Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Τιμώντας τον Νάνο Βαλαωρίτη

Τιμώντας τον Νάνο Βαλαωρίτη

Με αφορμή την έκδοση του νέου τεύχους του περιοδικού «Οδός Πανός», που είναι αφιερωμένο στον Νάνο Βαλαωρίτη, πραγματοποιείται εκδήλωση προς τιμήν του, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στην οποία θα παρευρεθεί και ο ποιητής. Έξι από τους συνεργάτες του τεύχους, η φιλόλογος και κριτικός Ανθούλα Δανιήλ, η ποιήτρια Μυρτώ Δηγόνη, ο λογοτέχνης - θεατρολόγος και κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας, ο ποιητής και εκδότης Ντίνος Σιώτης, η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου και ο ποιητής και εικαστικός Κωστής Τριανταφύλλου διαβάζουν αποσπάσματα από τα κείμενά τους που δημοσιεύονται στο περιοδικό και συνομιλούν με τον ποιητή και με το κοινό για τις πολλές πτυχές του συγγραφικού του έργου και του συναρπαστικού του βίου. Μασσαλίας 22. Στις 6 μ.μ.

«Φυλετικές Θεωρίες στην Ελλάδα»

Ο συλλογικός τόμος «Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα - Προσλήψεις και χρήσεις στις επιστήμες, την πολιτική, τη λογοτεχνία και την Ιστορία της Τέχνης κατά τον 19ο και 20ό αιώνα» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και Εκδόσεις της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης) παρουσιάζεται τη Δευτέρα 12 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1. Στις 7 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Έφη Αβδελά, Αντώνης Λιάκος, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Νίκος Χατζηνικολάου. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου και Δημήτρης Χριστόπουλος. Θα συντονίσει η Ελίζα Άννα Δελβερούδη.

«Δημοκρατία και Συναίσθημα»

Διάλεξη με θέμα «Δημοκρατία και Συναίσθημα» πραγματοποιεί η Chantal Mouffe (φωτο), καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, την Πέμπτη 15 Μαρτίου στο Megaron Plus, στις 7 μ.μ., στο πλαίσιο του κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: Φιλοσοφία, Κριτική, Ιστορία». Τη διάλεξη, που θα γίνει στα αγγλικά, θα συντονίσει ο Χρήστος Ηλιάδης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών του Ινστιτούτου Θεωρίας του Λόγου του Έσσεξ. Την επιμέλεια του κύκλου έχει ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 5.30 μ.μ.

Νεφέλη Λιούτα

Το σύνολο μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών "Chronos" παρουσιάζει στο Πολεμικό Μουσείο το έργο "12" της Νεφέλης Λιούτα στο πλαίσιο της διοργάνωσης της ΚΟΑ "Μουσικοί περίπατοι στα Μουσεία". Στις 7.30 μ.μ.

Μανόλης Κορρές

Υποδοχή του νέου ακαδημαϊκού Μανόλη Κορρέ, κατά την αποψινή δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, στις 7.00 μ.μ., όπου θα μιλήσει με θέμα «Η αρχιτεκτονική του Παρθενώνος».

«Επιστρέφοντας από τα στρατόπεδα»

Εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος, στις 8 μ.μ.), όπου ο συγγραφέας Λέων Α. Ναρ θα μιλήσει με θέμα: «Επιστρέφοντας από τα στρατόπεδα: Ο επαναπροσδιορισμός της ζωής και της ταυτότητας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (1945-1946)» και ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από το έργο του «Δε σε ξέχασα ποτέ». Είσοδος ελεύθερη.

Γιάννης Χαρούλης

Ο Γιάννης Χαρούλης πρωταγωνιστεί σε μια ανοιξιάτικη συνάντηση φίλων, που σμίγουν για ένα αυθεντικό γλέντι κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στην Ακτή Πειραιώς, Πειραιώς και Λαμίας στον Ταύρο. Στις 9.30 μ.μ.

Γιώργος Χρονάς

Ο Γιώργος Χρονάς συζητά με το κοινό για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή, παρέα με τον Νίκο Θρασυβούλου στον Ιανό, Σταδίου 24. Στις 8.30 μ.μ.

Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες

Ο χορός των Περιστρεφόμενων Δερβίσηδων παρουσιάζεται από το Σύνολο Ιστορικής Τουρκικής Μουσικής Istanbul του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στις 9 μ.μ.

String Demons

Ο Κωνσταντίνος και η Λυδία Μπουντούνη, το «δαιμονικό» ντουέτο εγχόρδων, εμφανίζονται στο Half Note με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου "Rise of Strings'' και προσκεκλημένη την Αρετή Κετιμέ. Τριβωνιανού 17, Μετς. Στις 9.30 μ.μ.

Το βιβλίο της Κατερίνας Κούσουλα "Θαυματουργή πλην έρημος" παρουσιάζεται στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο από την Ανθούλα Δανιήλ και τη συγγραφέα. Θεμιστοκλέους 37. Στις 7.30 μ.μ.

Ο Βλαντιμίρ Εσκενάζυ διευθύνει την ΚΟΑ

Το Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε λα μείζονα, K. 622 του Μότσαρτ και τη Συμφωνία αρ. 10 σε μι ελάσσονα, έργο 93 του Σοστακόβιτς θα διευθύνει ο διεθνούς φήμης μαέστρος Βλαντιμίρ Εσκενάζυ στη συναυλία της ΚΟΑ που θα δοθεί στη μνήμη του Χαράλαμπου Φαραντάτου, την Παρασκευή 16 Μαρτίου στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στις 8.30 μ.μ.

Vinyl is Back

Τριήμερο αφιέρωμα στο βινύλιο στο «Μουσείο Αυτοκινήτου» με ελεύθερη είσοδο, Ιουλιανού 33.

Μαρίκα Κλαμπατσέα

Butterfly in Butterfly in Blood είναι ο τίτλος της πρωτοποριακής όπερας δωματίου, έργο της αβανγκάρντ σοπράνο, πιανίστα και συνθέτιδος Μαρίκας Κλαμπατσέα, που εμπνευσμένη από το βιβλίο «Αναβολή για την ορχήστρα» της Φάνιας Φένελον, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Νίκου Βεργίτση και Γιάννη Κατωμερή, με τη Ράνια Οικονομίδου στην αφήγηση. Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας. Στις 8 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL