Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
ΟΠΤΙΚΕΣ / Το σχέδιο ως μέσο διαλόγου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΤΙΚΕΣ / Το σχέδιο ως μέσο διαλόγου

Της Λήδας Καζαντζάκη

«Η αλήθεια της γραμμής» είναι το μέτρο. Μέσα στην αφαιρετική λιτότητά της πυκνώνει και καθορίζει την έκφραση. Γι' αυτό και δεν είναι τυχαία τα λόγια του ζωγράφου - πρωταγωνιστή Φρένχοφερ στο μικρό εγχειρίδιο του Μπαλζάκ «Το άγνωστο αριστούργημα»: "Το σχέδιο δίνει έναν σκελετό, το χρώμα είναι η ζωή, η ζωή όμως χωρίς τον σκελετό είναι κάτι πολύ πιο ατελές απ' ό,τι ο σκελετός χωρίς ζωή".

Ο ηθοποιός και σκιτσογράφος Θανάσης Δήμου προσπαθεί να υλοποιήσει τη σημαίνουσα αυτή φράση στο πλαίσιο της παράστασης του πρώτου τμήματος της τριλογίας «Ακυβέρνητες Πολιτείες» «Η Λέσχη» του Στρατή Τσίρκα, που συνεχίζει να συμβαίνει στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Εκεί ψυχογραφούνται ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο αντιφασιστικός αγώνας αλλά και η ατομική, παγκόσμια και πανανθρώπινη ιστορία του εξόριστου, πρόσφυγα μέσα από τις αφηγήσεις του προσώπων που καταφεύγουν στην Ιερουσαλήμ από τη Μέση Ανατολή, όπου προελαύνει η Βέρμαχτ εν έτει 1942, με την έκβαση του πολέμου να παραμένει ακόμα μετέωρη.

Εκεί αποτολμά ο Θανάσης Δήμου το πρωτότυπο εγχείρημά του. Στήνει στα όρια του σκηνικού της παραδοσιακής αναπαράστασης ενός ασφυκτικού, αστικού εσωτερικού μιας πανσιόν το καβαλέτο του και σχεδιάζει σε κάθε παράσταση, ως διέξοδο φυγής για τον θεατή, ένα διαφορετικό μοναδιαίο αποτύπωμα της πολυεθνικής πόλης που αποτελεί ταυτόχρονα και ένα μοναδιαίο αποτύπωμα της πολυσχιδούς κοινότητας που συμβιώνει στην πανσιόν. Το οποίο και πουλά σε μια συμβολική τιμή.

Πρόκειται για έργα που θυμίζουν μακέτες και προτείνουν σε κάθε παράσταση μέσα στη λεπτομέρεια και την ανάλαφρη αφαιρετικότητα των κυπαρισσιών και των φοινικόδεντρων, των μιναρέδων και των καμπαναριών αλλά και των παλαιομοδίτικων αυτοκινήτων μιαν όσμωση του αρχιτεκτονικού σχεδίου, του σκίτσου και της σκηνογραφίας. Είναι έργα που μας οδηγούν από τη σχηματοποιημένη δόμηση του περιβάλλοντος στον λυρισμό της γραφής του μοντέρνου. Μιλούν για τις ευαίσθητες ισορροπίες ενός κόσμου που χάθηκε μέσα στις συμπληγάδες της επεκτατικής πολιτικής του ναζισμού. Η ανοίκεια, ενεργή παρουσία του σκιτσογράφου - ηθοποιού εν μέσω της συνήθους σκηνικής δράσης μάς εξοικειώνει με έναν διαφορετικό τρόπο με το περασμένο, μας ωθεί να κοιτάξουμε το παρελθόν μέσα από το παρόν.

«Λέσχη» ("Ακυβέρνητες Πολιτείες") του Στρατή Τσίρκα σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα. Τηλ. ταμείου: 210 - 3228706. Διάρκεια παραστάσεων: 11 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετ. & Κυρ.: 20.00, Πεμ., Παρ., Σαβ.: 21.00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL