Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Η “Λεονόρα” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένα σπάνιο έργο, το “Λεονόρα” του Μπετόβεν, ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, και συναυλιακή μορφή, όργανα εποχής και ελληνικούς υπέρτιτλους, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ. Πρόκειται για μια φορτισμένη συναισθηματικά πρώτη εκδοχή του «Φιντέλιο» που ασκεί ιδιαίτερη έλξη σε μαέστρους της εποχής μας, όπως ο Ρενέ Γιάκομπς, που ανακαλύπτουν εκ νέου την ξεχωριστή γοητεία της. Μια όπερα που αναδεικνύεται από τη φωνή και την έντονη θεατρικότητα της Μάρλις Πέτερσεν. Και ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό σύνολο ειδικευμένο στις ιστορικές ερμηνείες που παίζει με όργανα εποχής, όπως η Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ. Μαζί τους, ένα καστ από εκλεκτούς τραγουδιστές και η χορωδία Zürcher Sing - Akademie υπό τη διεύθυνση του Φλόριαν Χέλγκατ.

Τιμή στον Τίτο Πατρίκιο

Μια βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, διοργανώνεται τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ. στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων. Την εκδήλωση θα προλογίσει η πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Τασούλα Καραγεωργίου και θα μιλήσουν η φιλόλογος κ. Ελένη Αντωνιάδου, με θέμα Ως πού μπορεί να φθάσει ένας «Χωματόδρομος», ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Γραμματείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Κόκορης, με θέμα Ο ποιητής ως κριτικός: Ο Τίτος Πατρίκιος για τον Γιάννη Ρίτσο, και ο δ.φ., επίτιμος σχολικός σύμβουλος κ. Αναστάσιος Αγγ. Στέφος, με θέμα Τίτου Πατρίκιου, «Η πύλη των Λεόντων». Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει η δ.φ., επίτιμος σύμβουλος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Πανεπιστημιακός κ. Χριστίνα Βέικου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ποιητή.

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στο Half Note

Ο κορυφαίος κλαρινίστας και οι μουσικοί του παρουσιάζουν έως τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στο Half Note της οδού Τριβωνιανού στο Μετς, τον πολιτισμικό μας μικρόκοσμο, από τη Θράκη ως την Κρήτη και από την Ήπειρο ως τη Μικρά Ασία. Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στήνει το δικό του «ηπειρώτικο γλέντι», όπως αυτός ξέρει, έχοντας πάντα στο πλευρό του τον Αντώνη Κυρίτση, έναν από τους κορυφαίους ερμηνευτές του ηπειρώτικου τραγουδιού. Ο βετεράνος σολίστας από το Δελβινάκι που έχει συμβάλει όσο λίγοι στη διάδοση της ελληνικής μουσικής παράδοσης, σε Ελλάδα και εξωτερικό, δεν δίστασε να συμπράξει στην καριέρα του με διακεκριμένους μουσικούς απ’ όλον τον κόσμο, έτσι ώστε το ηπειρώτικο μουσικό ύφος να διασταυρωθεί με το rock, τη jazz, το blues, αλλά και άλλες world ή ethnic μουσικές.

Αφιέρωμα στη Βέμπο

Τα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο, τραγουδισμένα από τη σοπράνο Κρίστυ Καθαρίου και παιγμένα από τους μουσικούς Γιώργο Κωνσταντινίδη και Φαίδωνα Βρυνιώτη, θα ακουσθούν στη ''Galerie Δημιουργών'', Χελιδονούς 28, Κηφισιά, στις στις 8.00 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη των «Ερωτικών Ιστοριών», στον ιδρυτή και διευθυντή του ιστορικού κινηματογράφου τέχνης «Στούντιο», τον μεταφραστή του Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόις, μελετητή και ποιητή Σωκράτη Καψάσκη, παρουσιάζουν οι φίλοι του δέκα χρόνια από τον θάνατο του και 50 από την ημέρα που ίδρυσε και λειτούργησε το «Στούντιο». Η έναρξη θα γίνει στις 8.30 μ.μ. από τους Βελισσάριο Κοσσυβάκη, και τον σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα. Με θέμα “Ο Σωκράτης Καψάσκης ως ιδρυτής και διευθυντής του Κινηματογράφου Τέχνης «Στούντιο» θα μιλήσει ο Δημήτρης Βεζύρογλου, και θα ακολουθήσουν οι προβολές των ταινιών «Τζίμης ο Τίγρης» του Παντελή Βούλγαρη και «Ερωτικές Ιστορίες» του Καψάσκη. Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Κυριακός.

Αρχείο Φωτογραφίας του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει τη σειρά του Αρχείου Φωτογραφίας του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ ΑΦΕΛΙΑ στο Βιβλιοπωλείο «Πλειάδες», Σπύρου Μερκούρη 62 στο Παγκράτι, στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσουν οι: Ελένη Μαλιγκούρα, Ηλίας Μαγκλίνης, Ματθίλδη Πυρλή.

«Το ημερολόγιο ενός Τρελού»

Το έργο του Νικολάι Γκόγκολ «Το ημερολόγιο ενός Τρελού», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Σωτήρη Χατζάκη στο Ίδρυμα Κακογιάννης, Χαμοστέρνας και Πειραιώς, στις 8.30 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ

Τα βιβλία του Σερζ Μοσκοβισί «Ψυχολογία των ενεργών μειονοτήτων» και «Το σκάνδαλο της κοινωνικής σκέψης. Κείμενα για τις κοινωνικές αναπαραστάσεις», (εκδόσεις Πεδίο) παρουσιάζονται στο Αμφιθέατρο «Σάκης Καράγιωργας ΙΙ» του Παντείου Πανεπιστημίου στις 7.30 μ.μ.

Το Μουσείο Ακρόπολης θα φιλοξενήσει το Κουαρτέτο Εγχόρδων «Αέναον» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Αίθουσα του Παρθενώνα στις 6 μ.μ. όπου θα ακουσθούν τα έργα των Γ. Χάυντν Κουαρτέτο εγχόρδων σε ρε μείζονα, έργο 64 αρ.5 «Ο Κορυδαλλός», Φ. Σούμπερτ «Quartetsatz» σε ντο ελάσσονα, D. 703 Τ. Πουτσίνι «Χρυσάνθεμα», για κουαρτέτο εγχόρδων και Α. Μποροντίν Κουαρτέτο εγχόρδων σε ρε μείζονα, αρ.2

ΤΕΤΑΡΤΗ

Ο Arne Dahl στην Αθήνα

Ο σουηδός συγγραφέας Arne Dahl, επισκέπτεται την Αθήνα για μια βραδιά γνωριμίας με το ελληνικό κοινό, συζητώντας με επίκεντρο τα βιβλία του ( εκδ. Μεταίχμιο) για τη ζωή και το έργο του. Θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα - σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη και με τον μεταφραστή των βιβλίων του Γρηγόρη Κονδύλη στο Public Café Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1, 5ος όροφος) στις 9 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ

Η Άλκη Ζέη στον Ιανό

Η Άλκη Ζέη συζητά με αφορμή το νέο της βιβλίο “Πόσο θα ζήσεις ακόμα γιαγιά;" ( Μεταίχμιο) στον Ιανό Σταδίου 24, στις 8.30 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά και η επιμελήτρια Ελένη Μπούρα. Η συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της και θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού. Συντονίζει ο Νίκος Θρασυβούλου.

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη) του ΑΠΘ, διοργανώνει το «1ο Διεθνές Συνέδριο για την Κοινή, τις κοινές και τη διαμόρφωση της κοινής νεοελληνικής» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (Αγ. Δημητρίου 159Α), στη Θεσσαλονίκη, αφιερωμένο στη μνήμη του κορυφαίου γλωσσολόγου Μιχάλη Σετάτου.

ΣΑΒΒΑΤΟ

«Ψυχή στα μανταλάκια»

Από τη συλλογή διηγημάτων της Ιωάννας Καρυστιάνη «Η κυρία Κατάκη» και «Καιρός Σκεπτικός», ανεβαίνει στον Πολυχώρο Τέχνης «Αλεξάνδρεια» (Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής) η παράσταση «Ψυχή στα Μανταλάκια», σε διασκευή - σκηνοθεσία της Εύης Δημητροπούλου. Στις 9 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL