Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Το ΜΙΕΤ διευρύνει τους ορίζοντές του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΜΙΕΤ διευρύνει τους ορίζοντές του

Μιχάλης Γκανάς, Νίκος Ξυδάκης, Βασίλης Ρακόπουλος και Διονύσης Καψάλης στη χθεσινή παρουσίαση των CD

Για πολύ καιρό γνωρίζαμε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας για τις προσεγμένες εκδόσεις του και τα δύο βιβλιοπωλεία του, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, από τα οποία διατίθενται αυτές και κάποιες άλλες ανάλογης ποιότητας, αισθητικής και κύρους, όπως για παράδειγμα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Τα τελευταία χρόνια όμως, τόσο στα βιβλιοπωλεία όσο και στον χώρο των γραφείων του, στην οδό Θουκυδίδου στην Πλάκα, φιλοξενούνται και άλλων ειδών πολιτισμικές δραστηριότητες όπως εικαστικές αλλά και μουσικές. Τώρα το ΜΙΕΤ έκανε ένα βήμα παραπάνω, συγκεκριμένα κυκλοφορώντας για πρώτη φορά δύο CD, ηχογραφήσεις συναυλιών που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι στον κήπο του όμορφου νεοκλασικού κτηρίου το οποίο στεγάζει τα γραφεία του. Το πρώτο έχει τον τίτλο «Γυάλινα Γιάννενα», αποτελεί τη μελοποίηση από τον Νίκο Ξυδάκη της ομότιτλης συλλογής του Μιχάλη Γκανά και ηχογραφήθηκε στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου. Το δεύτερο τιτλοφορείται «Aegean Jazz» και ηχογραφήθηκε σε δύο εμφανίσεις του κουιντέτου του κιθαρίστα και συνθέτη Βασίλη Ρακόπουλου στις 1 και 2 Ιουνίου. Αμφότερα παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε στο αθηναϊκό βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ.

«Η μουσική είναι μια μορφή δημιουργικής έκφρασης που εν δυνάμει απευθύνεται σε πολύ μεγάλο κοινό και είναι φυσικό να μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Στο πλαίσιο λοιπόν της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του ΜΙΕΤ ξεκινήσαμε αυτό τον κύκλο θερινών συναυλιών και τώρα κυκλοφορούμε τις ηχογραφήσεις δύο από αυτών σε CD. Πρόθεσή μας είναι τα προσεχή χρόνια να αυξήσουμε και να κάνουμε συχνότερες αυτές τις συναυλίες ανοίγοντας τις πόρτες του χώρου μας σε ακόμα περισσότερα μουσικά ιδιώματα και αντίστοιχα προφανώς και τον αριθμό των κυκλοφοριών CD», είπε ο διευθυντής του ΜΙΕΤ (και επίσης ποιητής και μεταφραστής) Διονύσης Καψάλης.

Τόσο ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης όσο και ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς δήλωσαν ευτυχείς γι' αυτή τη συνεργασία, η οποία τους προσέφερε συναυλιακή αλλά και δισκογραφική κάλυψη και διέξοδο σε καιρούς πολύ χαλεπούς για την μουσική και όχι μόνον λόγω κρίσης. Ακόμα περισσότερο όμως μάλλον ήταν ευτυχής ο Βασίλης Ρακόπουλος καθώς η μουσική του (μια jazz με έντονο μεσογειακό «χρώμα» και πολλές επιρροές από την παραδοσιακή μουσική μας, συγκεκριμένα και όπως φαίνεται και από τον τίτλο του CD από τη νησιωτική/αιγαιοπελαγίτικη έκφανση της) εκ της φύσεώς της απευθύνεται σε ένα σαφώς πιο περιορισμένο ακροατήριο.

«Σκοπός μας είναι κάποια στιγμή στα βιβλιοπωλεία μας τα CD να έχουν σχεδόν ισοδύναμη παρουσία με τα βιβλία» κατέληξε ο Διονύσης Καψάλης, προδιαγράφοντας μιαν ακόμα κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί στο μέλλον ο δραστήριος πολιτιστικός φορέας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL