Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΦΥΛΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ / Δεκέμβρης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΦΥΛΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ / Δεκέμβρης

Βροντερά τα "νέα". Ο «άριστος» αναζητά τροχονόμο για να σταματήσει τον χείμαρρο της καταστροφής και ο Δικαστής εξανίσταται γιατί κάποιος θέλει να ψάξει τις θυρίδες του. "Κραταιοί θεσμοί" ηγεμονεύουν το παρόν με αξιοσύνη ζηλευτή. Αλλά εγώ αγνόησα τις λαμπρές φωταψίες της μεγάλης πόλης και αφέθηκα στις καρικατούρες των Οθωμανών. Πόσο εξαίρετη ήταν η βόλτα του Ερντογάν στην Κομοτηνή. Παρασκευή μεσημέρι στην αυλή του σχολείου μοίραζε δώρα στα παιδιά μετά το ναμάζι. Παλιά οθωμανικά μεγαλεία. Κάπως έτσι λειτουργούσαν οι Σουλτάνοι τις Παρασκευές. Έδιναν δώρα στους φτωχούς και στα παιδιά μετά την μεγάλη προσευχή.

Αλλά πέρασαν οι παλιοί αιώνες. Και τούτα τα μεγαλεία φαντάζουν πια άσχημα φαντάσματα της ιστορίας. Ούτε χιλιάδες λαού είχε να τον περιμένουν. Πέρασαν χρόνια από τότε που νέος πρωθυπουργός είχε ξαναέρθει στην πόλη. Τότε είχαν πάει πολλοί να δουν αυτόν που γκρέμισε το καθεστώς. Σήμερα είναι αυτός πια το καθεστώς. Ούτε οι "γύφτοι" της Καλκάντζας δεν πήγαν να τον δουν. Κατάλαβαν οι γητευτές των δρόμων ότι η παράσταση δεν πουλά. Αλλά να το σκεφτούμε καλά σύντροφοι, γιατί δεν πήγε ο κόσμος της Κομοτηνής στο μεγάλο πανηγύρι; Γιατί μέρες πριν είχε εν τοις πράγμασιν διαψεύσει τα τρομολαγνικά σενάρια που διακινούσαν οι περιφανείς του Τύπου των Αθηνών; Γιατί ακόμα και τώρα παίζουν θλιβερά σενάρια και εξυφαίνουν "συνωμοσίες". Αν με ανοιχτά τα ματιά και τα αυτιά περπατούσαν στους δρόμους της Κομοτηνής αυτές τις μέρες, τότε ίσως μπορούσαν να δουν τις αλήθειες. Και να στοχαστούν πάνω σε τούτη την πραγματικότητα που υπάρχει.

Έχει προβλήματα να λύσει η μειονότητα της Θράκης. Αλλά αυτό που φάνηκε καθαρά είναι ότι δεν περιμένει λύση από τον φίλο της Τουρκίας. Από εμάς περιμένει λύση. Κι αν το πρώτο βήμα έγινε με στην σαρία, περιμένει και τα επόμενα, γιατί δείξαμε ότι μπορούμε αυτά που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι. Αρκεί να μην διστάσουμε μπρος σε εκείνους που έχουν μάθει χρόνια τώρα να βάζουν φραγμούς στην δημοκρατία. Γι’ αυτό ο Ερντογάν μελαγχόλησε στην Κομοτηνή. Γι’ αυτό ήταν μειλίχιος και δεν έβγαλε φωνή μεγάλη όπως έκανε την Πέμπτη το πρωί. Αλλά προϊόντος του χρόνου η φωνή χαμήλωσε, και στην Κομοτηνή μιλούσε για την ισχυρή Ελλάδα και για το μέλλον που χρωστάει και στις δύο χώρες καλή γειτονία. Κι ίσως τούτο να ’ναι το πιο πολύτιμο κέρδος.

Αλλά και το άλλο να μελετήσουμε καλά, για τους ανθρώπους, τους Τούρκους της Κομοτηνής, γιατί μέσα στην Κομοτηνή Πομάκοι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι, που δεν πήγαν, αλλά ταυτόχρονα ρωτάνε την χώρα τους, την Ελλάδα, γιατί σας ενοχλεί να έχουμε στην πόλη που ζούμε, που αγαπάμε, έναν σύλλογο που παλιά τον λέγανε Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής και σήμερα μένει μια ορφανή πινακίδα; Γιατί ακόμα σας ενοχλεί το όνομα μας; Να λοιπόν ένα ακόμη βήμα γενναίο που πρέπει να κάνουμε σύντροφοι. Να πούμε θαρρετά πως δεν υπάρχουν ένοχες λέξεις και ένοχα ονόματα. Δεν υπάρχουν στην δικιά μας αριστερή πατρίδα εξορισμένες λέξεις. Αυτό το κατάλαβε ο φιλοξενούμενος και είπε πως έχετε, το ξαναγράφω έχετε και όχι έχουμε όπως λένε κάποιοι θλιβεροί των Αθηνών, 4 βουλευτές, 3 κυβερνητικούς και 1 της αντιπολίτευσης. Αυτοί θα ασχοληθούν με τα προβλήματά σας. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Είχε ωραία πράγματα τούτος ο Δεκέμβρης μέχρι τώρα. Γιατί μερικές φορές οι σημαντικές επισκέψεις βγάζουν ειδήσεις, αν έχεις ανοιχτό μυαλό για να βρεις τις αλήθειες τους. Κι είναι αυτές οι κρυμμένες χρόνια τώρα αλήθειες, που βγαίνουν σιγά- σιγά στο φως της μέρας. Λίγο ακόμα χρειάζεται σύντροφοι για να ’ρχεται ο γείτονας επίσκεψη και να μην γράφουμε σεντόνια, να μην ψάχνουμε κρυφούς εχθρούς. Αν στ’ αλήθεια το καταφέρουμε αυτό δεν πειράζει να μείνουν άνεργοι κάποιοι χαφιέδες, κάποιοι ανόητοι διπλωματικοί και το ενθάδε προξενείο της γείτονος να ασχολείται μόνο με βίζες. Μια τέτοια βίζα μου είπε η φίλη μου πως θέλει για να πάει στη μεγάλη Πόλη, είχε καιρό να πάει να δει την Πόλη την αυτοκρατορική. Και συ μου είπε μην στεναχωριέσαι, η επίσκεψη του Ερντογάν στην Κομοτηνή επιβεβαίωσε τον ποιητή: Τι κούφια λόγια ήταν αυτές οι βασιλείες. Δεκέμβρης της είπα, ένας ηλιόλουστος Δεκέμβρης. Παράξενα παιχνίδια του καιρού.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΑΚΕΛΛΙΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL