Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Μαριάννα Καβαλλιεράτου: Συνεχίζουμε να είμαστε μια συντηρητική κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαριάννα Καβαλλιεράτου: Συνεχίζουμε να είμαστε μια συντηρητική κοινωνία

Μεταμορφώσεις και αμφιταλαντεύσεις στα όρια του πάθους και του μίσους, που μεταβάλλουν διαρκώς τη ρευστή και απροσδιόριστη ταυτότητα των δυο πρωταγωνιστών, διαχειρίζεται η νέα χορογραφία, «They», της διεθνούς χορεύτριας και χορογράφου μας Μαριάννας Καβαλλιεράτου, που παρουσιάζεται από τη Δευτέρα 5 έως και την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στο Bios της οδού Πειραιώς.

«Το ‘They’ γεννήθηκε από την ενσυναίσθηση των παιδιών που δέχονται καθημερινό μπούλινγκ, που δεν μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα αυτό που πραγματικά είναι ή θέλουν να είναι, χωρίς να κρίνονται από την κοινωνία και κυρίως από την ίδια τους την οικογένεια. Πρόκειται για μια παράσταση που έχει τη ρίζα της στη ματιά και την ευαισθησία μου απέναντι σε όλους όσοι βιώνουν με κάθε τρόπο τον κοινωνικό ρατσισμό της διαφορετικότητας» μας εξηγεί η χορογράφος για το έργο της.

Πρόκειται για μια παράσταση που μας καλεί να αναρωτηθούμε για το αν επιλέγουμε “ποιον” θα ερωτευθούμε ή ποιο “ρόλο” θα παίξουμε στο ερωτικό παιχνίδι. Στοχάζεται πως η επιλογή της σεξουαλικής μας ταυτότητας, ή ακόμα η αλλαγή φύλου, απορρέει από τα ανθρώπινα ένστικτα της υπόστασής μας και αποτελεί μία “φυσική συνέχεια” ενός προτύπου απελευθέρωσης του ανθρώπου στον σύγχρονο κόσμο. Και καταλήγει πως το βιολογικό μας φύλο δεν είναι υποχρεωτικά αλληλένδετο με το κοινωνικό μας φύλο, ενώ η επιλογή του δεν συνάδει με την επιλογή ερωτικού συντρόφου, αλλά με τον προσδιορισμό της ταυτότητας του ατόμου.

Για το εάν στην Ελλάδα έχουν συμβεί μετατοπίσεις σε κοινωνικό επίπεδο αναφορικά με το ζήτημα της "ρευστής" σεξουαλικότητας η Μαριάννα Καβαλλιεράτου θεωρεί πως «το θέμα έχει αρχίσει να συζητείται, και μάλιστα με ιδιαίτερα ελεύθερο τρόπο, αλλά, όπως συχνά συμβαίνει στη χώρα, όλα αναδεικνύονται με μια μικρή δόση αφέλειας και διακωμώδησης. Στην ουσία δεν έχουν γίνει μεγάλες μετατοπίσεις. Συνεχίζουμε να είμαστε μια πολύ κλειστή και συντηρητική κοινωνία, που δεν δέχεται εύκολα αλλαγές» σημειώνει.

«Η διεμφυλικότητα είναι ένα γεγονός της εποχής μας. Δεν είναι μανία, δεν είναι τάση, δεν είναι μόδα, δεν είναι διαστροφή, δεν είναι στο περιθώριο, είναι στη φύση μας» υποστηρίζει η κ. Καβαλλιεράτου και εξηγεί πως «μελέτες έχουν δείξει πως η φυλο-μεταβατικότητα επηρεάζεται από τη δομή του εγκεφάλου. Δεν είναι μια δυσλειτουργία».

Συνεργαζόμενη σχεδόν τρεις δεκαετίες με τον Μπομπ Ουίλσον, η Ελληνίδα χορεύτρια ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για «έναν μεγάλο εμπνευστή που αρνείται τον χαρακτηρισμό του δασκάλου. Η συνεργασία μου μαζί του είναι μια σχέση ζωής. Βρίσκομαι δίπλα του από πολύ νεαρή ηλικία. Είναι ένας μαγευτικός δημιουργός που ο τρόπος δουλειάς του επηρεάζει βαθιά. Κάθε φορά που συνεργάζομαι μαζί του, έρχομαι αντιμέτωπη με τον ίδιο μου τον εαυτό, τις δυνάμεις μου και με το πόσο πείσμα και σκληρή δουλειά χρειάζεται να έχεις για να είσαι καλλιτέχνης. Δίπλα του καλούμαι να βιώσω οριακές και ακραίες καταστάσεις, κάτι που συνεχίζει ακόμα να με προκαλεί στη μεταξύ μας πορεία και σχέση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL