Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Υπερβαίνοντας το Εγώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπερβαίνοντας το Εγώ

Της Λήδας Καζαντζάκη

Αποκτούμε υπόσταση μέσα στη συμβίωση. Ζούμε μαζί με τους Άλλους, ομοειδείς και ετεροειδείς αλλά και με τα στοιχεία που συγκροτούν το περιβάλλον μας. Κάθε μόνωση από αυτό διαταράσσει την ατομική και τη γενική μας ισορροπία, προκαλεί ανεξέλεγκτες συγκρούσεις και οικολογικές καταστροφές που καθιστούν αδύνατη την επιβίωσή μας. Το κατέδειξε με τον πλέον φρικαλέο τρόπο το μοναδιαίο ρατσιστικό καθεστώς του ναζισμού που κάποιοι προσπαθούν μέχρι τις μέρες μας να αναθεωρήσουν και να εξαγνίσουν εξομοιώνοντάς το με την ολοκληρωτική εξουσία του Στάλιν και τα εγκλήματά του κυρίως ενάντια στους αντικαθεστωτικούς κομμουνιστές. Το καταδεικνύουν οι τυφώνες που εξανεμίζουν ολόκληρες πολιτείες των ΗΠΑ και διαψεύδουν τις κραυγαλέες εξαγγελίες του Προέδρου τους Τραμπ για το ανύπαρκτο της κλιματικής αλλαγής.

Η ομαδική έκθεση «Think of me», στο lobby του ArtHotel, στον Πύργο Σαντορίνης, δηλώνει με τον προστακτικό της τίτλο την επιθυμία συνύπαρξης με τον Άλλο. Περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των δράσεων της εικαστικής πλατφόρμας «#Rest@rtContemporaryArtPlatform», υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, που στοχεύουν στην ανάδειξη της ελληνικής σύγχρονης τέχνης. Ενδεικτική είναι η καταλυτική παρουσία της γυναίκας ως συνδετικού κρίκου με τη φύση.

Κάποιοι από τους καλλιτέχνες, όπως ο Αντώνης Αντζουλίδης ή η Μαρία Πάστρα και η Σοφία Σταύρου, δομούν το σώμα της με την εξπρεσιονιστική γραφή τους, ως μια προκλητική ή μια παθητική έκφραση διαθεσιμότητας. Ενώ ο Αριστείδης Χρυσανθόπουλος και ο Στάθης Σωτήρχος πλάθουν με ένα ιμπρεσιονιστικό ιδίωμα ο πρώτος και με βάση τις αρχές της ξυλογραφίας ο δεύτερος το μελαγχολικό, βυθισμένο σε μια προραφαηλίτικη εκδοχή στερεότυπο της στοχαστικής αποξένωσης. Ο Κωνσταντίνος Βαφειάδης προβάλλει ευθέως με τις πλαστικές διατυπώσεις και τις κινήσεις του υπερόπτη άνδρα - κατακτητή, του οποίου το πρόσωπο κρύβεται από μια πτηνόμορφη μάσκα και οι ώμοι του καλύπτονται από φτερά, την αντιπαράθεσή του με το ρομαντικά πλασμένο γυναικείο πρόσωπο. Οι χειρονομιακά, μέσα σε γεωμετρικές γραμμές, εκφρασμένοι χώροι της Πένυς Κωνσταντίνου μας οδηγούν σε μια πορεία αναγνώρισής τους. Τα λυρικά, φτιαγμένα με τις ρυθμικές πινελιές της Αγγέλας Καράλη και τις πλατιές κηλίδες της Σοφίας Παπαδοπούλου δείχνουν την πάλη για επιβίωση με τη γραμμική αποτύπωση του χεριού που κραυγάζει ή του δένδρου που αναδύεται μέσα από έναν κόσμο κερματισμένο. Είναι μερικά από τα ζωγραφικά έργα μιας έκθεσης που επιχειρεί να μας προτρέψει μέσα από τους συμβολικούς δρόμους της τέχνης και του ναρκισσιστικού, σύγχρονου, τεχνοκρατικού Εγώ μας στο Εσύ μιας πρωτογενούς και αισθητηριακής και εντέλει θηλυκής ενσυναίσθησής του.

Info: «Think of me», Art Hotel, Πύργος Σαντορίνης επιμ.: Κων/νος Βαφειάδης, καλλ. Διεύθυνση: Κέλλυ Αθανασιάδου, concept/οργάνωση: Δημήτρης Λαζάρου Συμμετέχουν οι: Αντζουλίδης Αντώνης, Αποστόλου Μάγδα, Βαφειάδης Κων/νος, Γκινάκη Αναστασία, Δραγάτση Λουκία, Δραγάτση Φρύνη, Δρίτσας Γιώργος, Κανέλλου Εβίτα, Καράλη Αγγέλα, Κωνστσταντίνου Πένυ, Λουκίδη Χριστίνα, Μαναβή Πένη, Μπλούκου Βασιλική, Μπόμπορη Αγγελική, Μπόνη Σοφία, Οθωναίου Φωτεινή, Παπαδοπούλου Σοφία, Πάστρα Μαρία, Πετρανάκη Αλεξάνδρα, Ράπτη Νάντια, Σταύρου Σοφία, Σωτήρχος Στάθης, Τουλιάτου Κερασιά, Φίλη Μαρία, Χρυσανθόπουλος Αριστείδης. Διάρκεια έκθεσης: 24 Αυγούστου- 4 Οκτωβρίου, όλο το 24ωρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL