Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Τα Εξάρχεια είναι η δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα Εξάρχεια είναι η δημοκρατία

Του Άγγελου Μανταδάκη*

Πλατεία Εξαρχείων, στο κέντρο της πόλης, με τα παλιά και πολυχρησιμοποιημένα κτήρια. Εκεί δεσπόζει η παλιότερη πολυκατοικία των Αθηνών, η Μπλε Πολυκατοικία. Εκεί και τα πιο παραδοσιακά θερινά σινεμά, όπως το ΒΟΞ και η Ριβιέρα. Κατά τον αείμνηστο Λουκιανό, σε αυτά περάσαμε τα καλύτερά μας χρόνια. Βέβαια, είναι η ίδια η πλατεία που χρόνια τώρα γράφει τη δική της ιστορία. Δεν είναι άλλη από την ίδια την ιστορία της Αθήνας.

Τα Εξάρχεια ήταν είναι τόπος διαμονής και δημιουργίας πολλών καλλιτεχνών που το έργο τους σημάδεψε τον πολιτισμό μας.

Μοιάζουν με τόπο που δέχτηκε αλλεπάλληλες επιθέσεις από κάθε λογής «στρατούς». Προστάτες καταστημάτων, επίσημους και ανεπίσημους μπάτσους, πιστολάδες, αντιεξουσιαστές - εξουσιαστές της πλατείας και των λαϊκών αγώνων, ναρκέμπορους και αρκετούς άλλους που μπορεί να μας διαφεύγουν.

Τι ζητούν όλοι αυτοί από τα Εξάρχεια και τους παραδοσιακούς κατοίκους;

Προφανώς ζητούν υποταγή στις επιδιώξεις τους. Καθένας από αυτούς θέλει την πλατεία φέουδο και τους κατοίκους στο περιθώριο. Η πλατεία Εξαρχείων χρησιμοποιήθηκε κατ' επανάληψη από τη Δεξιά ως παράδειγμα κατάργησης του κράτους και της έννομης τάξης. Αποφεύγει να εξηγήσει ποιοι την καταλύουν. Γιατί ο Μελίστας, που πυροβόλησε πισώπλατα τον Καλτεζά, και ο Κορκονέας, που δολοφόνησε τον επίσης 16χρονο Γρηγορόπουλο, προέρχονταν από τις τάξεις της. Αξίζει να διαβάσει κανείς ένα πρόσφατο υπόμνημα των κατοίκων της περιοχής προς τον Δήμο Αθηναίων. Είναι η πιο σαφής απάντηση στα περί κατάργησης του κράτους. Οι πολίτες που υπογράφουν το κείμενο παραθέτουν με ευκρίνεια τα καθημερινά προβλήματα της γειτονιάς τους, πίσω από τα οποία όπως οι ίδιοι σημειώνουν, βρίσκονται οι ευθύνες της δημοτικής αρχής. Το ότι το υπόμνημα αυτό υπογράφεται από πολίτες διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος.

Τα Εξάρχεια χρειάζονται στην Αθήνα, γιατί η πρωτεύουσα είναι η μητρόπολη της δημοκρατίας. Σ' αυτήν οι κοιτίδες σαν τα Εξάρχεια είναι σαν τα κύτταρα που αναζωογονούν τον οργανισμό. Η πλατεία είναι το βήμα του ελεύθερου διαλόγου, των πολιτιστικών εκδηλώσεων, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των πολιτών. Δεν χρειάζονται προστάτες - εκβιαστές, δεν χρειάζονται κρατική καταστολή ούτε εξουσιαστές - αντιεξουσιαστές, πόσο μάλλον έμπορους λευκού θανάτου.

Τα Εξάρχεια είναι η δημοκρατία μας και θα παραμείνουν παρά τις προσπάθειες άσπονδων εχθρών και φίλων.

Άγγελος Μανταδάκης είναι υπεύθυνος πολιτισμού εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL