Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Μνημείο το Ωδείο Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μνημείο το Ωδείο Αθηνών

Υπέρ του χαρακτηρισμού του Ωδείου Αθηνών ως μνημείου «λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, τεχνικής και καλλιτεχνικής σημασίας του» γνωμοδότησαν χθες κατά πλειοψηφία τα μέλη του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Ο χαρακτηρισμός, με τη θετική ψήφο έξι μελών, έχει σκοπό “την προστασία των στοιχείων εκείνων που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του”, όπως το δώμα με τις γλυπτικές απολήξεις, τον όροφο με τη γενική εσωτερική οργάνωσή του με τα μεγάλα υαλοστάσια, τα αίθρια, το περιστύλιο με τα υποστυλώματά του, τα κλιμακοστάσια εντός του περιγράμματος του κτηρίου, το μεγάλο αμφιθέατρο ως προς τη γεωμετρία και τη δομή του, το κεντρικό φουαγιέ με τα διπλά κλιμακοστάσια, το ισόγειο κεντρικό τμήμα του κτηρίου Α' μεταξύ των δύο αιθρίων, το υπόγειο του ίδιου κτηρίου με την αμφιθεατρική διάταξη των κερκίδων και οι εξωτερικές κλίμακες.

Τα μέλη του Συμβουλίου έθεσαν στο επίκεντρο της συζήτησης και του προβληματισμού τους το εμβληματικό έργο του Ιωάννη Δεσποτόπουλου, με ερωτήματα όπως πώς μπορεί να προστατευτεί ένα κορυφαίο, αλλά ημιτελές κτήριο, δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού, χωρίς ο χαρακτηρισμός να εμποδίζει την πολιτιστική χρήση του σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες ανάγκες.

Τα ερωτήματα αφορούσαν τη μορφή στην οποία πρέπει να αποκατασταθεί το κτήριο, καθώς ήταν άλλα τα πρώτα σχέδια του Δεσποτόπουλου, διαφοροποιημένη η οικοδομική άδεια, άλλο το υλοποιημένο κτήριο και διαφορετική η σημερινή εικόνα του μετά τις πρόσφατες χρήσεις του. Θα πρέπει το κτήριο να ολοκληρωθεί με βάση τα 2.000 και πλέον αρχιτεκτονικά σχέδια του Ιωάννη Δεσποτόπουλου ή οι παρεμβάσεις να μην σχετίζονται με αυτά;

Η διοίκηση του Ωδείου έχει εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» έργο αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού μέρους του κτηρίου, με σκοπό την ένταξη νέων, σύγχρονων λειτουργιών και τη μετατροπή του σε πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο.

Η δρομολόγηση των εργασιών προκάλεσε την αντίδραση της κοσμητείας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία υπέβαλε στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων αίτημα για τον χαρακτηρισμό του κτηρίου ως νεότερου μνημείου.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωδείου Νίκος Τσούχλος έκανε με παράστασή του έκκληση "η όποια απόφαση να μην ανακόψει την πορεία του έργου, γιατί, αν χαθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, τότε δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL