Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Μεσαιωνικοί θησαυροί στη Θεσσαλονίκη

Η νέα περιοδική έκθεση με τίτλο: "Μεσαιωνικοί θησαυροί από το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας" εγκαινιάζεται την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πολυτιμότερα και πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα των συλλογών του συγκεκριμένου μουσείου μέσα από 445 εκθέματα, όπως κοσμήματα και περίτεχνα εξαρτήματα ένδυσης. Η εκθεσιακή αφήγηση οργανώνεται σε έντεκα θεματικές ενότητες, ανάλογα με τα είδη, τις χρήσεις και τις τεχνικές διακόσμησης και κατασκευής των κοσμημάτων, ενώ ξεχωριστή ενότητα συνιστά ο περίφημος «Θησαυρός του Borucin». Διάρκεια έως 15 Απριλίου.

«Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο φεγγάρι»

Μια νέα παράσταση θεάτρου σκιών του Ηλία Καρελλά με τίτλο «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο φεγγάρι», με ζωντανή μουσική συνοδεία από τον Εξωγήινο - ορχήστρα Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, τον δόκτορα Cosmic Θάνο Κοσμίδη των Burger Project και τη γυναικεία ορχήστρα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής Smyrna, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής από το Σάββατο 16 έως τις 30 Δεκεμβρίου. Στις 7 μ.μ.

Για τη Διεθνή Αμνηστία

Παράσταση αφήγησης του Στέλιου Πελασγού με τίτλο «Και ζήσαν αυτοί καλά... γιατί κάποιοι αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα» πραγματοποιείται στο «Εργαστήρι Μαιρηβή”, Σαχτούρη 4 και Σαρρή, στου Ψυρρή, στις 8 μ.μ. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας

Το βιβλίο του Άρη Μαραγκόπουλου "Πολ και Λόρα - ζωγραφική εκ του φυσικού" (εκδόσεις Τόπος) παρουσιάζεται στο Rock 'n Roll Music Diner στην πλατεία Αρίωνος στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Ο συγγραφέας συζητά με την Πόλυ Χατζημάρκου, στις 7.30 μ.μ. Συνδιοργανωτής ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7

Grand Prix Μαρία Κάλλας

Πραγματοποιείται στις 7 μ.μ. ο τελικός 3ος κύκλος και η απονομή του Grand Prix Μαρία Κάλλας - Όπερα. Τους νέους καλλιτέχνες που θα διεκδικούν το «Μεγάλο βραβείο» θα συνοδέψει η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με αρχιμουσικό τον Νίκο Βασιλείου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 7 μ.μ.

20 χρόνια Πινακοθήκη Μοσχανδρέου

Το λεύκωμα "20 χρόνια Πινακοθήκη Μοσχανδρέου" παρουσιάζεται στην ΑΣΚΤ, Πειραιώς 256, στις 7.30 μ.μ. Θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Γ. Σταθάκης, Κ. Τσιάρας, Π. Λουκόπουλος, Μ. Λαμπράκη - Πλάκα, Κ. Κοσκινά, Π. Χαραλάμπους, Ε. Μελά, Κ. Κουτσομάλλης, Τ. Αβέρωφ, Δ. Κοπελούζος, Χ. Βερελής. Συντονίζει ο Ε. Σκιαδάς.

Μένης Κουμανταρέας

Βραδιά αφιερωμένη στον Μένη Κουμανταρέα πραγματοποιείται στα Public Συντάγματος, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσουν οι Γιώργος Αρχιμανδρίτης, Ανδρέας Λαπούρτας, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Αλεξάνδρα Τράντα και συμμετέχουν οι συντελεστές των θεατρικών παραστάσεων των έργων του Μένη Κουμανταρέα που ανεβαίνουν στην Αθήνα.

Ρέα Γαλανάκη

Το νέο βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη "Δυο γυναίκες, δυο θεές" (εκδόσεις Καστανιώτης) παρουσιάζεται στον Ιανό, στις 8.30 µ.µ., από τις Μαρίνα Λαµπράκη - Πλάκα και Εριφύλη Μαρωνίτη. Συντονίζει ο Νίκος Θρασυβούλου.

Έκθεση Διονύση Φωτόπουλου

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση
"Εαυτούς και Αλλήλους" από τη συλλογή του Διονύση Φωτόπουλου στο Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγ. Κωνσταντίνου 20, στις 8.00 μ.μ.

Διάλεξη Bruce Robbins

Ο καθηγητής Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Bruce Robbins μιλά στο πλαίσιο του κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, Ιστορία» του Megaron Plus με θέμα «Μπορεί να απολογηθεί η Ευρώπη;». Συντονίστρια: Μάρω Γερμανο. Επιμέλεια κύκλου: Κώστας Δουζίνας. Στις 7 μ.μ.

Νομισματικό Μουσείο

Εγκαινιάζεται, στις 7 μ.μ., στο Νομισματικό Μουσείο η επανέκθεση της Αίθουσας των Δωρητών του Ιλίου Μελάθρου: «Ανδρέας Μπούζας. Στη Χορεία των Μεγάλων Δωρητών του Νομισματικού Μουσείου».

Για τη Ζωή Καρέλλη

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», στη δεύτερη εκδήλωση της έβδομης περιόδου τους, παρουσιάζουν αφιέρωμα στην ποιήτρια από τη Θεσσαλονίκη, Ζωή Καρέλλη, στις 7.30 μ.μ., στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Συναυλία με τίτλο «Όμορφη πόλη» ή αλλιώς, η λυρική πλευρά του Μίκη Θεοδωράκη, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στην Πλατεία Καρύτση, διοργανώνει τo www.toradiofono.gr, στις 8.30 μ.μ., με τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Αφροδίτη Μάνου, Αγγελική Τουμπανάκη, Ηρώ Σαΐα, Λυδία Φωτοπούλου κ.ά.

180 χρόνια ΕΚΠΑ

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων από την ίδρυση του πανεπιστημίου, εγκαινιάζουν στο Περιστύλιο του κτηρίου της Βουλής των Ελλήνων την έκθεση «180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ο θεσμός - οι άνθρωποι», στις 12.30 μ.μ. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL