Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Προχωράει η ανάπλαση του Ελληνικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προχωράει η ανάπλαση του Ελληνικού

Υπογράφτηκε τις προηγούμενες ημέρες η υπουργική απόφαση της έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Περιβαλλοντικής Μελέτης για την επένδυση του Ελληνικού σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ στη συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου. Είχε προηγηθεί η υπογραφή της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου, όπως επίσης γνωμοδότησε το ΚΑΣ στην ίδια συνεδρίαση, και δημοσιεύτηκε στις 2 Νοεμβρίου στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Το κείμενο της υπουργικής απόφασης υιοθετεί πλήρως τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, ωστόσο, στο θεσμικό πλαίσιο που τη διέπει, δηλαδή στα "έχοντας υπόψιν", προστέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο παρατηρήσεις ερμηνευτικού χαρακτήρα που αφορούν αφενός το ύψος των ουρανοξυστών και αφετέρου στο μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας για τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγ. Κοσμά που έχει υπογράψει η υπουργός Πολιτισμού με την Ελληνικό Α.Ε. στις 24 Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των ουρανοξυστών, ενώ στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ακέραιος ο όρος της γνωμοδότησης του ΚΑΣ, σύμφωνα με την οποία "το υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με το ιστορικό αττικό τοπίο και την ύπαρξη αρχαιοτήτων και κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν τα προτεινόμενα υψηλά κτήρια κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών", στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την υπουργική απόφαση προστέθηκε άρθρο του νόμου για το Ελληνικό σύμφωνα με το οποίο ο καθορισμός του ύψους των κτηρίων αποτελεί όρο δόμησης που περιλαμβάνεται στο Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης του ΣΟΑ επιχειρώντας να αποκλειστεί η επανεξέτασή του στο στάδιο της έγκρισης των πολεοδομικών μελετών.

Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας, στη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και στο κείμενο της υπουργικής απόφασης ορίζεται ότι θα συναφθεί αρμοδίως νέο μνημόνιο από τους επενδυτές και το υπουργείο Πολιτισμού με δεσμευτικούς όρους για κάθε μεταγενέστερο κύριο του έργου. Αντίθετα στο θεσμικό πλαίσιο της υπουργικής απόφασης προστέθηκε ότι λαμβάνεται υπόψιν το ήδη υπογραφέν από τις 24 Αυγούστου μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας δημιουργώντας αν μη τι άλλο νοηματικές ανακολουθίες και αντιφάσεις στο ίδιο το κείμενο της υπουργικής απόφασης.

Η ερμηνεία δηλαδή των προστιθεμένων παρατηρήσεων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κείμενο της υπουργικής απόφασης που υιοθετεί απολύτως τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για την έγκριση του ΣΟΑ και της ΣΜΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL