Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Περπατώντας στην πόλη / Στου Μακρυγιάννη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περπατώντας στην πόλη / Στου Μακρυγιάννη

Περπατώντας σήμερα την "Όμορφη Πόλη" βρισκόμαστε στου Μακρυγιάννη. Mια σημαδιακή γειτονιά που έγινε γνωστή από τη μάχη του Δεκέμβρη του 1944 ανάμεσα στις δυνάμεις της Χωροφυλακής -του εκεί συντάγματος- μαζί με τα αγγλικά στρατεύματα από τη μια και τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ από την άλλη.

Η μάχη στου Μακρυγιάννη ήταν ουσιαστικά η αρχή του Εμφυλίου Πολέμου αλλά και η απαρχή σκληρών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων κατά του λαού και του ΕΑΜικού κινήματος.

Ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζουν τα σημάδια στους τοίχους των παλιών κτηρίων από τους πυροβολισμούς και τους πολυβολισμούς εκείνης της άγριας μάχης...

Η συνοικία πήρε το όνομά της από τον αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τον στρατηγό Ιωάννη Μακρυγιάννη. Ο Μακρυγιάννης, πριν από την οριστική εγκατάστασή του στην Αθήνα, είχε αγοράσει αρκετά κτήματα στην περιοχή γύρω από το Ζάππειο και ένα μέρος αυτών των κτημάτων διετέθη αφιλοκερδώς από τον ίδιο για την κατασκευή του Κήπου του Ζαππείου.

Το σπίτι του στρατηγού, με τη δομή και τα χαρακτηριστικά των αρχοντικών της εποχής του, βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Μακρυγιάννη και Αθανασίου Διάκου. Ήταν μια ογκώδης διώροφη οικοδομή της πρώτης οθωνικής περιόδου (χτισμένη το 1834), που περιλάμβανε αρκετούς βοηθητικούς χώρους, όπως αγρόκτημα και αποθήκες, τα οποία διασώζονταν μέχρι τη δεκαετία του 1950.

Στο πλήθος των πολιτισμικών οργανισμών που στεγάζονται στην περιοχή προστέθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης.

* Ο Άγγελος Μανταδάκης είναι υπεύθυνος Πολιτισμού εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL