Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Περί βιβλιοθηκών... και αριθμών

Η Φινλανδία έχει πληθυσμό περίπου 5.500.000 κατοίκων. Σε αυτή τη χώρα, η οποία είναι ανεξάρτητη μόλις 100 χρόνια (το 1917 ανεξαρτητοποιήθηκε), η ανάπτυξη των λαϊκών της βιβλιοθηκών είναι θεαματική. Μια χώρα αναγνωστών, βιβλίων και βιβλιοθηκών. Ας δούμε μερικούς αριθμούς.

Στη χώρα υπάρχουν 291 δήμοι και όλοι έχουν βιβλιοθήκη. Εκτός από τις 291 αυτές βιβλιοθήκες, υπάρχουν και 465 παραρτήματα και 142 βιβλιοαυτοκίνητα. Το 2016, για το οποίο θα εξετάσουμε τα στατιστικά στοιχεία, στις συλλογές των δημοτικών βιβλιοθηκών υπήρχαν 35.638.846 βιβλία. Το σύνολο των δανεισμών όλων των τύπων του υλικού ήταν 87.416.991 (16,02 δανεισμοί ανά κάτοικο), εκ των οποίων τα 67.337.146 (ή 12,34 ανά κάτοικο) ήταν βιβλία. Οι άνθρωποι που δανείστηκαν βιβλία ήταν 1.982.182, λίγο λιγότεροι δηλαδή από τον μισό πληθυσμό της χώρας, ένας στους δύο κατοίκους της Φινλανδίας λοιπόν το 2016 δανείστηκε ένα τουλάχιστον βιβλίο από τη δημοτική του βιβλιοθήκη. Οι βιβλιοθήκες για το ίδιο διάστημα δέχτηκαν 49.048.237 επισκέψεις στους χώρους τους και 41.980.072 επισκέψεις στις ιστοσελίδες τους. Είναι εκπληκτικό ότι ο αριθμός των φυσικών επισκέψεων είναι αισθητά μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαδικτυακών. Το ίδιο διάστημα οι βιβλιοθήκες έτρεξαν 38.115 εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν 952.404 άνθρωποι.

Στο οικονομικό κομμάτι τώρα, η λειτουργία του συστήματος των δημοτικών βιβλιοθηκών στη Φινλανδία κόστισε για το 2016 316.688.919 ευρώ, εκ των οποίων τα 171 εκατομμύρια ήταν η μισθοδοσία των υπαλλήλων. Για αγορά υλικού ξοδεύτηκαν 36 περίπου εκατομμύρια και ειδικότερα για αγορά βιβλιακού υλικού 22 εκατομμύρια ευρώ.

Οι στατιστικές που έχουν ανακοινωθεί είναι ακόμα πιο λεπτομερείς, δεν θα μπούμε όμως σε μεγαλύτερη ανάλυση, γιατί δεν είναι ο σκοπός αυτού του σημειώματος. Με λίγους αριθμούς μπορούμε να κατανοήσουμε τη λειτουργία ενός συστήματος βιβλιοθηκών σε μια χώρα που επενδύει στην ανάγνωση και την παιδεία. Μία χώρα με διπλάσια έκταση από την Ελλάδα αλλά με τον μισό πληθυσμό της. Καλύπτεται από άκρη σε άκρη με ένα δίκτυο βιβλιοθηκών. Ενεργών βιβλιοθηκών, όχι κατ' όνομα. Μια χώρα με δική της ξεχωριστή γλώσσα η οποία δαπανά 22 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για αγορά βιβλίων, στηρίζοντας έτσι την εκδοτική και πνευματική παραγωγή της. Και τη στηρίζει διττά, αγοράζοντας υλικό και προωθώντας το υλικό αυτό στους κατοίκους της για μελέτη.

Στα στατιστικά αυτά πρέπει να τονίσουμε ότι δεν καταγράφονται άλλου τύπου βιβλιοθήκες, όπως οι σχολικές, οι ακαδημαϊκές και οι ειδικές. Αφορούν μόνο τις αναγνωστικές συνήθειες των Φινλανδών μέσα από τη χρήση των υπηρεσιών δημοτικής βιβλιοθήκης. Μπορούμε ενδεχομένως να κάνουμε μια νοητική σύνδεση της ύπαρξης ενός τόσο εκτεταμένου δικτύου βιβλιοθηκών με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Καλλίμαχος

kallimachos.avgi@gmail.com

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Κεντροαριστερές διεργασίες, προοδευτικός πόλος και αποχή

Η πλήρης χειραγώγηση της Νέας Δημοκρατίας από την ακροδεξιά της πτέρυγα, αλλά και η μετατροπή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε ουρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν φέρει σε κατάσταση πλήρους ρευστοποίησης τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο