Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Περπατώντας στην Πόλη / H σπηλιά του Νταβέλη στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περπατώντας στην Πόλη / H σπηλιά του Νταβέλη στην Αθήνα

Όσοι και όσες για άγνωστους ή γνωστούς λόγους τρέφουν κάποια συμπάθεια προς τον λήσταρχο Νταβέλη μπορούν να δουν το σπήλαιο στο οποίο είχε τη φωλιά του -έστω και απ' έξω. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σπήλαιο στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, κοντά στη συνοικία της Ριζούπολης, το οποίο καταλαμβάνει έκταση πάνω από 2.500 τ.μ. με κάθετη είσοδο, η οποία σήμερα είναι περιφραγμένη, αφού η επίσκεψη δεν παρέχει εγγυήσεις για την ασφάλεια των επισκεπτών. Στο σπήλαιο έχουν γίνει πολλές καταστροφές που οφείλονται στη δόμηση της περιοχής. Οι σπηλαιολόγοι που εξερεύνησαν το σπήλαιο την περίοδο 1993-95 βρήκαν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας την 5η χιλιετία π.Χ.

Αυτό που υποθέτουν με μεγάλες πιθανότητες είναι ότι εκεί είχε το κρησφύγετό του -όπως λένε σήμερα είχε το επιτελείο του- και ασκούσε το "management" των ''επιχειρήσεών του" ο αρχιληστής όλων των εποχών Νταβέλης. Ένας παλιός θρύλος ισχυρίζεται ότι, τις νύχτες που είναι πυκνό το σκοτάδι, το φάντασμα του αρχιληστή πλανιέται μέσα στο σπήλαιο και διηγείται την ιστορία του σε όποιον συναντήσει...

Η Ριζούπολη, η συνοικία στην οποία ανήκει το σπήλαιο του Προφήτη Ηλία, οφείλει την ονομασία της στον Ιωάννη Ριζόπουλο, που στις αρχές του 20ού αιώνα κατασκεύασε δρόμους, κατοικίες και καταστήματα σε μια αγροτική περιοχή που σύντομα θα μετατρεπόταν σε βιομηχανική...

Ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ριζούπολης είναι το ιστορικό αθλητικό σωματείο του Απόλλωνα Αθηνών (Απόλλωνα Σμύρνης).

Με πλούσια δράση ανάμεσα στους ομογενείς της Σμύρνης, ο Απόλλων πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς το 1922 και μετέφερε τις αθλητικές του δραστηριότητες στις προσφυγικές γειτονιές και λαϊκές γειτονιές της Αθήνας: Ταύρος, Ρουφ, Βοτανικός, Καισαριανή κ.λπ.

Το 1949 ο σύλλογος αγόρασε έκταση στη Ριζούπολη, όπου κατασκεύασε το δικό του ποδοσφαιρικό γήπεδο. Αργότερα σε έκταση που απέκτησε δίπλα από το γήπεδο κατασκεύασε το κλειστό του γυμναστήριο.

* Ο Άγγελος Μανταδάκης είναι υπεύθυνος Πολιτισμού εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL