Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Η πρώτη γενιά καλλιτεχνών εγκαινιάζει την 1η Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πρώτη γενιά καλλιτεχνών εγκαινιάζει την 1η Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών

“Είναι μαγικό! Δεν το πιστεύουμε! Βρισκόμουν σε τέλμα έως ότου η ομάδα εντάχθηκε στην 1η Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών! Οι συνθήκες είναι εξαιρετικές! Τώρα θα κάνουμε focus στην ίδια τη δημιουργία!” Με αυτά τα ενθουσιώδη λόγια ο νεαρός σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Καλογερόπουλος σχολίαζε τη συμμετοχή του στον νέο θεσμό που μπαίνει σε εφαρμογή με την συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Πρόκειται για παραχώρηση αιθουσών του Μεγάρου σε ομάδες και νέους δημιουργούς για πρόβες και στη συνέχεια την παρουσίαση των παραστάσεων για ορισμένο χρόνο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από τις 20 Νοεμβρίου έως και τις 12 Δεκεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

“Ζούμε ένα όνειρο! Μακάρι να το ζήσουν κι άλλοι! Είναι ευχή να συνεχιστεί” πρόσθετε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της δράσης και των ομάδων, ο νεαρός μουσικός Γιάννης Σφυρής.

Στη δυσκολία δημιουργίας δικτύου καλλιτεχνών έως σήμερα αναφέρθηκε η νεαρή χορεύτρια Δανάη Δημητριάδη.

Κάθε χρόνο, Απρίλιο με Ιούλιο, μια καλλιτεχνική επιτροπή θα επιλέγει τις ομάδες και το προσεχές φθινόπωρο οι πλέον έτοιμες από αυτές θα παρουσιάζουν το έργο τους. Ήδη, κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, δήλωσαν συμμετοχή 50 καλλιτεχνικά σχήματα από το θέατρο, τον χορό και τη μουσική και μετά από πρόβες, 14 από αυτά (3 από τη μουσική, 4 από το θέατρο και 7 από τον χορό) εγκαινιάζουν τον θεσμό.

Για το μέλημα της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου σχετικά με την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατότητας υποδομών μίλησε ο συνεργάτης του ΥΠΠΟ, αρχιτέκτονας και σκηνοθέτης Βαγγέλης Παπαδάκης.

“Αγκαλιάζουμε την πρωτοβουλία και θα δώσουμε τη δυνατότητα προβών, καθώς κοστίζει πάρα πολύ στις ομάδες να νοικιάζουν αίθουσες” υποστήριξε ο Μίλτος Λογιάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

“Το ΥΠΠΟ παρεμβαίνει στον πολύ ευαίσθητο χώρο της ‘αλαζονικής’, ‘ακατάτακτης’ νεανικής δημιουργίας με διακριτό μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς. Δεν έχουμε να κάνουμε με πυροτέχνημα, αλλά με εξαγγελία θεσμού πάνω σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που καλύπτει κενά και αιτήματα καλλιτεχνών” δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής. Στην 1η Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών παρουσιάζονται για τρία δευτερότριτα οι παραστάσεις θεάτρου: “Περί εκτός ορίων έρωτος” από την ομάδα Ro Cooperativa, “Άσε κάτω τις φράουλες” από τους Attact, “Inemuri” από τους Past Perfect και “Ζωή” του Γιώργου Καλογερόπουλου. Στον χορό θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις “Κλόουν” των Μαριάννας Λάζαρη και Έμυς Αμερικάνου, “Uncia” από τους Διονύσιο Αλαμάνο και Δανάη Δημητριάδη, “Block” από την Exis, “Destination Free” από τους {1,1,1}, “Infinity Room Dear” από τους Almalibre, “γουόκ λόλα γουόκ” των Ιωάννας Αντώναρου και Νατάσας Σαραντοπούλου και “anti gone2” από την Τατού Δέδε.

Στη μουσική θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις “Himmelskibet/A trip to Mars” από το Μουσικό Σύνολο Έλξις, “Live” με τον Μιχάλη Καλκάνη και “Μουσικής Δράσης, Δέκτης-Πομπός” από τους Yellow Digit.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL