Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
"Και αρχαία και μετρό" / Το μετρό θα κάνει τη Θεσσαλονίκη ένα ανοιχτό μουσείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Και αρχαία και μετρό" / Το μετρό θα κάνει τη Θεσσαλονίκη ένα ανοιχτό μουσείο

Η καλύτερη απάντηση στη Ν.Δ., αλλά και στα πρώην κυβερνητικά στελέχη της που διαχειρίστηκαν την υπόθεση του μετρό Θεσσαλονίκης και που, θέτοντας το ψευδοδίλημμα «ή αρχαία ή μετρό», βάλτωσαν το έργο, ήταν η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στη χθεσινή ημερίδα με τίτλο το παλιό σύνθημα «Και αρχαία και μετρό» που τους αντέταξε η κοινωνία και που σήμερα έχει μετουσιωθεί σε πολιτική πράξη.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (ΕΑΠΘ) και η Αττικό Μετρό Α.Ε. στην αίθουσα της Αρχαίας Αγοράς, που αποδείχθηκε πολύ μικρή για τη μεγάλη προσέλευση που υπήρξε. Ήταν εκεί όλοι όσοι και όσες αντέδρασαν όταν η προηγούμενη κυβέρνηση και η τότε διοίκηση της Αττικό Μετρό ετοιμάζονταν να ξηλώσουν βίαια την ιστορία της πόλης, μεταφέροντας τις αρχαιότητες από τον σταθμό Βενιζέλου στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Αξιωματούχοι, δημοτικοί άρχοντες, εκπρόσωποι φορέων, αρχαιολόγοι και πολίτες κάθε ηλικίας και κοινωνικής διαστρωμάτωσης έδωσαν το «παρών». Ήταν ο κόσμος που δημιούργησε το κίνημα υπό το σύνθημα «Και αρχαία και μετρό». Στις ακούσιες απουσίες, δύο πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στη διάσωση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, ο Γιάννης Μπουτάρης (εκπροσωπήθηκε από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου) και ο Τάσος Κουράκης. Λόγοι υγείας τους κράτησαν μακριά.

Εκθέσεις σε δύο σταθμούς

Όπως είναι φυσικό, την τιμητική τους χθες είχαν οι αρχαιολόγοι, που (και) στην υπόθεση του μετρό της Θεσσαλονίκης φύλαξαν «Θερμοπύλες»... Γι' αυτό και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε ονομαστικά τους αρχαιολόγους του ΥΠΠΟ και της ΕΑΠΘ για το σπουδαίο αρχαιολογικό έργο που έχει γίνει στους χώρους του μετρό. Ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα, στους δύο πρώτους σταθμούς που θα είναι έτοιμοι στο σύνολό τους, θα φιλοξενηθούν εκθέσεις με τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, όπως και τη δημιουργία Μουσείου Μετρό, στο οποίο θα στεγαστούν μόνιμα τα ευρήματα. «Να ανοίξουν οι σταθμοί στον κόσμο, στους πολίτες, να δουν ότι μετρό και αρχαία μπορούν να πάνε μαζί, ότι οι υποδομές με την πολιτιστική κληρονομιά μπορούν και πρέπει να είναι ταυτόσημες έννοιες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πιο ενδιαφέρον μετρό

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου τόνισε πως «η σημερινή ημέρα είναι για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, για να μάθουν τι είναι αυτό που έχει συμβεί. Πώς συνυπάρχουν αρμονικά ένα έργο εμβληματικό για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και το έμβλημα αυτής της χώρας που είναι η πολιτιστική της κληρονομία». Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση του έργου «οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους θα ζουν πια σε αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο που έχει ο τόπος μας. Τα νέα παιδιά θα μπορούν να καταλάβουν την αξία που έχει αυτός ο τόπος». «Πολύ σύντομα, κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης θα δουν τη Θεσσαλονίκη να αλλάζει και να μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, καθώς σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους ευρήματα που ανασκάφηκαν στο μετρό θα τοποθετηθούν δίπλα σε υφιστάμενα μνημεία και θα εκτίθενται κατά τρόπο που να αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την ιστορική και πολιτισμική διαδρομή της πόλης» ανακοίνωσε η γ.γ. του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, ενώ σημείωσε ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο, «θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά, ενδιαφέροντα και πιο όμορφα μετρό του κόσμου» χάρη και στις αρχαιότητες που βρέθηκαν στα σκάμματά του.

Περιπετειώδες παρελθόν

«Η επανεκκίνηση του έργου δεν θα ήταν εφικτή αν δεν είχαμε εγκαταλείψει την προηγούμενη καταστροφική τακτική διαχείρισης των αρχαιοτήτων και δεν είχαμε επιλέξει μια νέα πολιτική που συμπυκνώνεται στο 'και μετρό και αρχαία'» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος, που έκανε μια σύντομη αναδρομή στην περιπετειώδη πορεία του έργου. «Η νέα πολιτική πέτυχε τον διπλό στόχο: Και το έργο υλοποιείται και ολοκληρώνεται πλέον με γρήγορους ρυθμούς, αλλά και η πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται με ορατές οικονομικές επιπτώσεις για την πόλη» συμπλήρωσε, για να επισημάνει ότι ο καινοτόμος σχεδιασμός των δύο σταθμών (Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας) κατά τρόπο ώστε να αναδεικνύονται στη θέση τους τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Μνημόνευσε και την «πολύ καλή συνεργασία» που υπάρχει ανάμεσα στα υπουργεία Υποδομών, Πολιτισμού, Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αττικό Μετρό, ενώ ξεκαθάρισε ότι για τις καθυστερήσεις στο έργο «δεν φταίνε ούτε τα αρχαία ούτε ο Μπουτάρης», όπως υποστηρίζουν κάποιοι, αφού «ήδη το 2012 (πριν αποκαλυφθούν τα αρχαία της Βενιζέλου), χρονιά της συμβατικής ολοκλήρωσης του έργου, αυτό είχε επιβαρυνθεί με πέντε έτη καθυστέρησης».

Ανακοίνωσε, τέλος, ότι εντός του 2018 θα ξεκινήσουν και οι πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του μετρό προς τις δυτικές συνοικίες. Τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του μετρό παρουσίασαν οι αρχαιολόγοι της ΕΑΠΘ Στέλλα Βασιλειάδου, Κρινώ Κωνσταντινίδου, Ελένη Λαμπροθανάση, Τάνια Πρωτοψάλτη και Σταυρούλα Τζεβρένη, δίνοντας και μια γεύση από τη Θεσσαλονίκη στο μέλλον με σεβασμό στο παρελθόν της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL