Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των Φυλακών Αίγινας / Οι νέοι πρέπει να έρθουν σε επαφή με την ιστορική μνήμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των Φυλακών Αίγινας / Οι νέοι πρέπει να έρθουν σε επαφή με την ιστορική μνήμη

Τη σημασία της άμεσης αποκατάστασης και επανάχρησης του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, που αποτελεί μέρος του συνόλου κτηρίων - μνημείων που χτίστηκαν επί Καποδόστρια και συνδέονται με την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, επαναφέρουν στο προσκήνιο με ερώτησή τους προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ουσιαστικά το αντίστοιχο αίτημα που απηύθυνε το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ 1967-1974, με αφορμή την έκθεση με θέμα «Ενθυμήματα, αντικείμενα και ιστορίες από τις Φυλακές της Αίγινας - Πρώην Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο», που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο 2018 στο ιστορικό - λαογραφικό μουσείο Αίγινας και περιλάμβανε δημιουργίες των κρατουμένων.

Στην επιστολή που έστειλε στην υπουργό ο ΣΦΕΑ τονίζεται η σημασία της ολοκλήρωσης του έργου αποκατάστασης για την ανάδειξη πτυχών της σύγχρονης Ιστορίας, αλλά ιδιαίτερα η επείγουσα ανάγκη να γίνει επισκέψιμος ο χώρος, καθώς τα απτά ντοκουμέντα της ιστορίας των πολιτικών κρατουμένων μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μουσείο βιωματικής προσέγγισης της σύγχρονης τραγικής όσο και ηρωικής Ιστορίας της χώρας μας. Έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που η ιστορική μνήμη απειλείται από ένα κλίμα ιστορικού αναθεωρητισμού, να έρθουν οι νέοι άνθρωποι σε επαφή με την ιστορία των πολιτικών κρατουμένων των Φυλακών Αίγινας.

Το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, ένα κτήριο 4.700 τ.μ., αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση, σίτιση και επαγγελματική εκπαίδευση των ορφανών του απελευθερωτικού αγώνα. Επίσης στον ίδιο χώρο στεγάστηκαν η πρώτη Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Τυπογραφείο, το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο, η πρώτη Νομισματική Συλλογή, Ωδείο κ.λπ. Το 1841 λειτούργησε ως λοιμοκαθαρτήριο, από το 1860 ως φρενοκομείο, από το 1866 έως το 1869 στέγασε πρόσφυγες από την Κρήτη και από το 1880 έως το 1984 ο χώρος λειτούργησε ως φυλακή, κυρίως για πολιτικούς αλλά και για ποινικούς κρατούμενους.

Σήμερα, το κτήριο ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και έχει κριθεί διατηρητέο, ολόκληρο ή κάποια τμήματά του. Αν και το 1997 εγκρίθηκε μελέτη για τη μετατροπή του σε Διαχρονικό Μουσείο, οι εργασίες αποκατάστασής του δεν περατώθηκαν ποτέ και από το 2009 παραμένει κλειστό.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να πληροφορηθούν σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης, αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου Αίγινας, όπως επίσης και αν προτίθεται το υπουργείο Πολιτισμού να προβεί σε ενέργειες για την απόδοση μέρους του κτηρίου των πρώην φυλακών για πολιτιστική αξιοποίηση από την τοπική κοινωνία. Επισημαίνουν μάλιστα τόσο τη συμβολική του φόρτιση και τη σημασία της ανάδειξης τόπων ιστορικών ιστορικής μνήμης όσο και για τον χαρακτήρα που φέρει, καθώς συνδέεται με την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, ενώ υπογραμμίζουν το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μεγάλης έκτασης κτήριο που, παρά το ποσό που έχει δαπανηθεί, παραμένει κλειστό, ενώ θα μπορούσε να καλύψει τις πολιτιστικές ανάγκες του νησιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL