Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Τα Χάλκινα της Γουμένισσας στο Μέγαρο Μουσικής

Μια μεγάλη γιορτή για τα πνευστά του τόπου μας πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, στις 8.30 μ.μ., με τη συμμετοχή ορισμένων από τους καλύτερους πρεσβευτές της πλούσιας ελληνικής παράδοσης, τα Χάλκινα της Γουμένισσας. Ο γνώριμος και αγαπητός ήχος των Βαλκανίων θα ακουστεί μέσα από κλαρίνα, τρομπέτες, τρομπόνια, ευφώνια και σαξόφωνα. Η συναυλία θα περιλαμβάνει σκοπούς της Κεντρικής Μακεδονίας παιγμένους από τοπικούς οργανοπαίχτες και αγαπημένα τραγούδια από τους καλεσμένους της βραδιάς Διονύση Σαββόπουλο, Δημήτρη Μπάση και Αρετή Κετιμέ. Τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Ελευθέριος Δίγκας.

"Το τραγούδι της αιώνιας θλίψης"

Ένα έργο της ιαπωνικής παράδοσης του θεάτρου Νο, "Το τραγούδι της αιώνιας θλίψης", παρουσιάζει με Έλληνες ηθοποιούς ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου. Στην παράσταση, σε μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη, πρωταγωνιστεί η Ρένη Πιττακή. Ο Μ. Μαρμαρινός, μετά τη "Νέκυια" επανέρχεται στο είδος, σε μια παράσταση που, αν και διατηρεί απολύτως τη δομή, τους σκηνικούς συμβολισμούς και τη βασική αισθητική μιας παράστασης Νο, δεν έχει σκοπό να μιμηθεί το είδος, κρατώντας προσωπικές αποστάσεις.

Το "Proof" στο Από Μηχανής Θέατρο

Το έργο του Ντέιβιντ Όμπερν "Proof" κάνει πρεμιέρα στο Από Μηχανής Θέατρο σε μετάφραση Άννας Ελεφάντη και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου. Ένα συγκινητικό έργο για τις κόρες και τους πατεράδες, τη φύση της διάνοιας και τη δύναμη της αγάπης, την αφοσίωση και τη συμφιλίωση με την οικογένεια, αλλά και με ό,τι μας κάνει ξεχωριστούς. Το "Proof" έχει αποσπάσει βραβεία Pulitzer και Tony Award και έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο με την Γκουίνεθ Πάλτροου και τον Άντονι Χόπκινς στους κεντρικούς ρόλους, ενώ οι παραστάσεις σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο γνώρισαν τεράστια επιτυχία με εξαιρετικές διακρίσεις και κριτικές.

"Διά χειρός Αλέκου Φασιανού"

Έκθεση με 41 χειροποίητα, συλλεκτικά βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού (λιθογραφίες, χαλκογραφίες, μεικτές τεχνικές και κολάζ) από τις συλλογές της "Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου - Ι.Π. Μεσολογγίου" φιλοξενούνται για πρώτη φορά στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας.

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Με αφορμή τη λήξη της έκθεσης "Πολιτεία - Μια βιωματική - διαλεκτική προσέγγιση μισόν αιώνα μετά" στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Κατσίγρα, πραγματοποιείται ομιλία με θέμα "Η Λάρισα του Α. Αστεριάδη, τοπογραφική και αισθητική ανάλυση", από τους Νικόλαο Παπαθεοδώρου, Μάγδα Κουμπαρέλου, Βαγγέλη Βλαχοδήμο, Δήμητρα Ρασάικου και Ιφιγένεια Σδούκου. Στο αμφιθέατρο της Πινακοθήκης. Στις 8 μ.μ.

Μπολσόι στο Μέγαρο

"Το ημέρωμα της στρίγκλας", σε μουσική Ντμίτρι Σοστακόβιτς και χορογραφία Ζαν - Κριστόφ Μαγιό, παρουσιάζεται από τα Μπαλέτα Μπολσόι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας. Στις 6 μ.μ.

Παραβάσεις στο ΚΠΙΣΝ

Μια νέα σειρά θεατρικού αναλογίου ξεκινά στον ΚΠΙΣΝ στο Φάρο, στις 5 μ.μ., με το "Κρατώ μια Αναφορά", από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη "Αναφορά στον Γκρέκο", σε σκηνοθετική επιμέλεια Έφης Θεοδώρου και ερμηνείες Μαρίας Σκουλά και Γιωργή Τσαμπουράκης με συνοδεία της Σοφίας Ευκλείδου στο βιολοντσέλο και προβολή βίντεο του Nikolay Dorozhkin.

Στην Αλκυονίδα

Στο κινηματοθέατρο Αλκυονίς, Ιουλιανού 42, πραγματοποιείται μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή των Κουβανών καλλιτεχνών που ζούνε στην Ελλάδα, στις 5 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Στο Half Note Jazz Club

Η παράσταση "Happy Opera", με τη σοπράνο Λαμπρινή Καρτάλη, τον τενόρο Χρήστο Λάζο, τον μπάσο Παύλο Μαρόπουλο και τον πιανίστα Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου, παρουσιάζεται στις 6 μ.μ., στο Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17.

Dee Dee Bridgewater

Η Dee Dee Bridgewater εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών -αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης"- για μία μοναδική συναυλία στο πλαίσιο της νέας της παγκόσμιας περιοδείας "Memphis Tour". Στις 8.30 μ.μ.

Το βιβλίο "Ο νεκρός ερωδιός χαίρει άκρας υγείας'' (Εύμαρος) του Ιάσωνα Λειδινού παρουσιάζεται στο ΕΜΣΤ, στις 8.30 μ.μ., από τους Νίκο Φίλη, Νίκο Ξυδάκη, Θεοδόση Πελεγρίνη, Νίκο Σιδέρη και Αιμιλία Υψηλάντη.

Το 66ο τεύχος του περιοδικού "Τα Ιστορικά", με αφιέρωμα "1917 - Μεταξύ Επανάστασης και Ιστορίας", παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου "Μέλισσα", Σκουφά 58, στις 7.30 μ.μ. από τους Κωστή Καρπόζηλο, Ευγένιο Ματθιόπουλο και Στρατή Μπουρνάζο. Συντονίζει η Άννα Ματθαίου.

Το 2ο Athens Culture Symposium "Επενδύοντας στον πολιτισμό" πραγματοποιείται παρουσία των υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού Λ. Κονιόρδου και Ε. Κουντουρά στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, Αμφιθέατρο Cotsen.

Το βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη "Μοτέλ Μορένα" (Καστανιώτης) παρουσιάζεται στο Public Συντάγματος στις 9 μ.μ. με ομιλητές τους Εριφύλη Μαρωνίτη και Γιώργο - Ίκαρο Μπαμπασάκη. Αποσπάσματα θα διαβάσουν η Εύα Σιμάτου και ο Άρης Τρουπάκης.

Η ταινία "Mίστερ Κλάιν" του Joseph Losey παρουσιάζεται στις 7.30 μ.μ. στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους. Σίνα 31. Είσοδος ελεύθερη.

"Ο Γλάρος" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το έργο του Τσέχωφ "Ο Γλάρος" κάνει πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Στις 8.30 μ.μ.

Στο Μέγαρο

Δημιουργίες γυναικών ερμηνευμένες από το Ergon Ensemble και από την σοπράνο Άρτεμη Μπόγρη υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βλαδίμηρου Συμεωνίδη παρουσιάζονται στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Ο Ilan Manouach καλεί τους Δημήτρη Καμαρωτό, Aντώνη Σταυρινό και Δημήτρη Κλωνή για ένα live στο ΚΕΤ, Κύπρου 91 και Σικίνου. Στις 9.30 μ.μ.

Το βιβλίο του Denis Langlois "Αλέξανδρος Παναγούλης - το αίμα της Ελλάδας" (Παπαζήσης) παρουσιάζεται στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός" (Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8) στις 7 μ.μ. από τους Βασίλη Βασιλικό, Κώστα Μαρδά, Αλέξανδρο Παπαζήση. Συντονίζει ο Βασίλης Καββαθάς.

Ο Νικ Κέιβ στο Tae Kwon Do

Ο Nick Cave και οι The Bad Seeds εμφανίζονται στο Tae Kwon Do, σε μια sold out συναυλία.

Ο Δήμος Ζωγράφου, τιμώντας την 44η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διοργανώνει συναυλία με το μουσικό συγκρότημα EnCardia, που συναντά επί σκηνής τον Κώστα Θωμαΐδη και τον Ηλία Λογοθέτη. Στον δημοτικό κινηματογράφο "Αλέκα" (Γ' Ορεινής Ταξιαρχίας 13, πεζόδρομος) στις 8.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

"Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν"

Το δημοφιλές έργο του Φασμπίντερ "Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο. Στις 9 μ.μ.

Οι Χαΐνηδες στο Ίλιον

Οι Χαΐνηδες εμφανίζονται στο Ίλιον Plus, Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17. Στις 10.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL