Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στον δρόμο που χάραξε ο Λευτέρης Βογιατζής...

Το πρόγραμμα στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

“Κάνω θέατρο σήμερα φαντάζει συνώνυμο με το να προσπαθώ να λύσω μια σπαζοκεφαλιά”. Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την παρουσίαση του φετινού προγράμματος στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής η Ειρήνη Λεβίδη, αναφερόμενη στο σημερινό θεατρικό τοπίο “με τις 1.000 και βάλε παραστάσεις, που θολώνει ακόμα και τις πιο έντιμες απόπειρες”, σημειώνοντας πως η αναζήτηση της καινοτομίας είναι δυσδιάκριτη. “Κρατάμε ζωντανή την παράδοση. Πώς το κάνουμε αυτό; Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, μετά τον Λευτέρη Βογιατζή έχουμε αναλάβει πολλές υποχρεώσεις και προσπαθούμε να τις τιμήσουμε. Έχουμε να κάνουμε με ένα ιστορικό θέατρο, αλλά κυρίως με ένα ζωντανό θέατρο, όπου ο καλλιτέχνης Λευτέρης Βογιατζής υπέβαλλε σταθερά στο βάσανο της περιπέτειας της δημιουργίας, ερευνώντας και καινοτομώντας, υπερβαίνοντας τα κεκτημένα του, έως την τελευταία στιγμή, αναζητώντας την τέχνη του θεάτρου, γιατί το ζητούμενο εδώ και τώρα είναι η τέχνη του θεάτρου” κατέληξε.

Η παρουσία και το έργο του Λευτέρη Βογιατζή στο θέατρο μέσα από τα μάτια και την οπτική των συνεργατών του αποτελούν τον κεντρικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, που αναπτύσσει μια σειρά πρωτοβουλιών οι οποίες εστιάζουν στο έργο του ιδρυτή του.

Αρχίζει ένας κύκλος σεμιναρίων με τίτλο “Ανιχνεύοντας τον τρόπο του Λευτέρη Βογιατζή”, συνολικά διακοσίων ωρών, που φέτος θα ξεκινήσουν στις 31 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 31 Ιανουαρίου, με επικεφαλής τους: Στεφανία Γουλιώτη, Νίκο Κουρή, Αμαλία Μουτούση, Γιώργο Σκεύα. Τα σεμινάρια θα ολοκληρωθούν με masterclass από τη Χλόη Ομπολένσκι.

“Χρειαζόμαστε τον Λευτέρη περισσότερο από κάθε άλλη φορά” σημείωσε με τον δικό της τρόπο η Αμαλία Μουτούση, εξηγώντας πως ο Βογιατζής μπορεί να μη δεχόταν ότι είχε μέθοδο, αλλά “όλοι εμείς θέλουμε να κοιτάξουμε πάνω στα υλικά του και να μοιραστούμε το κοίταγμα και το βλέμμα του. Γιατί σημασία είχε ο τρόπος που εκείνος έβλεπε και φώτιζε μέσα από το βλέμμα”.

Στις 20 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η site specific παράσταση “Ηommage” του Σπύρου Αλιδάκη, που θα διεξάγεται σε όλο τον χώρο του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, όπου οι θεατές θα ανακαλύπτουν τα ίχνη και την παρουσία του Λευτέρη Βογιατζή μέσα από ένα θέαμα που θα συνδυάζει θέατρο, κινηματογράφο και πολυμέσα. Η Νέα Σκηνή οργανώνει επίσης ένα αφιέρωμα στη σχέση του Βογιατζή με τον Γιώργο Διαλεγμένο, όπου εμβληματικές παραστάσεις θα ζωντανέψουν μέσα από έκθεση φωτογραφίας, προβολές, στρογγυλό τραπέζι με συμμετοχή συντελεστών των παραστάσεων, κριτικών και θεατρολόγων.

Στόχος είναι να εντοπιστούν οι χειρονομίες-κλειδιά και τα μοτίβα εκείνα όπου βρίσκονται αποκρυσταλλωμένες πολλές από τις σελίδες από την υποκριτική και σκηνοθετική παρακαταθήκη του Λευτέρη Βογιατζή.

Το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων δίνει και φέτος το βήμα σε σκηνοθέτες της νέας γενιάς, ξεκινώντας με τον Γιάννη Σκουρλέτη, που, μαζί με τη Γλυκερία Μπασδέκη, παρουσιάζει σε αναθεωρημένη επανάληψη από το Φεστιβάλ Αθηνών τις “Κόρες” των Bijoux de Kant.

Στη συνέχεια, τη σκηνή αναλαμβάνει ο Γιώργος Σκεύας με τον “Γάμο της Μαρίας Μπράουν” του Ρέινερ - Μαρία Φασμπίντερ.

Στη νέα σεζόν προγραμματίζεται ένα τριπλό αφιέρωμα στον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, συμμετέχοντας στο έτος Μπέργκμαν, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Μόσχος και Γιώργος Σκεύας αναλαμβάνουν τη σκηνοθεσία τριών έργων του που έχουν σχέση με το θέατρο.

Στο φετινό πρόγραμμα ακόμα δύο νέοι καλλιτέχνες, ο Μιλτιάδης Φιορέντζης και ο Αργύρης Πανταζάρας, παρουσιάζουν δύο ενδιαφέρουσες προτάσεις τους.

Φέτος ξεκινά κι ένας νέος θεσμός, ο Μουσικός Ιούνιος, ενώ παράλληλα το θέατρο επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο κτήριο της οδού Κυκλάδων 6, ένα σπουδαίο δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής που θα στεγάσει τα σεμινάρια και το αφιέρωμα Βογιατζής - Διαλεγμένος.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ποιον κοροϊδεύουν;

Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σύρθηκαν εχθές στην υπερψήφιση της τροπολογίας που ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το έκαναν επειδή ήξεραν ότι, αν καταψήφιζαν, θα είχαν...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο