Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Λένα Πλάτωνος και Σαββίνα Γιαννάτου

Λένα Πλάτωνος και Σαββίνα Γιαννάτου

Τα ενενήντα χρόνια από τον θάνατο του Κώστα Καρυωτάκη είναι η αφορμή για την παρουσίαση του έργου της Λένας Πλάτωνος ''Καρυωτάκης 13 τραγούδια'', που θα ερμηνεύσει η Σαβίνα Γιαννάτου την Τρίτη 17 Απριλίου, στις 9 μ.μ., στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός. Στα ενδιάμεσα των τραγουδιών θα διαβάσει ο συγγραφέας Γιώργος Κοροπούλης ποιήματα και πεζά του Κώστα Καρυωτάκη και ένα κείμενο του Ανδρέα Εμπειρίκου σχετικά με το άδοξο τέλος του ποιητή. Στο πιάνο ο Θόδωρος Κοτεπάνος.

Η ταινία για τον Χάρι Μπελαφόντε

Δύο ιδιαίτερες βραδιές θα έχει την ευκαιρία να ζήσει το αθηναϊκό κοινό, την Τρίτη 17 και την Πέμπτη 19 Απριλίου, καθώς στο Auditorium Théo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, οδός Σίνα 31, στις 8.00 μ.μ., παρουσιάζεται με ελεύθερη είσοδο, η βραβευμένη ταινία - ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του διάσημου τραγουδιστή Χάρι Μπελαφόντε. Η εκδήλωση της 17ης Απριλίου θα πραγματοποιηθεί παρουσία της φίλης του Νάνας Μούσχουρη, που θα συνομιλήσει μαζί του σε απευθείας σύνδεση με τη Νέα Υόρκη. Η διεθνής Ελληνίδα θα παραβρεθεί και στην προβολή της 19ης Απριλίου. Η ταινία με τίτλο "Sing your Song", παράλληλα με την καλλιτεχνική πορεία του Χάρι Μπελαφόντε, αναδεικνύει μια άλλη πλευρά της προσωπικότητάς του, αυτή του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στην Αμερική όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς ακόμη και σήμερα, στα 90 του χρόνια, αγωνίζεται κατά της βίας και των ανισοτήτων.

"200 κιθάρες" στο Μέγαρο

"200 κιθάρες" κουρδίζονται επί σκηνής και συντονίζονται με έξι νεανικές χορωδίες και σολίστ για να ερμηνεύσουν έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, το Σάββατο 21 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ. Η βραδιά είναι οργανωμένη από τον Βαγγέλη Μπουντούνη (φωτό) και λαμβάνουν μέρος δεκάδες κιθαριστικές σχολές από όλη την Ελλάδα και καθηγητές κιθάρας. Τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη θα είναι αφιερωμένα στον Μάνο Χατζιδάκι. Θα ακουστούν επίσης συνθέσεις Τσιτσάνη, Σαββόπουλου, Καραΐνδρου, String Demons και Β. Μπουντούνη. Καλεσμένη της βραδιάς, η Μαρία Φαραντούρη. Σολίστ, οι String Demons, η Μάρω Ραζ, ο Ευάγγελος Χριστόπουλος και ο Χάρης Παναγιωτόπουλος.

Στο ΚΠΙΣΝ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εμφανίζεται το Flying Jazz Quartet του κιθαρίστα, συνθέτη και καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Στέφανου Ανδρεάδη, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Jazz Διαχρονίες, στον Φάρο, στις 9 μ.μ. Μαζί του ο Γιώργος Κοντραφούρης, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος και ο Βασίλης Ποδαράς.

Αφιέρωμα στο Θέατρο Στοά

Ο Δήμος Ζωγράφου διοργανώνει, στις 8.30 μ.μ., στο Θέατρο Στοά (Μπισκίνη 55), εκδήλωση - αφιέρωμα στη Λήδα Πρωτοψάλτη, στον Θανάση Παπαγεωργίου και στο ιστορικό θέατρο με ομιλητές τους Κώστα Γεωργουσόπουλο, Μιχάλη Γρηγορίου, Λέα Κούση, Παναγιώτη Μέντη και Κώστα Μποσταντζόγλου.

Θεοδόσης Πελεγρίνης

Το βιβλίο του Θεοδόση Πελεγρίνη "Το βιβλίο της ζωής" (εκδ. Enallaktikos.gr) παρουσιάζεται στις 8.45 μ.μ. στα Public Συντάγματος (5ος όροφος). Ο συγγραφέας από κοινού με τον Μιχάλη Μητρούση θα παρουσιάσουν το θεατρικό του έργο "Ένα κιλό κόκκινη μπογιά στον απέραντο ωκεανό".

Ο βετεράνος ηχολήπτης

Ο Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού διοργανώνει εκδήλωση για τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, τον βετεράνο ηχολήπτη της Columbia, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής "Ηλέκτρα Αποστόλου" (Κουντουριώτου και Νεότητος).

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και το Ίδρυμα Friedrich Ebert Stiftung διοργανώνουν την έκθεση "Αλληλεγγύη και Αντίσταση. Η στήριξη της ελληνικής Αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)", στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο), έως και τις 4 Μαΐου.

Προσφυγιά και μετανάστευση

Εκδήλωση αφιερωμένη στην προσφυγιά και τη μετανάστευση διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, στις 7.30 μ.μ., στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου και με ομιλητές τους Παντελή Μπουκάλα, Ηλία Βολιότη - Καπετανάκη. Τραγουδούν: Λάκης Χαλκιάς Μπέττυ Χαρλαύτη, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αφεντούλα Ραζέλη, Βασίλης Γισδάκης. Απαγγελία: Όλγα Παπά. Ορχήστρα: Χρήστος Χαλκιάς, Νίκος Ανεμοδουριώτης. Αλέξανδρος Καμπουράκης.

Για το Αφρίν

Εκδήλωση με θέμα "Ειρήνη, ο ιστός του πολιτισμού και η τραγωδία των κατοίκων του Αφρίν" διοργανώνεται από τον Ιωνικό Σύνδεσμο στη Νέα Ιωνία, Τσουρουκτσόγλου 1 και Ηρακλείου 251, στις 7 μ.μ.

Borderline Festival

Εντός και εκτός Στέγης, όπως στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στο Ρομάντσο και στο Ε.Δ.Ω., πραγματοποιείται το Borderline Festival 2018 έως και τις 22 Απριλίου.

Παρουσίαση της δίγλωσσης ποιητικής συλλογής του Μικαέλ Οσάν, μορφωτικού συμβούλου της γαλλικής πρεσβείας και διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, "Σχηματίζοντας σειρά χωρίς ίχνος" (εκδόσεις Βακχικόν, 2018), στις 8.00 μ.μ., στο Polis art cafe (Πεσμαζόγλου 5 Στοά του Βιβλίου). Μιλά ο Νίκος Μπακουνάκης. Διαβάζει η Μαρία Καλλιμάνη.

Τα ποιήματα του Τίτου Πατρίκιου

Η ποιητική συλλογή του Τίτου Πατρίκιου "Ποιήματα Β" (εκδ. Κίχλη) παρουσιάζεται στον Ιανό από τους Ε. Αντωνιάδου, Α. Βιστωνίτη, Α. Ζήρα, Π. Νούτσο και τον ποιητή. Χαιρετίζουν η Άλκη Ζέη και ο Δημήτρης Ραυτόπουλος. Σταδίου 24.

Αγγελική Χατζημιχάλη

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων (Αμαλίας 22 - 24, είσοδος από την οδό Σουρή), στις 6.30 μ.μ.

"Ένα ντουέτο θα φέρει την άνοιξη"

Πέντε μουσικές συναντήσεις ξεκινούν απόψε στο Μικρό Παλλάς με το ντουέτο Πέτρου Μάλαμα και Φώτη Σιώτα, στις 9 μ.μ., Αμερικής 2.

Στο Πατάρι του Gutenberg

Η "Σαλώμη" του Ο. Ουάιλντ παρουσιάζεται στις 12 το μεσημέρι στο Πατάρι του Gutenberg (Διδότου 37) από τους Θανάση Τριαρίδη, Μυρτώ Αλικάκη, Σήφη Πολυζωίδη και Θοδωρή Χιώτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL