Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Ντοκιμαντέρ για τη Λένα Πλάτωνος

Παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ “λπ” του Χρήστου Πέτρου που καταγράφει τη ζωή, το έργο, την επίδραση και τη διαχρονικότητα της Λένας Πλάτωνος, μέσα από ένα αναπάντεχο, γεμάτο εκπλήξεις, συγκίνηση και πραγματική έμπνευση πορτρέτο μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας. Το «Flix it στη Στέγη» εξασφάλισε και παρουσιάζει το έργο τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Στέγη Γραμμάτων.

Η μουσική της Λένας Πλάτωνος, μιας σημαντικής προσωπικότητας της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής, με ριζοσπαστικές δουλειές, ακούγεται πλέον ολοένα περισσότερο διεθνώς, χάρη στην επανακυκλοφορία των δίσκων της και τα remix κομματιών της. Με τη βοήθεια συνεργατών, φίλων και σύγχρονων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, η ταινία “λπ” επιστρέφει στην εποχή της δημιουργίας αυτών των επαναστατικών δίσκων. Μετά το τέλος της ταινίας, θα ανέβει στη σκηνή η ίδια η Λένα Πλάτωνος. Θα παίξει ακουστικά, στο πιάνο, πιάνοντας το νήμα του “λπ” και μεταφέροντάς το, ζωντανά, στο κοινό της αίθουσας, σε μια σύμπραξη με τον Philip Jeck. Μετά το live, στο λόμπι της Στέγης ο Josh Cheon της Dark Entries Records θα κάνει ένα dj-set.

Το Ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη συγγραφική «γέννηση» της θρυλικής ηρωίδας του Δημήτρη Ψαθά "Μαντάμ Σουσού", η Μαρία Ψαθά και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών παρουσιάζουν το «Συλλεκτικό λεύκωμα-ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018» τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στις 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20 και Βουκουρεστίου, Α΄όροφος). Προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συνθέτες και τραγουδιστές που έλαβαν μέρος στις θεατρικές ή τηλεοπτικές παρουσιάσεις της «ατίθασης» ηρωίδας του Δημήτρη Ψαθά θα δώσουν το παρών μιλώντας για τη δική τους εμπειρία, ερμηνεύοντας, σκηνοθετώντας ή συνθέτοντας μουσική, σε ένα αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει ομιλίες αλλά και ζωντανή μουσική. Οι πρωταγωνιστές που εικονίζονται μέσα στις 53 φωτογραφίες του «Συλλεκτικού ημερολογίου της Σουσούς 2018» θα μιλήσουν για τη δική τους εμπειρία παίζοντας στο έργο. Την εκδήλωση θα προλογίσει η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος Μαρία Αντωνιάδου και τη συζήτηση θα συντονίσει η κόρη του συγγραφέα και εκδότρια των Απάντων του Μαρία Ψαθά. Η εκδήλωση θα κλείσει με τη Χριστίνα Μαξούρη που θα τραγουδήσει αγαπημένα τραγούδια από την παράσταση της “Μαντάμ Σουσούς” στο «Παλλάς».

Οι δρόμοι του χιονιού

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στην παράσταση «Οι δρόμοι του χιονιού», μια τοιχογραφία του φαινομένου της μετανάστευσης, της προσφυγιάς και της αγωνίας του ανθρώπου να βρει μια γη και μια ζωή καλύτερη να ζήσει και να δημιουργήσει. Η παράσταση σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή ανεβαίνει στο Θέατρο Τόπος Αλλού, Κεφαλληνίας 17 και Κυκλάδων. Στο έργο όλα διαδραματίζονται μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού που μπαίνει σε μια ξένη γη παράνομα. Μέσα από την περιπέτεια της δίωξής της ξετυλίγεται μια ζωή γεμάτη ευαισθησία, ρομαντισμό, παιδιάστικη αφοπλιστική αφέλεια και ενθουσιασμό. Το έργο μάς μεταφέρει όλη την τραγωδία της σύγκρουσης των πολιτισμών των ανθρώπων. Τα ιδεολογικά και θρησκευτικά τους πιστεύω, η φιλοσοφία τους, τα όνειρα και οι προσδοκίες τους ξεριζώνονται από τη γη τους και μεταφυτεύονται βίαια σε μια άλλη γη. Τις περισσότερες φορές εχθρική και αφιλόξενη. Η παράσταση είναι αποτέλεσμα έρευνας τριών ετών και συνεργασίας τριών θεατρικών ευρωπαϊκών οργανισμών. Το θέατρο Τόπος Αλλού βασίστηκε στην έρευνα του Κέντρου Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου και συνεργάστηκε με τον Ιταλικό θεατρικό οργανισμό Aida Fondazione και το KRZYK theater από την Πολωνία. Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του Κώστα Δουζίνα. Ειδική τιμή 7 ευρώ.

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και το Σωματείο των Φίλων του Μουσείου διοργανώνουν μουσική εκδήλωση με παραδοσιακά κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα στις 13.30 στο Πωλητήριο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Τα παραδοσιακά κάλαντα θα ερμηνεύσει η Βασιλική Πάλλα με τη συνοδεία της Ελένης Καλπία στο κανονάκι, του Γιώργου Χατζηαλέξη στα κρουστά και του Χάρη Καψοκέφαλου στο λαούτο. Αδριανού 45, Μοναστηράκι.

Εστουδιαντίνα και Νταλάρας

Ένα μουσικό οδοιπορικό στην ξενιτιά, στη μετανάστευση, αλλά και στο ταξίδι, στη ζωή, στη χαρά, στον έρωτα, με ελληνικά τραγούδια και τραγούδια της Μεσογείου, παρουσιάζει ο Γιώργος Νταλάρας με την Εστουδιαντίνα απόψε και αύριο στην Ιερά Οδό. Καλεσμένος ο Ιταλός Eddy Napoli, ο Θοδωρής Κοτονιάς, η Ρία Ελληνίδου και η εντυπωσιακή χορωδία "Fonέs". Συμμετοχή του ηθοποιού Τάσου Νούσια. Στις 9 μ.μ.

Συναυλία στην Αγία Μαρίνα Χαλκίδας

Χριστουγεννιάτικη συναυλία διοργανώνει η Πολυφωνική Χορωδία Αγίας Μαρίνας Χαλκίδας με τη συμμετοχή της Πολυφωνικής Χορωδίας, συνοδεία κουϊντέτου, χάλκινων πνευστών και πιάνου, υπό τη διεύθυνση του Αναστάσιου Φριτζέλα. Αντί εισιτηρίου, θα υπάρχει δυνατότητα προαιρετικής συνεισφοράς τροφίμων, φαρμάκων και ενδυμάτων για τις ανάγκες του Φιλοπτώχου Ταμείου της Ενορίας. Στις 8.15 μ.μ.

Το βιβλίο “Φαύλος κύκλος” ( Καστανιώτης) του Κροάτη Ίβαν Σέρσεν παρουσιάζεται παρόντος του συγγραφέα στο “Επί Λέξει”, Ακαδημίας και Δημοκρίτου, στις 7 μ.μ. Ο Ίβαν Σέρσεν θα συνομιλήσει με τον Νικόλα Ζώη και τη μεταφράστρια Ισμήνη Ραντούλοβιτς.

Η Αγγελική Τουμπανάκη, μαζί με το πολυσυλλεκτικό μουσικό της σχήμα «Toubanaki & the Buzz Bastardz», εμφανίζονται στο Half Note Τριβωνιανού 17, Μετς, 9.30 μ.μ.

Στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22) οι εκδόσεις Gutenberg-Τυπωθήτω τιμούν τους βραβευμένους συγγραφείς, ποιητές, μεταφραστές τους: Βασίλη Βασιλικό, Ήρκο Ρ. Αποστολίδη και Στάντη Ρ. Αποστολίδη, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Δημήτρη Δημηρούλη, Διονύση Καψάλη, Γιώργο Κεντρωτή, Σοφία Κολοτούρου, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη. Στις 7 μ.μ.

“Να τα πούμε; ” στη Στέγη Γραμμάτων

Μια ιδιαίτερη συναυλία με στοιχεία θεατρικής παράστασης παρουσιάζεται Πέμπτη και Παρασκευή 21 και 22 Δεκεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με τίτλο “Να τα πούμε;”. Οι συνθέτες και ερμηνευτές Άγγελος Αγγέλου, Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, Νεφέλη Λιούτα, Γιώργος Χατζηπιερής και Φένια Χρήστου γράφουν νέα κάλαντα και «πειράζουν» τα παλιά.

Ο Γιώργος Κοροπούλης συνθέτει μια νέα γοητευτική ιστορία για μικρά και μεγάλα παιδιά και ο Μανώλης Μαυροματάκης την αφηγείται. Τη σκηνοθετική επιμέλεια και σκηνογραφία έχει ο Ηλίας Καρελλάς. Στην Κεντρική Σκηνή στις 6 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL