Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Μνήμη Μικράς Ασίας με αντιπολεμικά μηνύματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μνήμη Μικράς Ασίας με αντιπολεμικά μηνύματα

Του Πάνου Τριγάζη*

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής θα συνοδεύεται από αντιπολεμικά, αντιεθνικιστικά και φιλοπροσφυγικά μηνύματα. Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα της συναυλίας που οργανώνει ο Σύνδεσμος Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, 30 Αυγούστου 2017, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Βράχων των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης - Υμηττού.

Κορμός της συναυλίας το έργο του Θεσσαλονικιού συνθέτη Σαράντη Κασσάρα υπό τον τίτλο «Μικρασίας Έξοδος», το οποίο πρωτοπαρουσιάζεται στην Αθήνα. Με τον συνθέτη στο πιάνο, θα τραγουδήσουν για τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ιωνίας και του Πόντου.

Θα τραγουδήσουν σπουδαίοι ερμηνευτές, καθιερωμένοι καλλιτεχνικά, όπως και νεότεροι. Πρόκειται για τους Γιάννη Θωμόπουλο, Νίκο Ανδρουλάκη, Ασπασία Θεοφίλου, Ιφιγένεια Ιωάννου και Γιώργο Ντόβολο. Αφηγήτρια η γνωστή και καταξιωμένη ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου. Θα παρουσιαστεί -πρώτη φορά στην Αθήνα- ένα από τα καλύτερα ποιήματα του Μανώλη Αναγνωστάκη με τίτλο «Ο πόλεμος» μελοποιημένο από τον Σαράντη Κασσάρα.

Χαρακτηριστικός ο στίχος «κανένας πόλεμος δεν τέλειωσε ποτέ», που θα μπορούσε να είχε γραφτεί και για τη Χιροσίμα.

Κατά συνέπεια η συναυλία «Μικρασίας Έξοδος» δεν θα είναι μόνο εκδήλωση μνήμης, αλλά και αντιπολεμικής εγρήγορσης, πανανθρώπινης αλληλεγγύης και καταδίκης των ξεριζωμών, είτε πρόκειται για της Μικράς Ασίας είτε της Συρίας, της Παλαιστίνης και του Αφγανιστάν.

Εννοείται ότι το μήνυμα της εκδήλωσης δεν θα είναι μονοδιάστατο, διότι η έξοδος από τη Μικρασία είχε διπλή κατεύθυνση, τη μια και μεγαλύτερη προς την Ελλάδα, ενώ η άλλη σήμαινε εκτοπισμούς και εξορίες στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ελπιδοφόρο μήνυμα

Προφανώς θα εκπεμφθεί και το ελπιδοφόρο μήνυμα της δημιουργίας μιας νέας Ελλάδας ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ελληνική κοινωνία άνω του ενάμισι εκατομμυρίου Μικρασιατών προσφύγων, ανεπανάληπτο επίτευγμα για την τότε φτωχή και οικονομικά καθυστερημένη χώρα μας. Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για μια αληθινή πολιτιστική επανάσταση με τον ερχομό των Μικρασιατών προσφύγων στην κυρίως Ελλάδα και πολλά νησιά.

Έχω την πεποίθηση ότι τα διδάγματα από τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι πάρα πολλά και επίκαιρα. Μεταξύ άλλων, διδάγματα για τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων αλλά και για τις καταστροφικές συνέπειες της Μεγάλης Ιδέας, που επί πολλές δεκαετίες αποτέλεσε την κυρίαρχη ιδεολογία στον πολύπαθο τόπο μας. Δυστυχώς, μεγαλοϊδεατισμοί του τύπου «να επιδιώξουμε τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα» καλλιεργήθηκαν και τις τελευταίες δεκαετίες. Και ενώ οι πολιτικές ηγεσίες υπόσχονταν στον λαό ότι «θα γίνουμε Ευρώπη», κινδυνεύσαμε να γίνουμε Βαλκάνια στη χειρότερη εκδοχή τους.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL