικά ηχοχρώματα του βιολιού, του πιάνου και του zither και τέλος ο ιδιοσυγκρασιακός μα και χαρισματικός Βρετανός τραγουδοποιός Richard Dawson.

To Σάββατο θα αρχίσει στο ΕΔΩ με ένα σετ σόλο κλαρινέτου του αυτοσχεδιαστή Yoni Silver και θα συνεχιστεί με τον πρωτοπόρο Άγγλο δημιουργό της electronica Scanner (ψευδώνυμο του Robin Rimbaud) σε συνεργασία με τη sound artist και μουσικό Μαρία Παδομανωλάκη. Για τη συνέχεια όμως θα υπάρξει μεταφορά στο «Ρομάντσο» για ένα μεγάλο σε διάρκεια club night, το οποίο θα ξεκινήσει με τη σύμπραξη ενός εκ των κορυφαίων ονομάτων της νέας ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής, του Constantine, με τη χορεύτρια Δάφνη Αντωνιάδου για να ακολουθήσουν DJ sets και/ή εμφανίσεις του Άγγλου HELM, του Αυστραλού Lawrence English, της Κινέζας Pan Daijing και η βραδιά θα κλείσει με αρκούντως προκλητικό hip-hop από τους Babyfather, το σχήμα του οποίου ηγείται ο πολυσύνθετος και πολυτάλαντος Βρετανός Dean Blunt.

Τέλος η Κυριακή 22 Απριλίου, στη ΣΙΩ και πάλι, θα αρχίσει με το δίδυμο των Oren Ambarchi και Crys Cole που διερευνούν πολλούς συνδυασμούς φωνής και κιθάρας, ενώ το φινάλε του φεστιβάλ θα γίνει με τη σύμπραξη των ημετέρων EFTD με τον HELM και τον Moa Pillar και με μαγευτικές εικόνες από τη Σιβηρία θα εμπνέουν ζωντανά τους μουσικούς.

Να σημειώσουμε ακόμα τις παράλληλες εκδηλώσεις / δράσεις από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή στη Γεωπονική Σχολή και σε σύμπραξη με το εκεί project της ΣΙΩ Γεωμετρίες ο Βέλγος Pierre Berthet θα παρουσιάσει μια σειρά από installations και performances χρησιμοποιώντας ως όργανα απλά καθημερινά αντικείμενα. Το Σάββατο o Scanner θα δώσει μιαν ενδιαφέρουσα διάλεξη και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στον Υμηττό ένα εργαστήριο ακρόασης και περιβαλλοντικής ηχογράφησης με την επιμέλεια και τον συντονισμό του Lawrence English.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL